Filmul documentar ‘Un secol pentru România’, lansat la ICR
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-documentar-un-secol-pentru-romania-lansat-la-icr/

Filmul documentar „Un secol pentru România”, care urmăreşte zece ţeluri pe care statul român le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani, până la a deveni pe deplin parte a Europei, produs de Televiziunea Română după un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu, a fost lansat, luni, la sediul Institutului Cultural Român (ICR). Preşedintele ICR, Andrei […]

Un articol de Andrada Văsii|22 ianuarie 2013

Filmul documentar „Un secol pentru România”, care urmăreşte zece ţeluri pe care statul român le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani, până la a deveni pe deplin parte a Europei, produs de Televiziunea Română după un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu, a fost lansat, luni, la sediul Institutului Cultural Român (ICR).

Preşedintele ICR, Andrei Marga, a apreciat colaborarea cu TVR drept importantă, exprimându-şi satisfacţia că istoricii contemporani sunt mereu prezenţi cu lucrări care lămuresc o serie de aspecte ale istoriei noastre.

„O expunere calificată a istoriei, o expunere pe film, este mult mai convingătoare”, a spus Marga, declarând că va „transfera acest film spre institutele ICR din străinătate şi din ţară”.

Adrian Cioroianu a precizat că filmul parcurge o perioadă care începe cu Războaiele Balcanice şi se sfârşeşte în contemporaneitate cu campania pentru aderarea în Uniunea Europeană.

„E un film care sper să vă placă, ce vine dintr-o preocupare de a pune în lumină această succesiune halucinantă de regimuri din ultimii 100 de ani”, a spus Adrian Cioroianu.

Potrivit lui Cioroianu, „istoria e mereu o inepuizabilă sursă de surprize”, acesta îndemnând la „a face ordine” în istorie, o istorie de care nu trebuie să ne fie niciodată ruşine.

Directorul Direcţiei Cooperare externă a ICR, Ştefan Popescu, a evidenţiat „meritul actorului de teren” al profesorului Cioroianu, care a fost şi ministru de Externe, având o cu totul altă perspectivă decât cea a istoricului.

Beatrice Comănescu, directorul TVR Internaţional, a spus că DVD-ul va putea fi vândut, fiind util pentru copiii care vor să cunoască istoria, dar şi pentru adulţi.

„Este un film deopotrivă didactic, dar şi comercial, în care Adrian Cioroianu povesteşte istoria cu multă dragoste”, a spus Comănescu, exprimându-şi speranţa că TVR şi Adrian Cioroianu vor continua acest film.

„Un secol pentru România” arată drumul pe care ţara noastră l-a parcurs în ultima sută de ani până la a deveni pe deplin parte a Europei.

Pe parcursul a 50 de minute, istoricul Adrian Cioroianu călăuzeşte spectatorii în parcurgerea ultimilor 100 de ani de istorie a României, drum marcat prin 10 priorităţi naţionale ale secolului, printre care se numără: succesiunea de evenimente premergătoare formării României Mari, tensiunile politice de la mijlocul secolului XX, desfăşurarea celui de-al Doilea Război Mondial, consolidarea comunismului, precum şi contextul internaţional care a influenţat situaţia României.

„Acest drum n-a fost simplu şi nici uşor. De la începutul secolului al XX-lea şi până azi, România a avut mereu priorităţi. Uneori, ele au fost expresia directă a dorinţei românilor; alteori aceste priorităţi au fost impuse din afară, în cadrul unui joc de forţe pe care de regulă îl numim ‘geopolitică’. Românii, dintotdeauna, au consumat excesiv de multă energie în polemicile lor interne. Totuşi, în faţa unor priorităţi naţionale acceptate de toţi, ei ştiu să se mobilizeze bine şi cu entuziasm”, afirmă Cioroianu.

Documentarul „Un secol pentru România”, care a putut fi urmărit pe TVR 1 la 1 Decembrie 2012, cu ocazia Zilei Naţionale, este cea mai recentă producţie a Televiziunii Române, având prezentarea, scenariul şi lectura asigurate de Adrian Cioroianu, realizatori fiind Irina Ifrimache şi Irina Negaru Lazăr.

După lansarea de la Bucureşti, care va fi itinerată la Iaşi şi Cluj-Napoca, filmul va fi pus la dispoziţia ambasadelor României şi centrelor culturale româneşti din întreaga lume. Filmul va fi prezentat şi în cadrul ediţiei de anul acesta a Salonului de la Carte de la Paris, la care România este ţară invitată de onoare.

Lansarea prefaţează conferinţa cu tema „Constituirea României Moderne” susţinută de acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române, care va inaugura miercuri ciclul Conferinţelor ICR.

Sursa: Agerpres

04
/05
/17

„Încă nu m-am îndepărtat de concluzia asta, că cinema-ul este inutil. Pe de altă parte, îl îmbrăţişez nemăsurat”, spune regizorul Gabriel Achim, al cărui debut, „Visul lui Adalbert” (2011), este acum disponibil pe platforma Cinepub. Noul său film, „Ultima zi”, va rula din 12 mai în cinematografe.

04
/05
/17

Un interviu neconvențional cu ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) și scriitorul Andrei Crăciun, despre cea mai recentă dintre cărțile sale – „Aleea Zorilor” (publicată la Editura Polirom), care este o carte despre copilărie, scrisă într-o singură frază.

04
/05
/17

La sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc finala Eurovision Song Contest 2017. Dacă România, reprezentată de Ilinca Băcilă şi Alex Florea cu piesa ”Yodel It!”, este abia a 8-a favorită a competiției, cu o cotă de 25.00, Italia (cotată cu 1,65) și Bulgaria (9.00) sunt favoritele caselor de pariuri. De menționat că reprezentantul Bulgariei s-a născut la Moscova și abia a împlinit 17 ani!

03
/05
/17

Șerban Tomșa, unul dintre scriitorii foarte dragi nouă, și-a lansat de curând cel mai recent volum – „SUPRAVEGHETORUL și alte povestiri”, din care vă vom prezenta (prin amabilitatea autorului), pe parcursul acestei luni, câteva fragmente din savuroasele povestiri care-l întregesc.

03
/05
/17

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania(2-11 iunie).

03
/05
/17

Casieria Castelului Corvinilor din Hunedoara a fost spartă de persoane rămase deocamdată, necunoscute, din primele estimări neoficiale paguba ridicându-se la peste 170.000 de lei, bani rezultați din vânzarea biletelor în zilele libere ale minivacanței de 1 mai.

03
/05
/17

Ediția a doua a Câmpulung Film Fest, festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, va avea loc anul acesta în perioada 25-27 august. Festivalul proiectează într-o manieră comparativă, succesiv și alternativ, filme provenite din două țări, una din cadrul Uniunii Europene, cealaltă din afara ei.

02
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE „Dorul de ducă”, expresie greu de tradus în altă limbă, i-a făcut pe unii români să cutreiere lumea. Aşa s-a întâmplat cu Iulius Popper (1857-1893). La 20 de ani ajunge la Constantinopol, apoi la Paris unde urmează Şcoala politehnică. E angajat la compania Canalului de Suez şi conduce lucrări hidrotehnice la New Orleans şi la Havana (Cuba). Dar omul n-are stare.

02
/05
/17

Vineri, 5 mai 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, va interpreta, în prima parte a serii, Concertul pentru flaut și orchestră semnat de compozitorul finlandez Kalevi Aho, unul dintre numele de referință ale muzicii contemporane, care va asista la premiera interpretării acestui concert la Sala Radio. În partea a doua a programului, orchestra va prezenta Simfonia nr. 1 în re major de G. Mahler.

02
/05
/17

“Pe lacul auriu” – cu Virgil Ogășanu și Valeria Ogășanu în distribuție - noul spectacol al Teatrului Bulandra, va avea premiera în 20 și 21 mai. Avanpremiera spectacolului pus în scenă de Dinu Cernescu se joacă pe 4, 5 și 7 mai, la Sala Toma Caragiu, Icoanei, de la ora 19.00.

02
/05
/17

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 și 26 iunie.

02
/05
/17

Într-o zi de 2 mai (1519) deceda pictorul, sculptorul, arhitecul, muzicianul, inventatorul, anatomistul, geologul, cartograful, botanistul și scriitorul Leonardo da Vinci, considerat cel mai mare inginer al tuturor timpurilor şi cel mai important geniu din istoria omenirii.

01
/05
/17

Luna mai este „Luna Comediei” la Teatrul Naţional de Televiziune. În această seară, de la ora 21.00, pe TVR 2, iubitorii teatrului pot vedea „Părinţii teribili”, de Jean Cocteau, un spectacol în colaborare cu Teatrul Naţional Bucureşti.