Filosofie şi imaginaţie în „Black Mirror”
https://www.ziarulmetropolis.ro/filosofie-si-imaginatie-in-black-mirror/

THE VR CINEMA (Veranda Mall, str. Ziduri Moşi, Bucureşti), unul dintre primele cinematografe de realitate virtuală din lume şi primul din România, va găzdui pe 25 ianuarie o dezbatere despre filosofia tehnologiei şi imaginaţie, pornind de la serialul Black Mirror. Acest eveniment se înscrie în seria de iniţiative La nuit des idées a Institutul Francez. 

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2018

Black Mirror este serialul SF produs de Netflix, la sfârşitul anului trecut fiind lansat cel de-al patrulea sezon. Debutând cu un episod în tema Star Trek, seria a făcut furori în rândul publicului, explorând anxietăţile lumii moderne precum tehno-paranoia în 6 poveşti pline de suspans.

Dezbaterea organizată în cinematograful VR din Veranda Mall îi are ca invitaţi pe Radu Uszkai, doctor în filosofie, cu o teză despre etica proprietăţii intelectuale şi a file sharingului, ce predă în prezent la ASE Bucureşti, şi Constantin Vica, Lector univ.dr. al Universităţii din Bucureşti, cu o teză de filosofie practică în domeniul internetului şi al tehnologiei web. Ambii sunt cercetători în cadrul Centrului de Cercetare în Etica Aplicată.

Pornind de la ultimul sezon al serialului satiră science fiction Black Mirror, discuţia va aborda aspectele etice ale tehnologiilor emergente.

Accesul la evenimentul de pe data de 25 ianuarie se face gratuit, pe baza înscrierii prealabile. Rezervările pentru vizualizări se pot face aici.

Foto: Black Mirror – facebook

28
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După „Cealaltă Irina” (2009) și „Q.E.D.” (2013), regizorul Andrei Gruzsniczki revine cu un nou lungmetraj, „Zavera” (2019), o dramă minimalistă - dar și manieristă - despre un inginer constructor (Dorian Boguță) a cărui viață e dată peste cap de moartea celui mai bun prieten (Șerban Pavlu).

28
/11
/19

Organizat de American Independent Film Festival și Cinema „Elvire Popesco”, pe 30 noiembrie, Maratonul „Blade Runner” este o invitație în lumea a două filme cult.

27
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Martin Scorsese revine cu voluptate la ce i-a fost cel mai drag: filmul cu gangsteri. Produs și lansat de Netflix, adică în afara limitărilor la durată impuse de o distribuție în cinematografe, „The Irishman” i-a permis veteranului regizor să se lăfăie într-o cronică a mafiei de aproape trei ore și jumătate.

23
/11
/19

10 filme internaționale proiectate în premieră la București, un juriu de excepție, 12 masterclass-uri și 2 workshop-uri cu specialiști în cinematografie și actorie, și voie bună fără limite!

21
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După două filme ilustrative, fără forță, eșuate, „Poarta Albă” (2014) și „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), nu aveam mari așteptări de la noul lungmetraj al regizorului Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019), tot despre victimele comunismului. Filmul are însă câteva calități, fără a fi memorabil.

19
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Primele două episoade din sezonul al treilea al miniseriei „Umbre”, produs de HBO și scris și regizat de Bogdan Mirică, arată mai bine decât primele două sezoane. Asta nu înseamnă că lipsesc de tot replicile teribiliste sau că narațiunea nu e tot simplistă. Doar că personajele sunt mai închegate.