Final de Electric Castle #8
https://www.ziarulmetropolis.ro/final-de-electric-castle-8/

Peste 272.000 de participanţi au celebrat muzica pe domeniul Castelului Banffy, la cea mai mare ediţie din istoria festivalului

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2022

5 zile de festival, 10 scene, 300 de artiști și peste 272.000 de participanți: așa arată bilanțul final al celei de-a 8-a ediții Electric Castle. Ediția cu cel mai divers line-up s-a întors în 2022 acasă, pe domeniul Banffy din Bonțida, și a demonstrat, pentru încă o dată, că nu există granițe reale atunci când muzica devine limbajul nostru comun.

Artiștii de la Subcarpați au făcut Pankăreală duminică seară, încheind programul oficial al concertelor organizate anul acesta pe scena principală cu un show autentic, care a avut ca invitat surpriză corul Rusalka: un final la înălțime, pentru un eveniment a cărui construcție a însemnat peste 10.000 de tone de logistică de festival. Un festival construit de la zero, cu ajutorul a de 4000 de tehnicieni și oameni de suport, pe o suprafață de 400.000 de metri pătrați.

A fost nevoie de 500 de tiruri de materiale, peste 350 de containere, 23.000 de metri pătrați de corturi și peste 150 de Km de cabluri de rețea pentru ca ediția din acest an să prindă contur. De buna ei desfășurare s-a ocupat o echipă de 2500 de oameni, din care au făcut parte 850 de voluntari. Gorillaz, producția cea mai complexă din programul festivalului, a adus pe aceeași scenă 16 artiști, însoțiți la Bonțida de o echipă tehnică de 40 de oameni. Doar pentru a acoperi nevoile tehnice ale acestora, pe scenă a fost nevoie de peste 10 tone de echipament de show dedicate.

Cele 5 zile de festival le-au readus spectatorilor experiența autentică #EC, cu petreceri fără întrerupere și trupe care au făcut istorie, invitate în premieră în România. Pentru a o savura pe deplin, 15.000 de participanți au devenit cetățeni ai Electric Village – campingul amenajat de organizatori în proximitatea festivalului, iar alți 10.000 de oameni s-au cazat în casele și curțile sătenilor din Bonțida.

Ziua de duminică a fost și ultima în care participanții s-au putut bucura de experiențele pregătite de organizatorii și partenerii festivalului la această ediție. Peste 15.000 de oameni au văzut #EC8 de la înălțime și au surprins imagini spectaculoase din Royal Wheel, iar alți 10.000 de participanți s-au distrat în bumper cars și în carusel. Zecile de activități oferite in festival au fost testate, zi de zi, de zeci de mii de oameni.

Chiar dacă petrecerea a ajuns la final, sute de oameni vor rămâne activi pe domeniul Banffy în următoarele zile, pentru a se asigura ca spațiul va fi readus la forma lui inițială. Planurile de reabilitare a castelului vor continua cu ajutorul donațiilor efectuate în campania de reciclare selectivă din timpul evenimentului.

Organizatorii le-au pregătit o surpriză fanilor Electric Castle, care își pot asigura de pe-acum locul la ediția din 2023, la un preț special, cu opțiune de plată în rate. Doar astăzi, abonamentele generale pot fi achiziționate la prețul de 99 Euro + taxe. Cei care își doresc o experiență premium își pot procura abonamentele VIP, în valoare 199 Euro + taxe. Abonamentele Super Early Bird sunt disponibile în ediție limitată (doar 10.000 de abonamente) pe www.electriccastle.ro .

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.