Finisajul expoziției „Chronic desire – Sete cronică” aduce trei zile de evenimente
https://www.ziarulmetropolis.ro/finisajul-expozitiei-chronic-desire-sete-cronica-aduce-trei-zile-de-evenimente/

Expoziţia colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârşit de săptămână. Evenimentul ce se va desfăşura pe parcursul a trei zile va conţine ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate şi concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziţie.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2023

Vineri, în 21 aprilie, între 10:00 și 12:30, la Muzeul de Tramvaie Corneliu Mikloși va avea loc O conversație intergenerațională despre posibilitatea de a regândi Casele de Cultură ca instituții viabile pentru prezent, cu Edgar Schmitz, Irina Botea, Miki Braniște, Irina Vâstraș-Tătar, studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și de la Universitatea de Vest din Timișoara.

În 22 aprilie, de Ziua Internațională a Pământului, între 11:30 și 12:45, Harun Morrison prezintă Întrebări privind justiția pe probleme de mediu, o dezbatere bazată pe o compilație de întrebări venite de la practicieni din domenii diferite, de la artă la știință, de la arhitectură la horticultură. Numărul de locuri este limitat, cei care doresc să participe se pot înregistra aici.

European Roma Institute for Arts and Culture – ERIAC ne invită pe 22 aprilie 2023, între 15:00 și 16:45, la o dezbatere despre cultura romă și dezvoltare durabilă, ce va avea loc în limbile engleză și romani, la Bastionul Maria Theresia, Galeria 3. Numărul de locuri este limitat, iar rezervările se pot face pe pagina de Facebook a evenimentului. Tot în 22 aprilie 2023, între 17:00-18:30, la Comenduirea Garnizoanei Timișoara va avea loc un tur ghidat cu Mihaela Cîmpeanu (artistă, România), Sead Kazanxhiu (artist, Albania) și Timea Jungahus (curatoare, ERIAC Executive Director) în conversație cu Corina Oprea, co-curatoare a expoziției centrale.

Pe 23 aprilie 2023, între orele 16:00-17:30, la Bastionul Maria Theresia, Galeria 2, va avea loc o prezentarea a operei lui Mircea Nicolae, ale cărui lucrări pot fi văzute până duminică în expoziția Lucruri mărunte, lucruri prețioase.

Weekendul finisajului include și două concerte: Gipsy Groove – pe 22 aprilie 2023, orele 20:00-21:30, în Piața Libertății, precum și Mahala Rai Banda – pe 23 aprilie 2023, de la ora 20:00, în Piața Unirii.

Programul complet și adus la zi poate fi consultat aici.

Foto: Adrian Anghel

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.