FITS 2017: Din Guadalupe, cu dragoste
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2017-din-guadalupe-cu-dragoste/

Știţi unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știţi ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparţine de Franţa, face parte şi din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeaşi legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

Un articol de Cristina Enescu Aky|13 iunie 2017

Cultura din Guadelupe este un mix de influențe franceze, africane și indiene, și totodată o explozie de culoare, muzică și creativitate ritmică. Câtă bucurie încape într-o insulă care în 2015 număra oficial doar 213 locuitori!… O parte din această bucurie a venit anul acesta la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, prezentând publicului câteva parade pe Pietonala Bălcescu.

Waka Chire Band este prima trupă de carnaval înființată pe această mică insulă a Caraibelor franceze. La FITS 2017, paradele carnavalești ale trupei au fost poate cel mai fascinant spectacol stradal din pleiada de spectacole fabuloase din cadrul FITS 2017. Energia fabuloasă a ritmurilor contagioase revărsate ca un fluviu de bună dispoziție de la trupa de bărbați cu instrumente de percuție, care urmau dansatorilor, culorile puternice și exuberant combinate în costumele cu numeroase decorațiuni, cusute manual, podoabele pentru cap mai frumoase decât orice construcții video 3D, dansurile relaxate dar puternice ca o declarație de identitate culturală – toate acestea au fost prezentate publicului în parade la care mici și mari s-au înghesuit cu o veselie de nedescris. Și, mai ales, zâmbetele generoase ca soarele Caraibelor ale acestor artiști, al căror fiecare mușchi vorbește despre o cultură în care sângele conține mult, ancestral, viu ritm, și multă bucurie. Cât timp există muzică, dans și costume colorate, viața e bucurie!

Bucurați-vă de energia și frumusețea acestor artiști și a talentului lor, la una dintre paradele din cadrul FITS 2017.

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.