FITS 2017: ”Incursiune în abis”, lumea fabuloasă a adâncurilor pe străzile Sibiului
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2017-incursiune-in-abis-lumea-fabuloasa-a-adancurilor-pe-strazile-sibiului/

Ritmuri şi vibraţii psihedelice, ca într-o halucinaţie lină de lumini fosforescente şi mişcări ondulate. Ca în abisul oceanelor, în acea lume fantastică pe care o ştim prea bine din basmele copilăriei şi cele ale poveştilor moderne.

Un articol de Cristina Enescu Aky|13 iunie 2017

Ființe nepământene, oceanice, dimprejurul tronului lui Poseidon probabil, liberi de limitările gravitației prin salturi ample, pești plutitori ca într-un vis fluid, line, fără limite și constrângeri, cai (de mare, desigur) emanând o lumină de început de lume, blânzi în statura lor uriașă – și meduzele, superbele, uriașele, zânaticele meduze, cărnoase în substanța lor aproape imaterială, cu tentacule fosforescente care mângâiau spectatorii, plete ondulatoare după care se întindeau mâini curioase.

Spectacolul stradal ”Incursiune în abis” a companiei franceze Remue Ménage a fost una dintre cele mai fascinante experiențe teatrale din cadrul FITS – în sensul originar, de magie aruncată asupra publicului. Imposibil să îți iei ochii de la luminile incandescente și totuși reci, oceanice ale uriașelor animale din abis, precum și de la dansul puternic, săltăreț, acaparant al Diavolilor de Mare pe picioroange dimprejurul maiestuosului cal de mare. Ritmul tobelor taiko (un tip de tobe japoneze foarte vechi, cu origini mitologice în folclorul asiatic, acrobațiile impresionante, efecte pirotehnice, costume emanând o lumină electrică și electrizantă, muzică și un univers de adânc de lume și de imaginație. O în-cânt-are pentru priviri, auz și sufletul mereu doritor de povești din lumi fantastice. Structuri mecanice, costume și decoruri luminiscente și o creativitate a creării personajelor și a coregrafiilor absolut impresionante.

Mai multe informații despre spectacolele fascinante ale acestei companii găsiți aici.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.