FITS 2018. Cum a fost?
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2018-cum-a-fost/

A 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a reunit în oraşul de pe Cibin 3.300 de artişti şi invitaţi din 73 de ţări, care au prezentat 525 de evenimente în 73 de spaţii de joc, pentru un număr de aproximativ 70.000 de spectatori pe zi. FITS 2018 s-a desfăşurat pe parcursul a zece zile, în perioada 8-17 iunie, sub tema Pasiune/Passion.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2018

În an aniversar, evenimentul s-a bucurat încă o dată de validarea calității și a renumelui internațional, de această dată prin obținerea Înaltului Patronaj al Președintelui României – Centenar și a Patronajului Alteței Sale Regale Prințul de Wales.

„Sub semnul Pasiunii, 25 de ani am încercat să creștem un festival care era insignifiant și să îl transformăm într-unul dintre cele mai importante din lume. Ați văzut câte trupe și personalități au ajuns și în acest an la Sibiu. Așa cum am promis, nu numai că toate au încântat publicul, dar așteptările au fost depășite. E important acum să ne concentrăm pe evaluarea acestui festival, ca Summit-ul care va veni să însemne o mândrie nu numai pentru Sibiu, dar și pentru România, să punem într-adevăr România acolo unde este locul ei, în zona marelui dialog intercultural”, a declarat Constantin Chiriac la finalul ediției.

Cu siguranţă cea mai complexă parte a organizării acestui festival este în continuare producţia tehnică ce presupune o mobilizare de forţe uriașă, având în vedere dinamica montării producțiilor invitate și condițiile meteo. În total, pentru cea de-a XXV-a ediţie a festivalului, s-au folosit 1400 kg de cărbune, 200 m³ de heliu, 900 m² de mochetă, 250 de garduri, 57 t de contragreutăți, peste 600 unități de reflectoare, proiectoare de lumină și lumini inteligente, 10 pupitre de lumini, 2000 m de cabluri, 500 m de schelă care a fost montată cu ajutorul a 40 de motoare și 60 de boxe. Toate acestea, dar și tonele de decor, au fost manevrate și operate de 115 tehnicieni.

Această ediție a marcat mai multe aniversări și momente emblematice printre care: Centenarul României, 80 de ani de existență a British Council în România, 70 de ani de la înființarea statului Israel, dar și prefigurarea perioadei de schimburi culturale dintre România și Franța din 2018-2019. De asemenea, evenimentul a organizat și găzduit dezbaterea publică „Therme Forum: Teatru și arhitectură”, în cadrul căreia au participat unii dintre cei mai importanți arhitecți și creatori de spații teatrale: Kengo Kuma (Kuma and Associates, Japonia); Louis Becker (Henning Larsen, Danemarca), Eric Bunge (nARCHITECTS, SUA), Nils Fisher (Zaha Hadid Architects, UK), Andrew Bromberg (Aedas, Hong Kong), Maximilian și Daniel Zielinski (Foster + Partners, UK), Jean-Guy Lecat (Franța), dar și reprezentanți ale unor structuri de artele spectacolului emblematice la nivel mondial: Joe Melillo (Brooklyn Academy of Music, SUA), Andrzej Kosendiak (National Music Forum, Polonia), Svanhildur Konradsdottir (HARPA, Islanda) și Annette Mees (Royal Opera House, UK).

Pe o scenă special amenajată în cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, prin programul American Democracy Series, Peter Sellars împeună cu Flex Dance Company, au prezentat militarilor NATO prezenți spectacolul „American Dance Show/FLEXN” (foto jos). În cadrul aceluiași proiect, David O’Hare, artist nominalizat la Oscar, a prezentat spectacolul „Iliada”. Această platformă se dezvoltă în cadrul FITS de doi ani, iar organizatorii intenționează să continue programul pentru militari și în cadrul edițiilor viitoare.

Anul acesta, Aleea Celebrităților a fost completată cu șase noi stele, acordate lui Peter Sellars (regizor și coregraf), Hideki Noda (regizor, autor și actor), Wajdi Mouawad (autor, actor și regizor), Ioan Holender (om de cultură, bariton), Mikhail Baryshnikov (actor, coregraf și dansator) și Isabelle Huppert (actriță).

În cadrul Galei Celebrităților 2018 s-au acordat patru premii speciale. Premiul „Iulian Vișa” a fost oferit Alexandrei Badea pentru vocea unică de artist a tinerei generații. Premiul „Virgil Flonda” a ajuns în acest an la Alexandra Maria Lara pentru contribuția excepțională în dezvoltarea artei interpretării. Premiul pentru un parteneriat de excepție s-a acordat domnului George Banu, la cea de-a 75-a aniversare a domniei sale, iar Premiul pentru o colaborare și un parteneriat de excepție a fost oferit Băncii Transilvania.

FITS 2019 va avea loc în perioada 14 – 23 iunie.

Foto: Paul Băilă

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.