FITS 2019 Noi stele pe Aleea Celebrităților
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2019-noi-stele-pe-aleea-celebrit%c4%83%c8%9bilor/

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă să dăruiască artă zecilor de mii de suflete frumoase, deschise înspre cultură. Arta de a dărui, tema celei de-a XXVI-a ediţii, este o combinaţie perfectă între experienţele trecutului şi viziunea viitorului, iar pe lângă toate emoţiile pe care acest festival le dăruieşte, seara trecută, organizatorii FITS şi-au dăruit şi recunoştinţa faţă de personalităţi importante din lumea artelor spectacolului în cadrul ceremoniei de pe Aleea Celebrităţilor, care a fost urmată de mult-aşteptata Gală.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2019

Ceremonia, prezentată de Constantin Chiriac și Irina Margareta Nistor, a fost condusă de George Banu și a dezvăluit șase noi stele: Sidi Larbi Cherkaoui – coregraf, dansator, Pippo Delbono – actor, regizor, Stan Lai – dramaturg, regizor, Maia Morgenstern – actriță de film și teatru, Emmanuel Demarcy-Mota – actor, regizor, Michael Thalheimer – regizor.

În cadrul Galei Celebrităților, care a avut loc la Filarmonica de Stat, s-au acordat și premii speciale pentru activitatea profesională în domeniul artelor spectacolului: premiul „Virgil Flonda” a fost dăruit lui Florin Piersic Jr. și premiul „Iulian Vișa” a mers la Andrei și Andreea Grosu. Alte două premii speciale au fost oferite profesorului Noel Witts și E.S. domnului Ambasador Emil Hurezeanu, iar BRD Groupe Société Générale a primit premiul pentru o colaborare și un parteneriat de excepție.

 

Mult așteptații dansatori de la Batsheva Dance Company au fost aplaudați cu mult entuziasm la finalul primei reprezentații a spectacolului „Venezuela”, care revine pe scenă și astăzi, tot cu casa închisă. Ca de fiecare dată, spectacolul „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, i-a lăsat pe cei prezenți fără cuvinte, dar cu gânduri de luat acasă.

A zecea zi de festival și ultima din această ediție aduce de asemenea un program variat: în Piața Habermann, Piața Mică și pe pietonala Nicolae Bălcescu artiștii continuă și astăzi să creeze cu generozitate noi universuri prin spectacolele de stradă. Tot în seara aceasta, Piața Mare se pregătește să primească ultimele spectacole din program, iar de la 21:45, vom vedea un nou spectacol produs de compania Plasticiens Volants, care reinventează fanteziile maestrului Leonardo da Vinci prin sculpturi grandioase în aer. Spectacolul va fi urmat de un concert live al celor de la RADIO ELVIS, cu un sound cu elemente de rock, punk și pop.

Începând din seara aceasta și până pe 4 august, la Muzeul ASTRA, publicul este invitat să intre într-o atmosferă unică prin culori și lumini, datorită evenimentului Lantern Festival – China în 20 de legende – o expoziție luminoasă inedită și unică în lume. Fiecare instalație spune o legendă sau reprezintă un simbol din China: Tărâmul urșilor panda, Patru anotimpuri, Anul Nou Chinezesc, Pasajul florilor, Concertul insectelor, Drumul binelui, Dragonul, Fantezia florilor sau Poarta Salutului.

În săli, în această ultimă zi de #FITS2019, organizatorii au programat spectacole ce nu ar trebui ratate de niciun iubitor al artelor spectacolului: la ora 16, la TNRS, „Dama cu camelii”, o impresionantă montare din China a faimoasei opere. Tot de la ora 16 puteți alege între „Furtuna lui K.” – Shakespeare Made in Japan, sau un „Un tramvai numit Popescu” de la TNRS. O oră mai târziu publicul are dificila misiune de a se decide între „Fado de la A la Z”, „Peer Gynt” sau „Venezuela”. Și, tot în sală, pot încheia ziua și festivalul cu „Gospel”, „Sunt un orb” sau „Poveștile lui John Cage”.

Organizatorii FITS au dezvoltat un chestionar pentru a afla mai îndeaproape preferințele, dorințele și așteptările publicului de festival și îi roagă pe consumatorii de cultură, indiferent dacă au fost sau nu la FITS până acum, să le dăruiască 15 minute din timpul lor, completându-l aici: bit.ly/ChestionarFITS

 

06
/05
/15

Vineri, 8 mai 2015, ora 19:00 şi duminică, 17 mai ora 19:00, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, are loc premiera pentru presă a spectacolului Fazanul de Georges Feydeau (traducerea: Doru Mareş), în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, decorul realizat de Ştefan Caragiu, costumele semnate de Alexandra Mâzgăreanu şi muzica lui Alexandru Suciu.

06
/05
/15

Eleva Iris Tincu de la Colegiul de Artă ”Octav Băncilă” din Iaşi a câştigat ediţia din acest an a Concursului Naţional de Dramaturgie "Matei Vişniec", organizat la Suceava în prezenţa dramaturgului. Juriul acestei ediţii a competiţiei destinate liceenilor a fost format din criticii de teatru Oltiţa Cântec şi Octavian Jighirgiu, iar preşedintele juriului a fost Matei Vişniec.

06
/05
/15

Aşa arăta Berlinul în iulie 1945, după capitularea Germaniei, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Imagini fascinante, restaurate în format High Definition, îi arată pe locuitorii oraşului cum încercau să-şi reia viaţa normală, în apartamentele fără pereţi, în care se vedea din stradă sau printre clădiri bombardate. Un colaj din materiale de arhivă, produs de Kronos Media.

06
/05
/15

Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Metropolis Viral“ cele mai interesante materiale video de arhivă, filmări rare, care au păstrat câte un zâmbet sau câte o declaraţie spectaculoasă de la personalităţi culturale din România sau care aduc în prezent nostalgia unor vremuri.

05
/05
/15

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti sărbătoreşte 79 de ani de la înfiinţare printr-o serie de evenimente, între care se numără expoziţii, colocvii, recitaluri folclorice, târguri de meşteri populari, dar şi un Festival al culturii thailandeze.

05
/05
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în ultimele trei stagiuni de Radio România la Sala Radio, la începutul lunii mai, Orchestra Naţională Radio vă invită la un eveniment de gală: CONCERT REGAL, programat în onoarea zilei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul va fi onorat prin participarea unor reprezentanţi ai Familiei Regale a României.

04
/05
/15

A ştiut să-şi organizeze armata care a adus Franţei independenţa, gloria, trofeele şi mulţi bani. Napoleon a domnit în strălucire şi a fost pe punctul de a înfăptui o monarhie universală. A murit într-o zi de 5 mai, 1821.

04
/05
/15

Spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti cu Lecţia de Eugène Ionesco, comedie absurdă descifrată cu rafinat simţ plastic de artistul Horaţiu Mălăele, regizor şi interpret alături de două cunoscute actriţe, Aylin Cadîr şi Victoria Dicu, va fi prezentat vineri 8 mai, în Croația, în cadrul Small Scene Theater Festival din Rijeka. Prestigiosul festival de teatru de cameră, aflat în acest an la cea de-a 22-a ediţie, se desfăşoară în perioada 2-9 mai 2015 pe scena Casei de Cultură a Croației.