Mircea Cărtărescu, la aniversarea Cercului Literar de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-la-aniversarea-cercului-literar-de-la-sibiu/

Revista Euphorion organizează în perioada 8 – 9 mai, la Teatrul Gong, Simpozionul Naţional „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”, la care participă unele dintre cele mai importante personalităţi ale literaturii contemporane

Un articol de Petre Ivan|4 Mai 2015

Ajuns la cea de-a XIII-a ediție, evenimentul reunește la Sibiu, în zilele de 8 și 9 mai, la Teatrul „Gong”, personalități marcante ale literaturii contemporane, într-o serie de manifestări dedicate evocării, în primul rând, a tradiției culturale crescute în jurul grupului Cercul Literar de la Sibiu.

Programul propune atât mese rotunde pornind de la teme de interes, precum relația dintre postmodernism și tradiție sau semnificația împlinirii a 70 de ani de existență a revistei Cercului Literar de la Sibiu – existență continuată prin actuala revistă Euphorion, editată de Teatrul „Gong” – , cât și lecturi și recitaluri de poezie.

Tot în cadrul evenimentului va avea loc decernarea premiilor Euphorion și Cercul Literar.

Cercul Literar de la Sibiu

Cercul Literar de la Sibiu

De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi premiați cei mai tineri scriitori din Sibiu, participanți la Concursul de creație literară „Iustin Panța”, competiție adresată liceenilor.

La ediția din acest an, printre invitați, se numără cel mai nou laureat al Premiului de Stat al Austriei pentru Literatură, Mircea Cărtărescu.

Pe lângă acesta, publicul sibian va putea intra în dialog cu Ion Bogdan Lefter, Ioana Nicolaie, Nicolae Oprea, Dumitru Chioaru, Ioan Radu Văcărescu și alții.

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Foto: Mircea Cărtărescu – facebook

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

05
/12
/18

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) se lansează romanul Scara lui Iakov de Ludmila Uliţkaia, tradus în limba română de Gabriela Russo, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).

30
/11
/18

La 100 de ani de la 1 Decembrie 1918, vă propunem să ne amintim de regina cu rol neîndoielnic în realizarea României Mari: Maria a României, așa cum a surprins-o celebrul scriitor, diplomat și călător al perioadei interbelice – francezul Paul Morand, în volumul „București” (editura Humanitas).

27
/11
/18

Marți, 4 decembrie, de la ora 16.00, la Clubul Teatrelli din București va avea loc lansarea celui de-al zecelea volum semnat de Octavian Saiu: „Clipa ca imagine. Teatru și fotografie”, publicat la Editura Nemira.

23
/11
/18

"Suntem urmaşii a tot ce s-a întâmplat în această ultimă sută de ani, începută prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare.(...)" - Ana Blandiana. Cunoscuta scriitoare va susţine conferinţa cu tema "Centenarul, un exerciţiu de exorcizare", duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00, la Sala Pictura a TNB.

22
/11
/18

Regina Elena este una dintre reginele a căror viață o cunoaștem mai puțin, o regină mamă între suferință și bucurie, dragoste de popor, datorie de neam, dar și frica de a fi departe de fiul ei Mihai. Un creuzet de iubire și speranță, de frică și îndoială, dar și bunătate și împăcare sufletească. Regina - mamă Elena, Mariajul și Despărțirea de Carol al II-lea din colecția Istorie cu blazon, de la Corint, este o carte de o frumusețe uluitoare.

20
/11
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Pierre Larousse (1817-1875) e unul dintre rarii noștri semeni al căror nume e scris uneori cu literă mică. Într-o bibliotecă poți auzi solicitarea: ”Dă-mi, te rog, un larousse!” Și asta pentru că  instrumentul de lucru care poartă acest nume cuprinde un bagaj de cunoștințe impresionant, în măsură să informeze pe cititor în cele mai variate domenii.

19
/11
/18

În această seară, de la ora 17.00, va avea loc, online si offline, conferința  „Centenarul femeilor în arta româneasca” la care sunt invitați să prezinte studii specializate Ioana Vlasiu, Luiza Barcan, Cristian Vasile si Radu Popica. Cosmin Nasui, curatorul proiectului, va prezenta publicația cu titlul omonim, al doilea volum, parte a proiectului editorial  Lada de Gunoi a Istoriei”. În spațiul conferinței va fi prezentă o micro-expoziție cu elemente de cultură vizuală dedicate artistelor care au trăit și lucrat în România din 1918 în prezent.

Page 1 of 8712345...102030...Last »