Mircea Cărtărescu, la aniversarea Cercului Literar de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-la-aniversarea-cercului-literar-de-la-sibiu/

Revista Euphorion organizează în perioada 8 – 9 mai, la Teatrul Gong, Simpozionul Naţional „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”, la care participă unele dintre cele mai importante personalităţi ale literaturii contemporane

Un articol de Petre Ivan|4 Mai 2015

Ajuns la cea de-a XIII-a ediție, evenimentul reunește la Sibiu, în zilele de 8 și 9 mai, la Teatrul „Gong”, personalități marcante ale literaturii contemporane, într-o serie de manifestări dedicate evocării, în primul rând, a tradiției culturale crescute în jurul grupului Cercul Literar de la Sibiu.

Programul propune atât mese rotunde pornind de la teme de interes, precum relația dintre postmodernism și tradiție sau semnificația împlinirii a 70 de ani de existență a revistei Cercului Literar de la Sibiu – existență continuată prin actuala revistă Euphorion, editată de Teatrul „Gong” – , cât și lecturi și recitaluri de poezie.

Tot în cadrul evenimentului va avea loc decernarea premiilor Euphorion și Cercul Literar.

Cercul Literar de la Sibiu

Cercul Literar de la Sibiu

De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi premiați cei mai tineri scriitori din Sibiu, participanți la Concursul de creație literară „Iustin Panța”, competiție adresată liceenilor.

La ediția din acest an, printre invitați, se numără cel mai nou laureat al Premiului de Stat al Austriei pentru Literatură, Mircea Cărtărescu.

Pe lângă acesta, publicul sibian va putea intra în dialog cu Ion Bogdan Lefter, Ioana Nicolaie, Nicolae Oprea, Dumitru Chioaru, Ioan Radu Văcărescu și alții.

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Foto: Mircea Cărtărescu – facebook

17
/07
/19

În aceste vremuri teribile de căldură mare, monșer, am selectat pentru dumneavoastră câteva fragmente din volumul „I.L. Caragiale. Despre lume, artă și neamul românesc”, de Dan C. Mihăilescu (editura Humanitas, 2012), care – bine citite – se constituie într-un adevărat autoportret al lui Nenea Iancu.

08
/07
/19

În anul 2009, istoricul a predat editurii Humanitas un manuscris pe care l-a cerut publicat după moartea sa. Scriitorul avea nouăzeci și trei de ani și a mai trăit încă (aproape) un deceniu. S-a săvârșit în ianuarie 2018, la (aproape) o sută doi ani. Cartea aceea era „Amintiri și povești mai deocheate”.

01
/07
/19

O vizită la muzeu, o rusoaică necunoscută într-o cabină telefonică, un dans cu Vera, fluturi, un vagon de dormit, Lev Tolstoi tolănit într-un șezlong... Bun venit în lumea viselor unuia dintre cei mai mari scriitori din toate timpurile – Vladimir Nabokov!

25
/06
/19

Despre fericire, valori actuale, iubire, compasiune, egoism, educație, ambiții, viață și moarte, cu Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama, recompensat în 1989 cu Premiul Nobel pentru Pace.

15
/06
/19

Elizabeth Gilbert se întoarce la ficțiune cu o poveste de dragoste aparte, pe fundalul lumii teatrului newyorkez din anii ’40. Spusă într-un ritm alert, din perspectiva unei femei mai în vârstă care privește în urmă la propria tinerețe cu un amestec de bucurie și regret, „Orașul fetelor” explorează teme ca sexualitatea și promiscuitatea feminină, dar și idiosincraziile iubirii adevărate.

12
/06
/19

Vă propunem astăzi un interviu cu un personaj care vine dintr-o zonă culturală mai puțin mediatizată: cultura noastră culinară. Cosmin Dragomir a pus pe picioare editura GastroArt și publică – nici mai mult, nici mai puțin – decât cărți despre istoria bucătăriei noastre.

Page 1 of 9312345...102030...Last »