Florin Croitoru, violonist: ,,Muzica se ascultă cu sufletul!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-croitoru-violonist-muzica-se-asculta-cu-sufletul/

FOTOGALERIE Cunoscutul violonist Florin Croitoru, care a susţinut sute de concerte în întreaga lume, s-a întâlnit pe 2 decembrie cu 30 dintre elevii Școlii Gimnaziale Step by Step din Bucureşti pentru a sărbători Ziua Naţională a României prin muzică. 

Un articol de Petre Ivan|5 decembrie 2014

Cei mici au aflat chiar de la muzicianul român cum se vede România prin ochii compozitorilor George Enescu și Ciprian Porumbescu. “Cum se ascultă muzica?”. “Cu sufletul!” a fost răspunsul violonistul Florin Croitoru la întrebările curioase ale copiilor.

O personalitate importantă a muzicii clasice românești, Florin Croitoru este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți violoniști români. Timp de șapte ani a locuit în America, unde a concertat și a predat, iar astăzi este profesor în cadrul Univeristății de Muzică din București, fiind și membru în juriul Concursului Internațional George Enescu.

Sunetul viorii – ca un început de film de acțiune

Într-un exercițiu inedit, la cererea copiilor – “Puteți cânta și cu ochii închiși?” – , Florin Croitoru le-a cântat fără să-și privească vioara. Cei mici au închis și ei ochii și-au povestit despre ce și-au imaginat în timp ce-au ascultat. “A fost ca un început de la un film de acțiune”, a spus unul dintre elevii de la Școala Step by Step. “Am văzut case țărănești și câmpii”, a fost reacția altuia. Unul dintre elevi a simțit muzicalitatea interpretării și-a exclamat: “Parcă ar fi cântat o întreagă orchestră!”.

La rândul lor, copiii i-au cântat și ei violonistului Florin Croitoru și au dansat pe Ciuleandra, îmbrăcați în costume tradiționale românești. Evenimentul a făcut parte dintr-o serie de manifestări organizate de Școala Gimnazială Step by Step pentru a marca Ziua Națională.

croitoru 3

“A fost emoționant! Mereu sunt emoționat când văd manifestări de patriotism, și mai ales când le văd la acești copiii!”, a povestit violonistul Florin Croitoru.

croitoru 2

„De-a lungul timpului, am invitat în școala  noastră pentru a sărbători Ziua Națională a României mai multe personalități – artiști, muzicieni, sportivi, veterani de război – care să le vorbească copiilor despre valori ale culturii și despre tradiții, reprezântând astfel o sursă de inspirație. Pentru Școala Step by Step sunt importante dezvoltarea competențelor și exersarea aptitudinilor pentru reușita în viață.  Metoda Step by Step sustine parteneriatul intre scoala si comunitate: părinți, copii, profesori, iar invatarea experientiala este cheia pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.”, a explicat Cristiana Boca, directoare Școala Gimnazială Step by Step.

florin croitoru 4

 

florin croitoru 5

FOTO: Dana Dociu

03
/04
/17

După luni de incertitudine și controverse, Bob Dylan a primit în cele din urmă, la Stockholm, premiul Nobel pentru Literatură, în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu academicieni suedezi. Dylan este primul cântăreț care se alătură panteonului de personalități glorificate de Academia suedeză din 1901.

01
/04
/17

Autismul e tratat de statul român la fel ca orice altă problemă reală – cu superficialitate. Nu sunt bani pentru multe, dar mai ales pentru așa ceva. Și nu sunt nici oameni, profesori, pedagogi, terapeuți, specialiști pregătiți să ajute copiii care se nasc cu autism sau care dezvoltă acest sindrom mai târziu să se integreze în societate și chiar să le fie mai bine.

31
/03
/17

Duminică, 9 aprilie 2017, de la ora 18:00, Sala Mare a Ateneului Român găzduiește Concertul Extraordinar de Paști, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul este una dintre tradițiile prețioase ale Corului, desfășurându-se, fără întrerupere, de mai bine de jumătate de secol.

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.