Florin Croitoru, violonist: ,,Muzica se ascultă cu sufletul!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-croitoru-violonist-muzica-se-asculta-cu-sufletul/

FOTOGALERIE Cunoscutul violonist Florin Croitoru, care a susţinut sute de concerte în întreaga lume, s-a întâlnit pe 2 decembrie cu 30 dintre elevii Școlii Gimnaziale Step by Step din Bucureşti pentru a sărbători Ziua Naţională a României prin muzică. 

Un articol de Petre Ivan|5 decembrie 2014

Cei mici au aflat chiar de la muzicianul român cum se vede România prin ochii compozitorilor George Enescu și Ciprian Porumbescu. “Cum se ascultă muzica?”. “Cu sufletul!” a fost răspunsul violonistul Florin Croitoru la întrebările curioase ale copiilor.

O personalitate importantă a muzicii clasice românești, Florin Croitoru este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți violoniști români. Timp de șapte ani a locuit în America, unde a concertat și a predat, iar astăzi este profesor în cadrul Univeristății de Muzică din București, fiind și membru în juriul Concursului Internațional George Enescu.

Sunetul viorii – ca un început de film de acțiune

Într-un exercițiu inedit, la cererea copiilor – “Puteți cânta și cu ochii închiși?” – , Florin Croitoru le-a cântat fără să-și privească vioara. Cei mici au închis și ei ochii și-au povestit despre ce și-au imaginat în timp ce-au ascultat. “A fost ca un început de la un film de acțiune”, a spus unul dintre elevii de la Școala Step by Step. “Am văzut case țărănești și câmpii”, a fost reacția altuia. Unul dintre elevi a simțit muzicalitatea interpretării și-a exclamat: “Parcă ar fi cântat o întreagă orchestră!”.

La rândul lor, copiii i-au cântat și ei violonistului Florin Croitoru și au dansat pe Ciuleandra, îmbrăcați în costume tradiționale românești. Evenimentul a făcut parte dintr-o serie de manifestări organizate de Școala Gimnazială Step by Step pentru a marca Ziua Națională.

croitoru 3

“A fost emoționant! Mereu sunt emoționat când văd manifestări de patriotism, și mai ales când le văd la acești copiii!”, a povestit violonistul Florin Croitoru.

croitoru 2

„De-a lungul timpului, am invitat în școala  noastră pentru a sărbători Ziua Națională a României mai multe personalități – artiști, muzicieni, sportivi, veterani de război – care să le vorbească copiilor despre valori ale culturii și despre tradiții, reprezântând astfel o sursă de inspirație. Pentru Școala Step by Step sunt importante dezvoltarea competențelor și exersarea aptitudinilor pentru reușita în viață.  Metoda Step by Step sustine parteneriatul intre scoala si comunitate: părinți, copii, profesori, iar invatarea experientiala este cheia pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.”, a explicat Cristiana Boca, directoare Școala Gimnazială Step by Step.

florin croitoru 4

 

florin croitoru 5

FOTO: Dana Dociu

31
/01
/18

Vineri, 2 februarie 2018, de la ora 19.00, la Sala Radio, Orchestra Națională Radio propune un repertoriu rar întâlnit pe scenele noastre de concert, sub bagheta dirijorului Julien Salemkour. Seara va debuta cu Noapte transfigurată, op. 4, de A. Schönberg, o lucrare considerată la granița între armonia wagneriană și structurile muzicale brahmsiene.

24
/01
/18

Vineri, 26 ianuarie, de la ora 19.00, Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio propun o seară corală și de operă la Sala Radio, cu momente corale și fragmente din opere de Richard Wagner și Giuseppe Verdi.

22
/01
/18

Dirijorul francez Olivier Robe revine la Sala Radio, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio miercuri, 24 ianuarie, de la ora 19.00, într-un concert care îiva avea ca protagoniști pe Cristian Niculescu și Zsuzsa Bálint. Prima lucrare pe afișul serii va fi Două Intermezzi, op. 12, de George Enescu, urmată de două concerte de J. S. Bach: Concertul nr. 1 în do minor pentru două piane şi orchestră, și Concertul nr. 3 în do minor pentru două piane şi orchestră. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 5 în si bemol major, de Fr. Schubert.

16
/01
/18

Solistă a trupei The Cranberries, Dolores O'Riordan, a murit "subit", luni, la Londra, în timp ce se afla în studioul de înregistrări. Deși, până la această oră nu s-a anunțat oficial cauza morții artistei de 46 de ani, apropiații lui Dolores O'Riordan spun că aceasta ar fi suferit de o depresie severă.

11
/01
/18

Iubitorii muzicii sunt așteptați, prin intermediul Fundaţiei Calea Victoriei, sâmbătă, 20 ianuarie 2018, de la ora 19:00, în eleganta Sală de Spectacole a Cercului Militar Naţional din Bucureşti, la Recitalul de arii, lieduri şi canţonete, o călătorie fantastică prin universul muzical al unor compozitori celebri. Recitalul va fi susţinut de tenorul Lucian Corchiş şi pianista Livia Teodorescu-Ciocănea.

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

10
/01
/18

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Așa îl caracterizează criticii muzicali pe Dinu Lipatti (1917-1950), unul din pianiștii și compozitorii primei jumătăți a secolului XX, care continuă să fascineze și astăzi.

10
/01
/18

Doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie sunt invitaţi la Conferinţele Ateneului Român, în 2018, la 150 de ani de la înfiinţarea instituției. Este vorba despre francezul Jean-Marie Lehn, laureat în 1987 al prestigiosului premiu, şi germanul de origine română Stefan Walter Hell, laureat în 2014. Cele două personalități vor fi prezente în lunile aprilie-mai, la Conferinţele Ateneului Român.

20
/12
/17

Corul de Copii Radio are tolba plină de suprize muzicale în luna decembrie! După concertul susținut la Sala Radio pe 17 decembrie și un prim concert în aer liber la Târgul de Crăciun din Piața Constituției din București, organizat de Creart, pe 18 decembrie, Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, aduce bucuria colindelor la Alt.Crăciun, pe 21 și 22 decembrie!