Folia, Shakespeare & Co, Unchiul Vanea şi multe alte spectacole, în octombrie, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/folia-shakespeare-co-unchiul-vanea-si-multe-alte-spectacole-in-octombrie-la-tvr-2/

Grila de toamnă a Teatrului Naţional de Televiziune are programate, şi în deschidere, şi în încheiere – ca şi în cazul grilei anterioare, spectacole realizate după piesele lui W. Shakespeare, în contextul împlinirii, în 2014, a 450 de ani de la naşterea marelui dramaturg.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2014

Telespectatorii TVR 2 vor putea urmări în această toamnă spectacole noi ale Casei de Producţie TVR, realizate în această vară în studiourile Televiziunii Române. Ca şi în stagiunea anterioară, Teatrul Naţional de Televiziune alternează producţiile noi, recent finalizate, cu piese consacrate din Arhiva de Aur a televiziunii.

„Iubitorii de teatru pot vedea în continuare, în fiecare seară de luni, spectacole memorabile, sub genericul devenit emblemă a Teatrului Naţional de Televiziune. Spectacolele care au devenit piese de patrimoniu ale arhivei TVR şi care au căpătat în tot acest timp o valoare unică, pot fi revăzute acum, peste ani, poate cu alţi ochi, poate cu altă deschidere, poate din altă perspectivă.

În aceeaşi măsură, sunt pregătite pentru difuzare în lunile care urmează producţii noi, montate în această vară cu ajutorul unei echipe, al unor actori şi al unor regizori de excepţie.” – spune Demeter Andras, Coordonator cu atribuţii de Director al Casei de Producţie TVR.

Versiunea tv a celei mai recente creaţii a marelui coregraf Gigi Căciuleanu, la Teatrul Naţional de Televiziune

Folia Shakespeare & co

Folia Shakespeare & co

Spectacolul „Folia, Shakespeare & Co” după William Shakespeare, realizat şi înregistrat anul acesta în studiourile TVR de către Gigi Căciuleanu alături de dansActorii săi, deschide stagiunea de toamnă a Teatrului Naţional de Televiziune.

Versiunea tv a acestui spectacol (regia artistică: Andrei Măgălie) este o coproducţie a Televiziunii Române, prin Casa de Producţie, cu Fundaţia Art Production şi cu Teatrul Metropolis, şi va fi difuzată în premieră la Televiziunea Română în data de 6 octombrie 2014, de la ora 20.10, pe TVR 2.

În 20 octombrie, de la ora 20.00, TVR 2 difuzează un teleplay cu un puternic conţinut moral: „Vinovatul” de Ion Băieşu, în regia lui Jon Gostin.

Secunda doi

Secunda doi

Producţia, care îi are în rolurile principale pe Ozana Oancea şi pe Ionel Mihăilescu, aduce în prim plan o femeie şi pe ucigaşul iubitului ei din adolescenţă, într-o poveste care ia o turnură neaşteptată.

Pe 27 octombrie, poate fi urmărită o producţie montată într-un decor unic, sub coordonarea regizorului Yuri Kordonsky: celebra piesă „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov (o coproducţie cu Teatrul L. S. Bulandra). Din distribuţia spectacolului fac parte nume mari ale scenei româneşti: Victor Rebengiuc, Horaţiu Mălăele, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Ana Ioana Macaria, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu, Andras Demeter.

Producţiile programate în primă difuzare pentru lunile noiembrie şi decembrie sunt: teleplay-ul „Canalul” de Kincses Elemer (regia: Cornel Mihalache), musical-ul „Secunda doi” de Ernest Fazekas (regia: Constantin Dicu) şi „Poveste de iarnă” de W. Shakespeare (regia: Dominic Dembinski).

Foto: Folia, Shakespeare & Co, Unchiul Vanea, Secunda doi – TVR

08
/10
/23

„Atunci când scriu, am acest sentiment foarte puternic și foarte clar, că ceea ce scriu este scris deja. Că există undeva acolo... Și că eu trebuie doar să-l pun pe hârtie, înainte să dispară”.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.