Fotografie în versuri și muzică
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotografie-in-versuri-si-muzica/

Proiectul „Fotografie în versuri şi muzică” înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât şi prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creaţiei literare atât vizual, cât şi auditiv.

Un articol de Judy Florescu|22 septembrie 2014

Poezia pe care am ales-o o pentru a fi transpusă în imagini se numește „Poveste în Alb-Negru” scrisă de Teodora Gheorghe, iar cei care însuflețesc personajele sunt actorii Antoaneta Cojocaru și István Téglás. Fotografiile sunt realizate de Elena Simion și de Gabriela Obeada, iar tema muzicală este compusă de Cătălin și chitara sa. 

Aflați la prima colaborare profesională de acest tip, actorii Antoaneta Cojocaru și István Téglás portretizează două suflete contrastante care nu-și găsesc liniștea pe Pământ.

Despre cum a fost procesul de lucru al primei etape a proiectului, etapa literaro-fotografică, povestesc trei dintre membrele echipei de creație.

Teodora Gheorghe, scriitor: „Scrisul mi se pare o frumoasă modalitate de a-mi reprezenta gândurile și trăirile, dincolo de spațiul abstract în care se nasc. Cum majoritatea scriitorilor ascund mult tumult interior, n-am scăpat nici eu. Marea din mine s-a agitat, a făcut valuri. Undeva trebuia să se verse, aşa că i-am dat drumul pe hârtie. M-am bucurat că István Téglás și Antoaneta Cojocaru au acceptat să „joace” şi într-o atlfel de piesă. Transpunerea poemului meu în fotografii alături de ei mi s-a părut un spectacol de magie inedit. Deși magia e una singură, există mai mulți scamatori și fiecare din ei face posibilă povestea. Aşa cum o carte nu poate fi transformată în film decât prin intermediul unui scenariu, a fost nevoie de o interpretare a poemului. Noi am făcut un brainstorming, alegând varianta în care ne-am regăsit cu toţii, o poveste nostalgică dintre un el şi o ea, două lumi diferite care se întâlnesc pentru o scurtă vreme, apoi se dizolvă în singurătate.”

Gabriela Obeada, fotograf: „Experiența trăită la ședinta foto împreună cu actorii István Téglás și Antoaneta Cojocaru a fost inedită datorită sentimentului de relaxare pe care cei doi îl emanau încă de la ora 7 dimineața. Alături de autoarea poemului portretizat cu ajutorul pozelor, Teodora Gheorghe, și a inițiatoarei proiectului, Judy Florescu, am reusit să dăm viață unei povești de dragoste mistuitoare captată de un obiectiv foto dornic de a se contopi cu îndrăgostiții.”

Elena Simion, fotograf: „Proiectul literaro-fotografic a pornit cu entuziasm tineresc, cu scenarii rescrise de zeci de ori și a însemnat pentru toți o experiență plăcută și nouă. Niciuna dintre noi nu mai făcuse un asemenea proiect, iar participarea actorilor Antoaneta Cojocaru și István Téglás a însemnat o onoare, dar și o mare responsabilitate. Zile întregi am căutat data, ora și locațiile potrivite pentru sedința foto.

Au urmat temeri legate de lumină, de vreme și de agitația din parc, dar până la urmă am reușit să terminăm aventura foto-literară. Lucrul alături de István și Antoaneta a fost relaxant. Chiar dacă sunt profesioniști în domeniul expresivității, au ascultat cu atenție indicațiile, au repetat de multe ori scenele până au ieșit imagini care să ne placă și care să transmită un mesaj.  Cu toate că ne prinsese prânzul în parc și lumea începea să se uite la noi din curiozitate balcanică, Antoaneta și István și-au rupt din timpul lor și au rămas peste programul stabilit pentru a finaliza proiectul. A fost o întâlnire plină de umor, comunicare și entuziasm, iar pentru mine a fost o bucurie să fiu o bucățică din acest proiect.”

Etapa a doua a reprezentat-o compunerea temei muzicale pe un sunet cald, blajin și melancolic de chitară clasică de către Cătălin, care nu demult a făcut parte din trupa de instrumentiști a Teatrului Național București.

Angajată a Teatrului Bulandra din București, Antoaneta Cojocaru poate fi văzută în luna octombrie în spectacolele: Arlechino moare?, Pescărușul, Oscar și Tanti Roz, Însemnările unui necunoscut (Teatrul Bulandra), Stă să plouă (The Tube), Hell (Godot Cafe) și în filmul Canalul(cinema).

Angajat al Teatrului Odeon din București, István Téglás poate fi văzut în luna octombrie în spectacolele: Furtuna, Revizorul, Butoiul cu pulbere, Piesă pentru frate și soră (Teatrul Național București), Peretele (Teatrul Metropolis), West Side Story (Teatrul Odeon), Pescărușul.Ultimul Act (Centrul Dansului), Două liniuțe și În parc (Godot Cafe).

28
/05
/18

Strada Mătăsari este cunoscută în capitală ca fiind strada unde prostituatele ieșeau „la lucru” pe înserat. Ideea festivalului Femei pe Mătăsari, fondat de Iulian Văcărean, a fost să facă această stradă cunoscută pentru lucruri mult mai pozitive, să invite femei și bărbați, organizații, să-și prezinte ideile și să le dea oamenilor ceva creativ în schimbul unei imagini de „strada unde totul este pierdut”.

25
/05
/18

Artistul român Hamid-Nicola Katrib își va împărtăși una dintre viziunile sale asupra artei moderne într-un cadru urban, părăsit și uitat de timp, care va anima locația într-o viziune suprarealistă plină de emoții. Amprenta artistului, atent conturată în Big Bang - vernisajul pe care îl pregătește pentru data de 7 iunie 2018, se va reflecta în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei, însă vedeta serii va fi instalația denumită „The End”.

24
/05
/18

Pe durata Festivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai - 3 iunie), Ziarul Metropolis vă va ține la curent cu cele mai importante evenimente de la Cluj.

22
/05
/18

Între 20 și 29 aprilie, la hub-ul cultural POINT a avut loc NOVA, festival de noi tehnologii în artele performative. La invitația POINT, peste 30 de creatori și artiști români și internaționali au ținut workshopuri, conferințe, performance-uri.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

17
/05
/18

Joi, 17 iunie, în ziua Înălțării Domnului, România va sărbători și Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunități (sate, comune, orașe, consilii județene, școli, licee, muzee, biblioteci, universități, asociații culturale și sociale, teatre, mănăstiri) din România și din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani și a foștilor deținuți politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea și menținerea României pentru noi, cei de astăzi, și pentru generațiile următoare.

16
/05
/18

În seara de 19 mai, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii a evenimentului "Noaptea Muzeelor", publicul din întreaga ţară va avea posibilitatea de a vizita aproximativ 180 de muzee şi de a beneficia de pe urma unor activităţi culturale şi curatoriale propuse de peste 40 de prieteni ai muzeelor.

15
/05
/18

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediție cu o expoziție intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spațiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

12
/05
/18

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziției „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

11
/05
/18

"După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală din epoca Ceaușescu, am decis să relatez fotografic viața de zi cu zi a oamenilor.", spunea, în urmă cu 5 ani, într-un reportaj BBC Andrei Pandele, fotograful (şi arhitectul) care a surprins, începând din 1970, România în vremea opresiunii comuniste.