FOTO/VIDEO Primele imagini din cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, prezentat la Festivalul de la Locarno
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotovideo-primele-imagini-din-cel-mai-nou-film-al-lui-corneliu-porumboiu-prezentat-la-festivalul-de-la-locarno/

Cel mai nou lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti”, a fost selectat în competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno (7 – 17 august), acestuia alăturându-i-se „Roxanne”, de Valentin Hotea, în secţiunea „Cineasti del presente”.

Un articol de Laura Iancu|17 iulie 2013

Cel mai nou lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti”, a fost selectat în competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno (7 – 17 august), acestuia alăturându-i-se „Roxanne”, de Valentin Hotea, în secţiunea „Cineasti del presente”.

Filmul lui Corneliu Porumboiu, cu titlul întreg „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, îi prezintă în distribuţie pe Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol şi va rula în premieră mondială la Festivalul de la Locarno. Pelicula spune povestea unui regizor care încearcă să îşi realizeze propriul film.

Cand se lasa seara

„Socialul se regăsește, dar reflectat. Intenţia mea era să arăt un ciudat într-o lume. Dar nu vreau să intru mai adânc cu interpretarea, pentru că observ că foarte mulţi dintre spectatori iau și judecă filmul după o cheie. Nu e ca în clișeele alea pe care le înveţi la școală, cu «poziţionarea artistului în societate». Dar există o preocupare a mea faţă de lumea în care trăiesc și am tot timpul senzaţia că suntem într-o tranziţie care nu se mai termină, care se prelungește la nesfârșit“, declara Corneliu Porumboiu, într-un interviu pentru revista Film Menu.

„În câte din filmele «Noului Realism Românesc» aţi mai văzut scena asta? Nu ştiu dacă a dobândit valoare de trop, dar e clar că prin repetare asiduă se poate ajunge şi acolo. Până una, alta, o să-i spun scenă-mulinetă. Ideală pentru firele narative subţiri“, scrie şi Cinesseur.

Personajul din film vrea să facă un film politic. „Probabil că este relevant și pentru ruptura între corp și spirit, care e mai pregnantă în «Metabolism», faţă de «Poliţist, adjectiv», unde cele două se îmbinau cumva. Personajul de aici e mai schizoid. Cu Bogdan Dumitrache (n.r.: interpretul rolului principal din «Metabolism») am tot discutat despre corp, despre tipul de energie al personajului și despre cum ar trebui să fie și am reușit în anumite părţi să-l facem decalibrat“, a mai spus regizorul.

Cand se lasa seara

În timpul lucrului la acest film, Porumboiu s-a gândit la „Ed Wood“ (1994, regia Tim Burton) și la autoironia din filmele lui Hong Sang-soo.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean.

Cand se lasa seara

A luat premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu „Poliţist, adjectiv”. Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Un film pentru toamnă

Celălalt film care va merge la Locarno, „Roxanne”, spune povestea lui Tavi Ionescu, de 38 de ani, căruia încă îi place să copilărească. El îşi împarte viaţa între grafica pe calculator, o mamă bolnavă şi Oana, care încă speră ca el să se implice în relaţia lor. Pentru Tavi, totul se va complica însă din ziua în care se hotărăşte să-şi ceară dosarul de la Securitate.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Diana Dumbravă (foto jos), Mihai Călin, Valeria Seciu, Corina Moise. Scenariul filmului este scris de Ileana Muntean şi Valentin Hotea, iar imaginea poartă semnătura lui Alexandru Sterian.

roxanne-331166l

Secţiunea „Cineasti del presente” din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno este dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, notează Mediafax.

Valentin Hotea a absolvit regia de film la UNATC Bucureşti în 1995 şi a regizat mai multe scurtmetraje, printre care „Unde mergi tu, mielule?”, „Şi ce dacă?”, „Meditaţia”, şi două documentare – „D’ale Bucureştilor” şi „Lucy Castle-Hotea”.

„Roxanne” este o producţie Hi Film în coproducţie cu Abis Studio şi Cor Leonis Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Pelicula va fi lansată în această toamnă în România şi va fi distribuită de Parada Film.

În secţiunea „Pardi di Domani”, dedicată cineaştilor în curs de ascensiune, au fost selectate scurtmetrajele „Plimbare”, de Mihaela Popescu, şi „Şase peşti mari”, de Ştefan Constantinescu (producţie Suedia).

„Şase peşti mari” este cea mai nouă producţie semnată de Ştefan Constantinescu, filmată integral în România la sfârşitul anului trecut şi la care compania română Hi Film a fost producător asociat. Din distribuţie fac parte Vera Vitali, Mattias Brunn şi actorii români Gheorghe Ifrim şi Lucian Ifrim.

Foto: capturi film

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.