Fred Astaire şi Bing Crosby, la Telecinemateca (TVR 2, ora 20.10)
https://www.ziarulmetropolis.ro/fred-astaire-si-bing-crosby-la-telecinemateca-tvr-2-ora-20-10/

Iubitorii filmului se pot reîntâlni, în această seară, cu dansul lui Fred Astaire, dar şi cu Bing Cosby – starul numărul 1 al studiourilor Paramount din anii ’20-’40 – în blockbusterul anului 1946. Filmul „Azur” (Blue skies, producţie SUA, 1946), difuzat de TVR 2, în cadrul Telecinematecii, începe de la ora 20.10.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2014

Iubitorii filmului se pot reîntâlni, în această seară, cu dansul lui Fred Astaire, dar şi cu Bing Crosby – starul numărul 1 al studiourilor Paramount din anii ’20-’40 – în blockbusterul anului 1946. Filmul „Azur” (Blue skies, producţie SUA, 1946), difuzat de TVR 2, în cadrul Telecinematecii, începe de la ora 20.10.

Musicalul Azur a primit două nominalizări la Oscar în 1947, pentru cea mai bună muzică şi cel mai bun cântec original.

În regia lui Stuart Heisler, Azur  este o comedie muzicală despre un triunghi amoros. Dansatorul Jed Potter priveşte înapoi spre vremea când era îndrăgostit de Mary, colega lui de scenă, care la rândul ei îl iubea nebuneşte pe nestatornicul Johnny.

Dar, aşa cum numai într-un film muzical se poate întâmpla, cele trei personaje principale îşi consumă pasiunile şi geloziile pe note şi în paşi de dans.

Filmul a fost realizat în perioada când Bing Crosby depăşise 20 de ani de când era starul numărul 1 al studiourilor Paramount.

Acum, el apărea într-un film Technicolor, ceea ce anunţa, din start, un mare succes.

Fred Astaire

În distribuţia filmului a fost cooptat şi Fred Astaire, care declara că Azur este ultimul lui film înaintea retragerii

Întreaga producţie a stat sub semnul unui buget impresionant, cu tehnici de filmare revoluţionare la acea vreme, factori care au făcut ca filmul să aibă un succes extraordinar la public.

De altfel, acest succes l-a determinat pe Astaire să revină asupra deciziei iniţiale de a se retrage, iar scena în care el dansează în faţa propriei sale imagini multiplicate de 8 ori a fost inclusă în manualele de specialitate ca exemplu de tehnici revoluţionare în cinematografia perioadei postbelice.

Foto cu Fred Astaire şi Blue skies – Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.