Frederic Mitterrand, între personalităţile decorate de principesa Margareta, în numele Regelui Mihai
https://www.ziarulmetropolis.ro/frederic-mitterrand-intre-personalitatile-decorate-de-principesa-margareta-in-numele-regelui-mihai/

Frederic Mitterrand, fost ministru al Culturii în Franţa şi nepotul lui François Mitterrand, contesa Susanna Antamoro de Cespedes şi maestrul bucătar Albert Roux s-au numărat printre personalităţile decorate, duminică, de principesa moştenitoare Margareta a României, în numele Regelui Mihai I.

Un articol de Liliana Matei|18 ianuarie 2015

Principesa Margareta a decorat, în numele Regelui Mihai I, duminică dimineaţă, o serie de personalităţi din România, SUA, Marea Britanie, Franţa şi Elveţia, care de-a lungul timpului au contribuit la promovarea Casei Regale a României şi au susţinut activitatea Fundaţiei Principesa Margareta a României.

Astfel, Frederic Mitterrand, ministru al Culturii în Franţa, în perioada 2009-2012, şi nepotul fostului preşedinte francez François Mitterrand, a primit, în cadrul ceremoniei de decorare, Ordinul Coroana României, în grad de Comandor, anunță Mediafax.

Totodată, Ordinul Coroana României, în grad de Cavaler, a fost acordat lui Albert Roux, un maestru bucătar francez, care şi-a oferit serviciile culinare ca experienţă licitată pentru Fundaţia Principesa Margareta a României.

Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I prin Decretul Regal numărul 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse statului. Ordinul Coroana României, reînfiinţat de Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, a devenit Ordin Dinastic (al Familiei Regale). El recompensează meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţa în profesie, pentru fapte puse în slujba statului şi a naţiunii, conform site-ului Familiei Regale.

Pe de altă parte, Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate a fost acordată duminică următoarelor personalităţi: Patricia Klecanda, director al Fundaţiei Principesa Margareta a României – FPMR (New York, SUA), Mugurel Mărgărit-Enescu, directorul executiv al FPMR, şi Corina Motts-Roberts, care a ajutat atât la fondarea FPMR, în Elveţia, cât şi a Secretariatului Regelui Mihai.

Medalia pentru Loialitate poate fi acordată membrilor merituoşi ai Casei Regelui Mihai I sau colaboratorilor de peste cinci ani ai Casei Regale a României, din ţară şi din străinătate. Medalia poate fi oferită, de asemenea, unor personalităţi din România şi din lume.

Pe de altă parte, Medalia Custodele Coroanei Române a fost acordată, duminică, următoarelor personalităţi: Florin Iacobescu, avocat; Jean Milligan David, de la FPMR, Elveţia; contesa Susanna Antamoro de Cespedes, fondatoarea şi conducătoarea Asociaţiei Prietenii FPMR – Elveţia. Aceeaşi Medalie a fost primită şi de Şcoala Generală Principesa Margareta.

Ceremonia de decorare a avut loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta din Bucureşti. Alături de principesa Margareta s-au aflat principele Radu, principesa Sofia şi principesa Maria, acestea din urmă fiind două dintre surorile principesei Margareta.

Această ceremonie face parte din seria de evenimente organizate de Familia Regală, începând de sâmbătă şi pe parcursul întregii zile de duminică, pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la întoarcerea primului membru regal – principesa moştenitoare Margareta – în România. Între evenimente se numără şi o vizită în studioul Revoluţiei de la TVR, dar şi un concert de gală la Ateneul Român din Bucureşti şi dineu oficial găzduit de Palatul CEC.

Pe 18 ianuarie 1990, păşea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale (principesa moştenitoare Margareta), după o întrerupere de 42 de ani. În acea zi, la ora 15.00, avionul de Geneva aducea la Bucureşti pe principesa Margareta, însoţită de sora sa, principesa Sofia.

Regele Mihai a încredinţat primei sale fiice, principesa moştenitoare Margareta, misiunea de a-l reprezenta în România, pentru prima oară de la plecarea în exil, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 1948.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?