FRESCOMANIA – variaţiuni pe o arie de Frescobaldi
https://www.ziarulmetropolis.ro/frescomania-variatiuni-pe-o-arie-de-frescobaldi/

Marţi, 4 noiembrie, ora 19:00, A1 găzduieşte ultimul eveniment din seria CIMRO DAYS 2014, FRESCOMANIA – un proiect inedit prin care Centrul de Informare Muzicală din România al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a provocat tineri şi foarte tineri compozitori să creeze variaţiuni contemporane pe o temă de Girolamo Frescobaldi (sec. XVII).

Un articol de Petre Ivan|29 octombrie 2014

FRESCOMANIA / Aria Se L’aura spira din Primo libro d’arie musicali per cantarsi (1630) va căpăta opt înfăţişari inedite, miniaturile intersectându-se şi cu rafinate aranjamente ale originalului pentru diverse formule instrumentale realizate de compozitoarea Doina Rotaru, un nume de referinţă pe plan internaţional.

Ansamblul SonoMania, sub bagheta lui Vlad Răzvan Baciu, va da viaţă acestui şir de metamorfoze, unele mai apropiate de sursă, altele transformând-o aproape total, unele şăgalnice, reverenţioase, altele lirice şi altele, adevărate explozii de virtuozitate. Vocea sopranei Veronica Anuşca va fi firul cristalin care va ţese aceste frânturi de vitraliu unele de altele.

Să vedem cine sunt compozitorii participanţi la aceste Variaţiuni pe o temă dată – unul din foarte puţinele proiecte care susţin financiar creaţia nouă a tinerei generaţii – cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Sebastian AndroneFresco meets Baldi

Proaspăt căştigător al Premiului George Enescu pentru compoziţie simfonică, pentru lucrarea Tektonum. Una din marile speranţe ale şcolii româneşti de compoziţie.

Cătălin CreţuBird’s-Eye View of Frescobaldi’s ‘Se L’Aura Spira’

Compozitor, pianist, îmblânzitor de senzori electronici şi sintetizatoare. Membru al duo-ului opus.art (percuţie şi electronics) cu care concertează de doi ani. FRESCOMANIAPreşedinte al Asociaţiei OPUS şi director executiv al Festivalului Internaţional de Arte Noi InnerSound.

Gabriel MălăncioiuFrescobaldi’s Winter Dream

Probabil singurul compozitor din lume care respectă deadline-urile. Proaspăt căştigător al Premiului Publicului pentru coloana sonoră originală a scurmetrajului de animaţie The Gift (Julio Pot, Chile) în cadrul Serii de Film Mut a festivalului InnerSound.

Mihai Măniceanu Bicephalous

Compozitor şi pianist remarcabil. Spaima acordorilor, căci fiecare recital este un tur de forţă, mai ales dacă include piesele proprii. A studiat pianul în cadrul UNMB la clasa lui Viniciu Moroianu.

Adina SibianuInsPIral

Chip de Botticelli, forţă componistică de Samson. A studiat compoziția la UNMB cu Dan Dediu (2000-2005).

Alexandru SimaVendeleria

O altă mare speranţă a componisticii româneşti. Totodată, cel mai puţin fioros Scorpion din istorie. A studiat la UNMB cu Doina Rotaru, iar în prezent este student la master în cadrul aceleiaşi instituţii sub îndrumarea lui Dan Dediu.

Sabina UlubeanuClustercantabile

Compozitoare, fotografă, mamă şi leoaică. Preocupată de timp şi memorie în muzică (tema doctoratului). Co-director al festivalului InnerSound.

Diana Rotaru2 little whos

Preocupată de promovarea muzicii noi, hypnagogie, sincretism şi mai ales de a scrie muzică (când apucă). Coordonator CIMRO şi organizatorul CIMRO DAYS 2014, director artistic al ansamblului SonoMania şi co-director artistic al festivalului InnerSound.

Interpretează ansamblul SonoMania: Veronica Anuşca (soprană), Ştefan Diaconu (flaut), Valentin Ghita (oboi), Tamara Dica (violă), Eugen-Bogdan Popa (violoncel), Olga Podobinschi (pian, percuţii). Invitată specială: Raluca Stratulat (vioară). Dirijor: Vlad Răzvan Baciu. Conceptul FRESCOMANIA aparţine lui Lucian Beschiu.

Foto: FRESCOMANIA – www.CIMRO.RO

30
/08
/23

Cel mai așteptat spectacol din perioada sărbătorilor se întoarce cu cea mai grandioasă ediție de până acum: instrumentiști de top și soliști de calibru de la Opera de Stat din Viena, Arena din Verona, Opera din Roma sau Teatrul Scala din Milano vor lua parte la turneul REGAL VIENEZ 2023, ce se va derula în perioada 5 decembrie – 29 decembrie și se va opri în 25 de orașe.

30
/08
/23

Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediție a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.

30
/08
/23

Asociația FRUI VITA te invită să te alături unei experiențe muzicale și culturale unice în cadrul evenimentului „Dor de Doină", care va avea loc pe data de 30 septembrie, începând cu ora 18:00, la Grădina Monteoru din București; ocazie care va marca și lansarea manualului digital, pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm.

24
/08
/23

După primele 11 zile la Brașov, Codlea, Feldioara, Bran și Râșnov, Festivalul de Film și Istorii (13 – 27 august 2023) continuă încă 4 zile la Râșnov cu un program de calitate cu multe proiecţii de film, dezbateri pornind de la tema „Radicalizare”, concerte, ateliere interactive și momente speciale.

24
/08
/23

Două zile de muzică energică, concerte și activări i-au electrizat pe spectatorii care au participat la festivalul Summer in the City care a avut loc în incinta Romexpo. Zeci de mii de fani ai muzicii de calitate au venit într-un număr mare în cele două zile ale festivalului să îl revadă la București, pe Robbie Williams, unul dintre cei mai mari entertaineri ai momentului, pe showman-ul Jason Derulo, dar și artiști tineri și talentați: Abby Roberts, Calum Scott, Editors, Nicole Cherry, Mario Fresh, DJ Orkun și DJ Riche.

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.