Funcţionalism cehoslovac – obiectele din viaţa noastră de zi cu zi
https://www.ziarulmetropolis.ro/functionalism-cehoslovac-obiectele-din-viata-noastra-de-zi-cu-zi/

Expoziţia „Made in CZ / Found in RO”, organizată de Centrul Ceh în colaborare cu Teatrul Naţional Bucureşti, prezintă obiecte de design cehoslovac produse în ultimii 100 de ani care au fost importate în România de-a lungul timpului.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2017

Centrul Ceh a adunat obiecte produse în Cehoslovacia care formează o colecţie bine conturată, uniformă, dar cu elemente diverse. Obiectele expuse sunt menite nu doar să prezinte o latură istorică a designului de produs, dar şi faţeta estetică a unor produse obişnuite utilizate în viaţa de zi cu zi. Fiecare dintre noi îşi aminteşte de anumite obiecte de mobilier sau decor, veselă sau electrocasnice pe care le găseam în casa bunicilor. Cu siguranţă cel puţin unul dintre aceste obiecte era de origine cehoslovacă sau inspirat din estetica şi tehnica speficice.

Rădăcinile tradiţiei designului cehoslovac provin din perioada ce a urmat Primului Război Mondial, când proaspăt constituita Republică Cehoslovacă a inaugurat o periodă de creativitate şi înflorire în domeniului arhitecturii şi designului. Influenţele veneau din partea funcţionalismului stilului Bauhaus şi Art Deco, combinând astfel materiale de înaltă calitate cu forme rigide, margini drepte, fără decoraţiuni care să nu fi avut şi o componentă practică.

Cu timpul obiecte de mobilier, lămpi, sticle de soluţii pentru curăţenie, chiar şi fierăstraie sau rulete, au preluat în designul lor un substrat estetic îmbinat cu funcţionalitatea specifică fiecărui obiect. De asemenea, producerea în masă a acestora a condus la extinderea lor în zona Europei de Est, cu atât mai mult în ţările din blocul comunist. De aceea o varietate de obiecte au ajuns şi în România, fiind integrate în cotidian.

Un exemplu este tipul de lampă 11126 proiectat de Eric Kirkham Cole și a fost produs de EKCO Ltd în anii 30. De atunci lampa a parcurs un drum lung, în final fiind autorizată să fie produsă în masă în Cehoslovacia. Acesta a fost un model foarte popular, mai ales datorită brațului și a șeii reglabile.

Deschiderea expoziţiei face parte din recepţia pentru sărbătoarea naţională a Republicii Cehe, 26 octombrie 2017, de la ora 17:00. Expoziţia poate fi vizitată până pe 15 decembrie 2017, în rotonda din foaierul Sălii Mici a TNB.

Eveniment organizat de Centrul Ceh şi Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.

Detalii pe Facebook aici.

Foto: Emil Ghiță, Raluca Dumitru

19
/12
/18

Sfârșitul lui 2018 este o perioadă roditoare din punct de vedere cultural pentru România și Franța, cele două țări împărțind acelați fond latin și un moment prielnic pentru a ne aminti de istoria comună. Centrul George Pompidou găzduiește până în aprilie expozițiile a numeroși artiști români contemporani, fiind un moment prielnic în a ne aminti de valorile și stratul comun, debarasându-ne de clișeele ce înconjoară ambele țări și culturi.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

25
/11
/18

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi ne propune expoziția „Războiul hărților”, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri. Expoziția prezintă hărți etnografice realizate în prima parte a secolului XX, hărți care au fost utilizate atât în presă pentru promovarea poziției guvernului român privind Conferința de Pace de la Paris, cât și de către delegațiile naționale care au participat la aceasta.

25
/11
/18

Muzeul Naţional de Artă al României prin Secţia de Artă Orientală vă invită miercuri 28 noiembrie, ora 17, în sălile Kretzulescu, la deschiderea expoziţiei de artă japoneză consacrată gravurilor-stîlp cunoscute sub numele „hashira-e”, prezentate publicului în premieră: „Imagini ale lumii trecătoare, hashira-e. Gravuri-stîlp japoneze din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României”.

22
/11
/18

O gură de aer proaspăt. Îndrăzneală. Indignare trăită. Libertate. Un mesaj clar: Inchiziția să stea acasă! Așa se vede colonia artistică Baraka, grupare care, sâmbătă, se deschide din nou Timișoarei. 24 noiembrie, ora 17,00, în spatele curții Facultății de Arte, lângă Memorialul Revoluției, se oferă privitorului situații și spații noi. Eveniment recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.

16
/11
/18

Asociația CONIL în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Proedus și CIRCUL Metropolitan București organizează un amplu proiect cultural artistic dedicat centenarului Marii Uniri - ROMÂNIA COPIILOR, o ediție specială a CONIL Fest, Festivalul Integrării.

15
/11
/18

Garden of Unsettled Memories- expoziție personală Pavel Grosu. Galeria Sector 1  încheie seria expozițiilor personale ale artiștilor clujeni pe care i-a expus începând de la inaugurarea sa, din 2017, cu o expoziție de pictură semnată Pavel Grosu. Expoziția va fi vernisată pe 22 noiembrie, la ora 18:30 și va putea fi vizitată în perioada 23 noiembrie 2018 - 19 ianuarie 2019.

13
/11
/18

Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Thor şi X-Men. Toate acestea sunt personaje fantastice create de scriitorul şi editorul Stan Lee, în colaborare  cu mai mulţi artişti, precum Jack Kirby şi Steve Ditkode. Stan Lee s-a stins din viață luni dimineaţă, la Los Angeles, la vârsta de 95 de ani.

12
/11
/18

Regina Maria, figură centrală în eforturile de război ale României din timpul primei conflagrații mondiale, a fost prezentată publicului britanic într-o serie de intervenții ample ale istoricului și realizatoarei TV Tessa Dunlop, în cadrul unor emisiuni de mare audiență ale posturilor de televiziune și radio BBC One (BBC Breakfast), BBC Radio 4 (Woman's Hour), Channel 5 (5 News) și în varianta online a revistei History Today.