O lună de film cu Centrul Ceh: Documentary Mondays și Fiction Tuesdays revin în noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-luna-de-film-cu-centrul-ceh-documentary-mondays-si-fiction-tuesdays-revin-in-noiembrie/

Luna noiembrie a devenit de 8 ori mai bună! Programele Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays reîncep, de data aceasta online. Atmosfera proiecţiilor de film de la Centrul Ceh este încă vie şi o puteţi retrăi şi de acasă, unde veţi putea urmări 4 documentare şi 4 filme de ficţiune în fiecare luni şi marţi în luna noiembrie.

Un articol de Liliana Matei|28 octombrie 2020

Centrul Ceh București și-a obișnuit publicul cu filme unul și unul, mai întâi la Documentary Mondays, din 2007, iar din 2018 și la Fiction Tuesdays. Toamna aceasta programele continuă în format online, pe platforma DAFilms.com, unde filmele vor putea fi urmărite gratuit, timp de 24 de ore, pe tot teritoriul României. Așa că acum nu doar bucureștenii se pot bucura de aceste două programe și, în plus, vă puteți uita la filme de acasă, în siguranță.

Documentary Mondays revine în forță cu 4 documentare excepționale. Pe 2 noiembrie intrați în lumea lui Miloš Forman, poate cel mai renumit regizor ceh, cunoscut mai ales pentru filmele realizate după plecarea sa din Cehoslovacia. „Miloš Forman: What doesn’t kill you…” oferă o abordare personală și aduce la lumină evenimente marcante din viața privată a regizorului, precum despărțirea de părinți și fii, povești despre cruzime și lupte interioare, dar și despre ambiția succesului și dorința de libertate.

Programul continuă în spiritul căutării libertății, însă prin alte mijloace. Pe 9 noiembrie veți putea urmări documentarul românesc „Omul care a vrut să fie liber”, ce spune povestea lui Cezar Mititelu – un „parazit social” în ochii autorităților comuniste, dar și un dascăl, un purtător de lumină într-o lume îngropată în minciuni şi ignoranţă în ochii unor oameni care au crezut în posibilitatea de a trăi o viață liberă în România socialistă.

Pe 16 noiembrie se poartă retro. „Viva Video, Video Viva” aduce în discuție arta video din Cehoslovacia anilor ’80. Regizoarea Adéla Komrzý explorează acest subiect prin portretul pe care-l face bunicului ei, Radek Pilař, unul dintre pionierii artei video cehe, prin recrearea expoziției Video Day din 1989 și prin interviuri cu artiști video ai acelei perioade.

Seria se încheie cu o călătorie prin lumea sunetelor și a muzicii. Ce se întâmplă când un sunet devine muzică și cum? „The Sound is Innocent” vă invită într-o călătorie audiovizuală într-un spațiu de vis care explorează sensul, funcția și semnificația lumii sunetului electronic și experimental. Pe parcursul a cinci capitole, documentarul ghidează spectatorul printr-un labirint format din momente și personalități care prezintă nașterea și evoluția sunetului electronic către muzică.

Dacă zilele de luni sunt ale documentarelor, marțea vine cu filme de ficțiune – și nu orice filme. Fiction Tuesdays aduce, toamna aceasta, un tribut lui Jiří Menzel, care s-a stins în luna septembrie a acestui an. Filmele sale continuă să aducă emoție în rândul celor care le vor urmări de acum înainte, iar în cadrul programului, publicul va putea viziona 4 dintre filmele lui Menzel, descoperind sau redescoperind un regizor extraordinar, pionier al Noului Val Cehoslovac. Începând cu 3 noiembrie, porniți într-o călătorie săptămânală în universul cinematic al lui Menzel: „Capricious Summer” (1967), „A Cottage Near the Woods” (1976), „Those Wonderful Men with Crank” (1978) și „Cutting It Short” (1980).

Documentary Mondays și Fiction Tuesdays sunt organizate de Centrul Ceh București, în parteneriat cu DAFilms DocAlliance și cu sprijinul Budweiser Budvar. Vizionarea este gratuită, fiecare film fiind disponibil pe tot teritoriul României timp de 24 de ore, începând cu ora 8:00 dimineața, conform programului. Pentru a urmări filmele, este nevoie să vă creați un cont de utilizator pe platforma DAFilms.com. Și cum aceste două programe vin la pachet și cu bere cehă, de data aceasta trebuie să stați cu ochii pe Centrul Ceh București, care are câteva surprize pregătite pentru cei ce știu că un film se vede cel mai bine alături de o bere Budweiser Budvar.

Platforma DAFilms.com este aici.

Evenimentele Facebook ale primelor două filme sunt aici: DM & FT.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

 

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.