My Body is Mine – o discuție despre body shaming la Centrul Ceh
https://www.ziarulmetropolis.ro/my-body-is-mine-o-discutie-despre-body-shaming-la-centrul-ceh/

Centrul Ceh Bucureşti îşi reia activitatea toamna aceasta şi dă startul unui nou sezon de evenimente pe 20 septembrie, când va avea loc, de la ora 19:00, discuţia „My Body is Mine”, ce pune în dezbatere subiectul body shaming-ului, analizat de invitaţii Ridina Ahmedová, Andrada Cilibiu, Patrick Brăila şi moderatoarea Alice-Monica Marinescu.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 septembrie 2023

Trăim într-o lume în care standardele de frumusețe sunt adesea nerealiste și, poate, chiar nocive, în care oamenii se confruntă cu probleme de stimă de sine din pricina percepției pe care o au asupra propriului corp. Acest fenomen, pentru care sunt responsabile în egală măsură media și reflexele noastre învățate, perpetuează un accent excesiv asupra înfățișării și poate avea un impact devastator asupra sănătății mintale. A vorbi deschis despre body shaming și despre modul în care ne afectează pe toți este crucial pentru a promova o cultură a acceptării, în care toată lumea se poate simți confortabil și mândră de sinele său unic, fără teama de judecată sau ridicol.

„My Body is Mine” – numele evenimentului, dar și al platformei care a servit drept sursă de inspirație pentru el – încearcă să răspundă acestei nevoi. Prim-planul va aparține Ridinei Ahmedová, muziciană, performer și fondatoarea „My Body is Mine”, care va vorbi despre problema body shaming-ului la nivelul societății cehe și despre activitatea sa în direcția combaterii ei. I se vor alătura Andrada Cilibiu, expertă în drepturi sexuale și reproductive, și Patrick Brăila, regizor și activist trans, care vor aduce o perspectivă locală asupra fenomenului și îl vor dezbate în contextul inegalității de gen și al discriminării împotriva persoanelor queer. După intervențiile invitaților, publicul va putea lua cuvântul pentru a pune întrebări sau a contribui cu propriile experiențe și opinii.

Ridina Ahmedová – muziciană, activistă, performer (My Body is Mine)

Și-a început cariera în calitate de cântăreață de jazz, pătrunzând rapid pe scena jazz-ului din Praga. A fost implicată în proiecte de muzică electronică și dance, a compus pentru numeroase spectacole de teatru și a susținut mai multe concerte internaționale. Este interesată de vocea feminină și își împărtășește pasiunea prin ateliere pe care le susține în mod frecvent. Pe lângă cariera de artistă, a devenit o personalitate importantă a mediului activist ceh prin platforma sa „My Body is Mine” și prin podcastul „Fat” (Grăsime), pe care îl realizează pentru postul de radio ceh Wave. Campaniile și evenimentele pe care le derulează împreună cu echipa ei au un impact important asupra combaterii fenomenului body shaming-ului.

Andrada Cilibiu – activistă feministă, expertă în drepturi sexuale și reproductive (Centrul FILIA)

În ultimii ani, desfășoară o cercetare pe tema accesului la servicii de întrerupere a sarcinii la cerere în sistemul public de sănătate și militează pentru o mai bună legislație privind drepturile sexuale și reproductive. De la violența obstetrică la accesul la metode contraceptive și până la mai buna îngrijire a femeilor în sistemul public de sănătate, ținta eforturilor Andradei este destructurarea dinamicilor de putere și recâștigarea controlului asupra corpurilor și a fertilității femeilor.

Patrick Brăila – regizor, activist trans, performer (ACCEPT, Trans în România)

De 10 ani muncește pentru comunități trans reziliente și o societate mai blândă cu persoanele trans. Este co-fondatorul TRANSform, prima mișcare pentru emanciparea persoanelor trans din România, a fost co-președinte al asociației ACCEPT, iar în prezent continuă munca la ACCEPT și face parte, alături de alți câțiva activiști trans, dintr-un colectiv non-ierarhic și autonom – Trans în România. Consideră că arta sa e, inevitabil, politică, astfel că folosește metodele artistice cu care lucrează conștient, asumat, (auto)biografic și responsabil. Lucrează, printre altele, la un documentar-jurnal de lungmetraj, „Corp delict”, este unul dintre performerii spectacolelor „Translucid” (Premiul British Council la Gala UNITER, 2023) și „Lalele, lalele” (2017), a regizat clipurile oficiale ale Bucharest Pride din 2019, 2021 și 2023 și a regizat și co-produs scurtmetrajul cu tentă autobiografică „Pieptiș”(2016).

Alice-Monica Marinescu – dramaturgă, performer și regizoare în proiecte de teatru politic și artă comunitară, moderatoare în cadrul acestei discuții

Este activă pe scena de teatru independent din București de peste 10 ani. A ținut ateliere de scriere dramatică și teatru și a co-organizat mai multe stagiuni de teatru politic. Susține arta angajată politic și are încredere în puterea teatrului de a produce schimbări sociale. E mamă, feministă și consideră că „personalul e politic”.

Discuțiile vor avea loc în limba engleză, iar intrarea este liberă. Mai multe detalii despre activitatea Ridinei Ahmedová și a echipei sale găsiți aici. Eveniment Facebook aici.

13
/08
/24

La aproape 90 de ani, cea mai iubită actriță italiancă din toate timpurile, diva care a fermecat generații întregi de creatori și de iubitori de artă, cucerind ecranul încă de la primele încercări adolescentine, Sophia Loren conciliază fericit contrariile...

30
/07
/24

Povestea vieţii lui Tony Kushner, ea însăşi un spectacol tulbure, a dat naştere multor scandaluri, iar opiniile politice ale scriitorului, la fel ca orientările sale sexuale au făcut să curgă multă cerneală, fiind exclus din anumite cercuri şi marginalizat.

25
/07
/24

Accesul la ce era dincolo de masca timidă, uneori chiar veselă, purtată de fata blondă numită Sarah Kane, care credea în alt fel de teatru, este imposibil. Dar cuvintele care o definesc cel mai bine rămân acestea: „să faci din disperare ceva frumos”.

17
/07
/24

Două spectacole ale Teatrului Metropolis sunt prezente în cea de 34-a ediție a FNT, care se va desfășura la București, între 18 și 27 octombrie, „Părinți”, regia Cristian Ban, în selecția oficială, și „Cine l-a ucis pe tata?”, regia Andrei Măjeri, invitat ca spectacol care a obținut premiul pentru Cea mai bună regie în cadrul Galei UNITER.

05
/07
/24

„Perfecțiunea nu poate fi atinsă. E ca un joc de golf. Dar atât timp cât fereastra ta e luminată, poți doar să visezi la următorul pas, sau să faci ziua de astăzi mai bună, sau să faci ziua de astăzi să fie mai interesantă decât cea de ieri.”

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

11
/10
/23

„Eu cred încă în catharsis”, a spus Thomas Ostermeier în cadrul unei întâlniri care a avut loc la București, cu prilejul prezentării spectacolului „O istorie a violenței”, în cadrul X-FEST, organizat de Teatrul Excelsior.

08
/10
/23

„Atunci când scriu, am acest sentiment foarte puternic și foarte clar, că ceea ce scriu este scris deja. Că există undeva acolo... Și că eu trebuie doar să-l pun pe hârtie, înainte să dispară”.