„Furtuna”, de William Shakespeare, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/furtuna-de-william-shakespeare-la-tvr-2/

În anul in care se comemorează patru secole de la moartea lui William Shakespeare, TVR îi invită pe iubitorii teatrului la maratonul Shakespeare 400. Al patrulea spectacol prezentat la TVR 2m în cadrul acestui program, este „Furtuna”, o preluare de la Teatrul de Dramă “Toma Caragiu” – Ploieşti. Spectacolul va putea fi văzut luni, 18 aprilie, la TVR 2.

Un articol de Petre Ivan|15 aprilie 2016

Se pare că Shakespeare a fost și actor și că a jucat nu doar în propriile piese ci și în ale altor pe dramaturgi. Unii spun că ar exista dovezi că el a jucat „fantoma” în „Hamlet” și „Adam” în „Cum vă place”.

Shakespeare a trăit o viață bună. Era dramaturg celebru în Londra, iar în orașul său natal Stratford, unde locuiau soția și copiii, era un prosper om de afaceri, cunoscut și respectat.

Spiritul boem îl însoțea, însă, pe omul de afaceri. Shakespeare purta cercel în urechea stângă. Așa apare în portretul Chandos, una dintre cele mai renumite reprezentări ale sale.

Shakespeare a fost, se pare, lipsit de griji financiare. Pe lângă proprietăți și alte afaceri, a format o companie teatrală cu actorii săi și percepea un soi de drepturi de autor pentru fiecare dintre reprezentații.

Slujba de înmormântare a avut loc la Biserica Sfanta Treime din Stratford Upon Avon și este documentată în 25 aprilie 1616. În conformitate cu tradițiile timpului înmormântarea ar fi trebuit să aibă loc la două zile după moarte, adică Shakespeare a murit în 23 aprilie 1616. Avea 52 de ani.

“FURTUNA” – luni, 18 aprilie, la TVR 2Furtuna

Traducerea: Cristi Juncu

Scenografia: Cosmin Ardeleanu

Muzica originală: Ada Milea

In distribuţie:

Ioan Coman, Ada Simionică, Andi Vasluianu, Florentina Năstase, Ionuţ Vișan, Tudor Smoleanu, Bogdan Farcaş, Mihai Coadă, Niculae Urs, Dragoş Câmpan, Ilie Galea, Roxana Ivanciu, Cristina Moldoveanu, Mihaela Popa.

Regia: Cristi Juncu

“FURTUNA” – program difuzare

TVR 2 – luni 18.04, ora 19.30 si luni 25.04, ora 0.50

TVR 3 – sâmbătă 23.04, ora 20.00 si duminică 24.04, ora 7.45

TVR Moldova – sâmbătă 23.04, ora 16.45

TVR Internațional – duminică 24.04, ora 17.45

Foto: Furtuna – tvr.ro

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.