Gala Aniversară – Ioan Tugearu, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-aniversara-ioan-tugearu-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Duminică, 19 noiembrie, începând cu ora 18:30 va avea loc la Opera Naţională Bucureşti spectacolul-eveniment dedicat fostului prim-balerin şi coregraf al Operei Naţionale Bucureşti, Ioan Tugearu.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2017

Iubitorii dansului sunt invitați la reîntâlnirea cu celebrul interpret în Richard al III-lea, pe muzică de Gustav Mahler şi cu acelaşi coregraf în Anna Karenina, pe muzică de Piotr Ilici Ceaikovski, piesă reconfigurată de această dată într-o formă camerală.

Maestrul Ioan Tugearu despre spectacolul-eveniment: ,,De ce Richard al III-lea ? Pentru că rolurile dramatice au fost cele mai potrivite genului Ioan Tugearumeu de interpret, fie că a fost vorba de Don Jose din Carmen, de Petruşka din spectacolul cu acelaşi nume sau de Richard al III-lea. Şi de ce Gustav Mahler? Pentru că este compozitorul meu cel mai iubit, încă mai visez să creez pe simfoniile lui. Apoi, de ce Anna Karenina? Şi acesta este unul dintre cele mai îndrăgite spectacole montate de mine, la Bucureşti şi la Sibiu, în care, de-a lungul timpului, am avut mari interpreţi.”

Am şi de astă dată norocul de a avea în acest spectacol pe unii dintre ei, cum ar fi Corina Dumitrescu, una dintre cele mai mari artiste ale Baletului Operei Naţionale Bucureşti în rolul Annei şi alături de ea pe Gigel Ungureanu în Karenin, pe Ovidiu Matei Iancu în Vronski şi pe tânărul Bogdan Cănilă în Acarul din coşmar, în această formulă de spectacol cameral. Alături de mine, în acest spectacol ca şi în multe altele a fost scenografa Viorica Petrovici, o dragă colaboratoare, în creaţiile de la Bucureşti, Iaşi şi Sibiu. Şi tot din echipa mea au făcut parte, altădată Alexandru Istrate, iar acum Antonel Oprescu, realizatorii colajului după muzica aleasă de mine, cât şi asistenta mea, Mirela Simniceanu care m-a secondat în majoritatea spectacolelor. – Ioan Tugearu

 „Sunt profund emoţionat să păşesc din nou pe această scenă pe care am dansat începând din 1963, şi unde de-a lungul timpului am montat cele mai multe dintre spectacolele mele. Mulţumesc celor care mi-au dat acest prilej, de a mai călca în acest spaţiu sacru pentru mine.”, a concluzionat maestrul.

Biletele se găsesc la tickets.operanb.ro și la casa de bilete a Operei Naționale București.

Foto: Ioan Tugearu – facebook

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.