Gala Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a omagiat Cetățile dacice din Munții Orăștie
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-comisiei-na%c8%9bionale-a-rom%c3%a2niei-pentru-unesco-a-omagiat-cet%c4%83%c8%9bile-dacice-din-mun%c8%9bii-or%c4%83%c8%99tie/

Comisia Naţională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO – a organizat în data de 17 decembrie cea de-a IV-a ediţie a Galei anuale de sfârşit de an, care a reunit partenerii instituţionali, respectiv reprezentanţi ai instituţiilor publice, societăţii civile, mediului privat, precum şi alţi colaboratori, personalităţi din domeniile de interes ale UNESCO – educaţie, ştiinţe, cultură, comunicare şi informare.

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2019

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul dl. Ani Matei, Secretar – General CNR UNESCO, Excelența Sa dl. Ambasador Adrian Cioroianu, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, dl. deputat Ionel Palăr, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

A urmat prezentarea unei retrospective a principalelor proiecte CNR UNESCO din anul 2019, respectiv a doua ediție a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei, HeRe – Heritage Revivals – Heritage for Peace și Pledoarie pentru patrimoniul intangibil.

Programul serii a continuat cu vernisajul expoziției de fotografie  “Cetățile Dacice” și proiecția filmului documentar cu același nume, semnate de artistul fotograf Irinel Cîrlănaru, din cadrul programului multianual “Să iubim România!”, realizat de Comisia Națională a României pentru UNESCO și Asociația pentru Cooperare Europeană Ovidius. Filmul își propune popularizarea a trei dintre cele șase cetăți dacice din Munții Orăștiei aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, respectiv Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte (fostă capitală a regatului dac), Costești Blidaru (una dintre cele mai puternice fortărețe militare ale dacilor) și Costești Cetățuia (considerată prima reședință a dacilor). Materialele au expus, de asemenea, momente din viața cotidiană a dacilor, puse în scenă de grupul de reconstituire istorică “Legio Dacica”.

În partea a treia a serii, au fost acordate diplome partenerilor instituționali ai CNR UNESCO, în semn de recunoaștere a sprijinului oferit în activitatea instituției din anul curent.

Camerata Regală, care anul acesta a împlinit 10 ani de la înființare, a întregit pe final programul Galei, printr-un moment muzical de excepție, care a fost urmat de un dineu.

Partenerii care au sprijinit organizarea Galei CNR UNESCO 2019 sunt Residence Hotels Bucharest, Trust Motors, Licorna Winehouse, Cofetăria INA, Emblema Retail Solutions și UNITER.

Fotografii: Irinel Cîrlănaru

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.