Gala International Classical Music Awards (ICMA), la Radio România Muzical. Compozitorul anului: românul Sebastian Androne
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-international-classical-music-awards-icma-la-radio-romania-muzical-compozitorul-anului-romanul-sebastian-androne/

Joi, 21 aprilie, Radio România Muzical transmite în direct, începând cu ora 21.00, Gala International Classical Music Awards (ICMA), ce are loc la Filarmonica din Luxembourg.

Un articol de Liliana Matei|18 aprilie 2022

Este a 11-a ediție a acestei gale prestigioase, ce continuă tradiția premiilor MIDEM de la Cannes; un juriu alcătuit din jurnaliști de la cele mai importante reviste/site-uri/radiouri de muzică clasică din Europa premiază pe criterii strict profesionale producții audio și video apărute în intervalul noiembrie 2020-octombrie 2021, dar acordă și premii speciale, printre ele, Compozitorul anului, care în 2022 este românul Sebastian Androne-Nakanishi.

Sebastian Androne-Nakanishi

Orchestra Filarmonicii din Luxembourg, dirijată de Ivan Boumans va interpreta în cadrul galei lucrarea “Lan Huahua − The Dark Blue Flower” de Sebastian Androne, prezentată în premieră europeană, în prezența compozitorului. În premieră românească, această lucrare poate fi ascultată pe scena Sălii Radio din București vineri, 6 mai, în cadrul stagiunii Orchestrei Naționale Radio, dirijor Nicolae Moldoveanu – un concert inclus în cadrul stagiunii EBU 2021-2022.

Premiile speciale ICMA se acordă în urma propunerilor membrilor juriului și votului tuturor membrilor juriului. Pentru premiul “Compozitorul anului”, Sebastian Androne a fost propus de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical, membră a juriului ICMA începând din decembrie 2020.

Este prima dată în istoria premiilor ICMA când un român câștigă un premiu special – un adevărat eveniment pentru cultura românească, onorat de prezența la decernarea premiilor a Excelenței sale, dna ambasadoare a României în Marele Ducat de Luxembourg, Livia Rusu.

În motivarea acordării premiului “Compozitorul anului” lui Sebastian Androne, juriul ICMA a declarat: “Compozitorul român Sebastian Androne este un adevărat talent, dovedind creativitate și versatilitate atât în lucrări de muzică contemporană, cât și coloanele sonore compuse pentru cinema și teatru. Născut în 1989, a studiat în România, Franța, Marea Britanie și Elveția. Este laureatul a câteva dintre cele mai importante concursuri internaționale pentru compozitori, precum International Film Music Competition din Zurich (2018). Muzica înseamnă comunicarea cu publicul: acesta este credo-ul său artistic, exprimat în cele aproape 100 de lucrări scrise până în prezent.”

Sebastian Androne (32 ani) este unul dintre cei mai cunoscuți și talentați compozitori români ai tinerei generații. Lucrările sale au fost interpretate în Europa, Asia și Australia, de muzicieni și ansambluri foarte cunoscuți, precum BBC Singers sau Orchestra Tonhalle din Zurich. Este laureatul a peste 20 de concursuri de compoziție, printre care Golden Eye Award 2018, Tenso Young Composers Awards 2015 și Concursul George Enescu 2014. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, dar și la Birmingham și Paris, iar în prezent se perfecționează la Zurich.

În cadrul Galei premiilor ICMA din 21 aprilie, vor evolua și alți laureați ai ediției 2022, printre care dirijorul Adam Fischer – Life achievement award, Orchestra Operei Regale din Versailles – Label of the year award, clarinetistul Martin Fröst – Artist of the year, violonistul Frank Peter Zimmerman – Concerto award.

Concertul din 21 aprilie este comentat în direct din studioul Radio România Muzical de Irina Cristina Vasilescu; în pauză este programată o intervenție în direct a compozitorului premiat, Sebastian Androne.

“Alături de Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, echipa ICR Bruxelles se bucură să promoveze pe canalele sale de comunicare această performanță a compozitorului român Sebastian Androne. Dincolo de relevanța în plan artistic, credem că este un moment relevant în planul diplomației culturale din spațiul Benelux. Muzica, dansul, artele spectacolului au avut întotdeauna o putere remarcabilă de a pătrunde în inimile și mințile oamenilor din întreaga, lume datorită universalității lor. Este întotdeauna remarcabilă capacitatea acestora de a atinge cele mai profunde sentimente ale oamenilor, fără a fi nevoie de vreo traducere, de la un spațiu la altul. În numele echipei ICR Bruxelles, transmit călduroase felicitări laureatului acestei prestigioase gale ICMA, în cadrul secțiunii Compozitorul anului 2022.”, a transmis conf. univ. dr. Liliana Țuroiu, director ICR Bruxelles.

International Classical Music Awards (ICMA) sunt printre cele mai cunoscute și apreciate premii ale industriei discografice internaționale. Juriul este alcătuit din critici muzicali profesioniști, de la cele mai importante reviste, reviste online și posturi de radio: Andante (Turcia), Crescendo (Belgia), Das Orchester (Germania), Deutsche Welle (Germania), IMZ (Austria), MDR-Klassik (Germania), Musical Life (Rusia), Musica (Italia), Musik & Theater (Elveția), Opera (Marea Britanie), Orpheus Radio (Rusia), Papageno (Ungaria), Pizzicato (Luxembourg), Polskie Radio Chopin (Polonia), Radio 100,7 (Luxembourg), Radio Romania Muzical (Romania), Resmusica.com (Franța), Scherzo (Spania), Rondo Classic (Finlanda), Unison (Croatia). Reprezentând Radio România Muzical, din juriul ICMA face parte Cristina Comandașu, muzicolog cu o importantă activitate în domeniul actualității discografice, manager Radio România Muzical.

22
/04
/21

În martie 2020, CORUL ACADEMIC RADIO, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică. Din motive pandemice, evenimentul a fost anulat. Vineri, pe 23 aprilie (de la 19.00), după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România revine pe scenă!

22
/04
/21

Opera Națională București propune publicului la sfârșit de săptămână un program cu două spectacole, „Gala Extraordinară de Balet” și „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert, ce vor fi transmise online în serile de sâmbătă și duminică. Eleganța coregrafiilor clasice și farmecul aparte al partiturii celebrului bărbier Figaro sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

21
/04
/21

Vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu în luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven. Marea pianistă Elisabeth Leonskaja a fost solista invitată să interpreteze, în seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.

19
/04
/21

Care este sensul existenței tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artiști îndrăgiți provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagoniști pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

19
/04
/21

După „Iubita mea doarme” și ”Fata cu ochii verzi”, Toulouse Lautrec continuă să lucreze la material nou și revin acum cu o nouă piesă – „Revin in 5 minute”! Pentru acest cântec actorul Victor Rebengiuc a tras vocea de pe intro, iar pentru filmul de fundal trupa a folosit "found footage" cu fete din anii 60 care dansează la bustul gol - inspiraţia şi nebunia tinereţii actualilor noştri bunici.

16
/04
/21

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în 2021 la 15 ani de existență. Anul acesta vor fi acordate în premieră burse pentru cursuri de canto, muzica de cameră cu voce fiind una dintre perlele repetoriului muzical clasic. Astfel, elevii și studenții la canto vor avea șansa de a participa la acest program, alături de colegii care studiază un instrument.

16
/04
/21

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi., orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale.

16
/04
/21

Spectacolul va fi transmis online duminică, 18 aprilie, începând cu orele 19:00. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până miercuri, 21 aprilie, orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de duminică, 18 aprilie, orele 19:00.