Gala Muntelui 2020: Sportivii anului 2019, premiați la Alpin Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-muntelui-2020-sportivii-anului-2019-premia%c8%9bi-la-alpin-film-festival/

Gala Muntelui, evenimentul anual care celebrează la ALPIN FILM FESTIVAL performanţa românească în domeniul sporturilor montane, ajunge anul acesta la cea de-a 5-a ediţie.

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2020

Pe 29 februarie, de la ora 14:00, sportivii care au înregistrat cele mai mari succese în 2019 vor fi aplaudați și recompensați pentru reușitele lor în cadrul unei ceremonii găzduite de Centrul Cultural Aurel Stroe din Bușteni. Unul din premii va fi acordat  în memoria alpinistului Zsolt Török, căruia Alpin Film Festival îi dedică în acest an întreaga ediție.

Cu sprijinul Clubului Alpin Român, AFF va propune la această ediție un nou format al Galei, oferind premii pentru cele mai importante performanțe din: alergare montană, parapantă, mounatin bike și nu în ultimul rând alpinism. Și în acest an, Federația Română de Alpinism și Escaladă va premia la Bușteni sportivii anului 2019. De asemenea, pentru al doilea an consecutiv, Federația Română de Orientare va premia un sportiv care s-a remarcat cel mai mult în 2019 la acest capitol.

Un premiu special îi va fi acordat în premieră meteorologului George Porancia, de la staţia meteo de la Vârful Omu, care trăiește de 36 de ani la 2.500 de metri altitudine. În cadrul aceleiași ceremonii, Jandarmeria Montană va acorda o distincție specială pentru cea mai importantă performanță în alpinism înregistrată de un Jandarm montan.

Două filme documentare excepționale despre alpinism vor face deliciul publicului prezent la Gala Muntelui după decernarea marilor premii. De la ora 16:00, spectatorii vor urmări Age of Ondra (r. Josh Lowell, Zachary Barr, Peter Mortimer), despre  Adam Ondra, considerat cel mai bun alpinist din lume. După ce a cucerit câteva dintre cele mai dificile rute de pe întreg mapamondul, Ondra împinge acum limitele umane, antrenându-se pentru noi recorduri care îi vor asigura locul în istoria ascensiunilor.

La polul opus, de la ora 17:00, pe marele ecran din Bușteni va rula, tot cu intrare liberă, multi-premiatul documentar 4 ani în 10 minute (r. Mladen Kovacevic). Realizat din imagini surprinse pe casete video în urmă cu 18 ani, filmul documentează ascensiunea primului sârb pe Everest. Visul său de aventură nu a culminat cu un urlet victorios, dezvăluie un citat din jurnalul său, dar a sfârșit într-un țipăt al învinsului. Țesut cu imagini enigmatice, extrase filmate din jurnalul protagonistului, peisaje nepământești, personaje enigmatice și circumstanțe periculoase, documentarul premiat în 2018 la Sarajevo vorbește despre limitele capacităților umane.

Accesul la Gala Muntelui, dar și la proiecțiile filmelor, este gratuit, în limita locurilor disponibile.

ALPIN FILM FESTIVAL (AFF) – unicul eveniment din România dedicat culturii și educației montane, va avea loc  în perioada 24 februarie – 1 martie la Brașov, Bușteni și Predeal. Programul complet al celei de-a 5-a ediții Alpin Film Festival va fi disponibil în curând pe https://alpinfilmfestival.ro/.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.