Gala Premiilor Operelor Naţionale, în direct la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-premiilor-operelor-nationale-in-direct-la-tvr/

Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 21.00, TVR 1, TVR HD şi portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro, transmit, în direct de la Iaşi, cel mai grandios eveniment al scenelor lirice româneşti – „Gala Premiilor Operelor Naţionale“.

Un articol de Andrada Văsii|7 iunie 2013

Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 21.00, TVR 1, TVR HD şi portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro, transmit, în direct de la Iaşi, cel mai grandios eveniment al scenelor lirice româneşti – „Gala Premiilor Operelor Naţionale“.

Iniţiat de Opera Naţională Română din Iaşi, pentru prima dată în România, evenimentul este găzduit de capitala Moldovei, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“. Amfitrionii evenimentului sunt Beatrice Rancea, director al Operei Naţionale Române din Iaşi, şi tenorul Cosmin Marcovici.

14 categorii de nominalizare

În cadrul manifestării vor fi acordate premii la 14 categorii de nominalizări: cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun dirijor, cel mai bun solist, cea mai bună solistă, cel mai bun solist de balet, cea mai bună solistă de balet, cel mai bun spectacol din creaţia românească, premiul pentru concepţia decorului, premiul pentru concepţia costumelor, premiul pentru debut, cel mai bun spectacol pentru copii, cel mai bun coregraf, cel mai bun musical.

Pe lângă aceste distincţii, se vor acorda premii de excelenţă şi pentru întreaga activitate, dar şi premii speciale ale juriului, unor mari artişti de operă din România. Acestea vor fi înmânate de personalităţi marcante ale culturii româneşti din ţară şi străinătate.

Statuete create special pentru eveniment

Statuetele acordate ca trofeu în cadrul Galei sunt create special pentru acest eveniment şi reprezintă o muză cu harfă. Designul a fost realizat de un artist al Operei Naţionale din Iaşi, iar execuţia lor aparţine unei firme care lucrează cu Academia de Film din Statele Unite pentru crearea celebrei statuete decernate în cadrul Premiilor Oscar.î

De altfel, trofeele au acelaşi tipar de dimensiuni şi greutate ca şi statueta de la Oscar. Partea masivă a statuetei este formată dintr-o răşină specială, poleită cu un amestec de aur şi cupru.

Eveniment cultural de excepţie, „Gala Premiilor Operelor Naţionale“ este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi şi se doreşte ca ea să devină o manifestare cu tradiţie, prin care activitatea artiştilor de operă să fie recunoscută, apreciată şi premiată.

Foto credit: Opera Naţională din Iaşi

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.

02
/11
/15

Doi violoniști români, două viori Stradivarius, o singură scenă: Alexandru Tomescu și Răzvan Stoica susțin o reprezentație inedită în fața publicul român, joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul evenimentului Duo Stradivarius, găzduit și organizat de Palatul Bragadiru în parteneriat cu TVR.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.