Gala Premiilor Operelor Naţionale, în direct la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-premiilor-operelor-nationale-in-direct-la-tvr/

Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 21.00, TVR 1, TVR HD şi portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro, transmit, în direct de la Iaşi, cel mai grandios eveniment al scenelor lirice româneşti – „Gala Premiilor Operelor Naţionale“.

Un articol de Andrada Văsii|7 iunie 2013

Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 21.00, TVR 1, TVR HD şi portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro, transmit, în direct de la Iaşi, cel mai grandios eveniment al scenelor lirice româneşti – „Gala Premiilor Operelor Naţionale“.

Iniţiat de Opera Naţională Română din Iaşi, pentru prima dată în România, evenimentul este găzduit de capitala Moldovei, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“. Amfitrionii evenimentului sunt Beatrice Rancea, director al Operei Naţionale Române din Iaşi, şi tenorul Cosmin Marcovici.

14 categorii de nominalizare

În cadrul manifestării vor fi acordate premii la 14 categorii de nominalizări: cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun dirijor, cel mai bun solist, cea mai bună solistă, cel mai bun solist de balet, cea mai bună solistă de balet, cel mai bun spectacol din creaţia românească, premiul pentru concepţia decorului, premiul pentru concepţia costumelor, premiul pentru debut, cel mai bun spectacol pentru copii, cel mai bun coregraf, cel mai bun musical.

Pe lângă aceste distincţii, se vor acorda premii de excelenţă şi pentru întreaga activitate, dar şi premii speciale ale juriului, unor mari artişti de operă din România. Acestea vor fi înmânate de personalităţi marcante ale culturii româneşti din ţară şi străinătate.

Statuete create special pentru eveniment

Statuetele acordate ca trofeu în cadrul Galei sunt create special pentru acest eveniment şi reprezintă o muză cu harfă. Designul a fost realizat de un artist al Operei Naţionale din Iaşi, iar execuţia lor aparţine unei firme care lucrează cu Academia de Film din Statele Unite pentru crearea celebrei statuete decernate în cadrul Premiilor Oscar.î

De altfel, trofeele au acelaşi tipar de dimensiuni şi greutate ca şi statueta de la Oscar. Partea masivă a statuetei este formată dintr-o răşină specială, poleită cu un amestec de aur şi cupru.

Eveniment cultural de excepţie, „Gala Premiilor Operelor Naţionale“ este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi şi se doreşte ca ea să devină o manifestare cu tradiţie, prin care activitatea artiştilor de operă să fie recunoscută, apreciată şi premiată.

Foto credit: Opera Naţională din Iaşi

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.