GALA PREMIILOR UNITER 2018. LIVE de pe covorul roșu din Cetatea Alba Carolina
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-premiilor-uniter-2018-live-de-pe-covorul-rosu-din-cetatea-alba-carolina/

La 100 de ani de la Marea Unire, Cetatea Alba Carolina găzduieşte luni, 7 mai, evenimentul sărbătoririi teatrului românesc: Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a 26-a ediţie. Motto-ul ediţiei este „Gala UNITER uneşte Teatrul!”.

Un articol de Liliana Matei|6 mai 2018

La 100 de ani de la Marea Unire, Cetatea Alba Carolina găzduieşte luni, 7 mai, evenimentul sărbătoririi teatrului românesc: Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a 26-a ediție. Motto-ul ediției este Gala UNITER unește Teatrul!”

Într-un pavilion amplasat pe esplanada dintre Catedrala Episcopiei Ortodoxe şi Biserica Romano-Catolică, special construit pentru acest eveniment, echipele tehnice au ridicat un teatru pentru o zi! Pentru ca patrimoniul-simbol al Cetăţii Alba Carolina să fie şi „decorul” special al acestei ediții a Galei Premiilor UNITER.

Pentru ca publicul să se bucure din plin de acest moment special, vom transmite live pe www.tvr.ro și pe www.uniter.ro sosirea pe covorul roșu a unora dintre cei mai apreciați artiști români ai momentului, începând cu ora 19.30. De la ora 20.00, publicul din Alba Iulia va putea urmări ceremonia acordării Premiilor UNITER în direct, pe un ecran amplasat în zona statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul, situată în fața Palatului Princiar din Cetatea Alba Carolina.

La Alba Iulia sunt așteptați 300 de artişti, apropiaţi ai fenomenului teatral şi ai Galei UNITER. Puteți vedea toate nominalizările și premiile care vor fi acordate, aici.

Juriul final format din Dragoş Buhagiar, Marina Constantinescu, Marcel Iureş, Ana Ularu și Alexa Visarion va decide cele 11 premii. La Gală va fi prezent și juriul de nominalizări, format din Călin Ciobotari, Alina Epîngeac și Ludmila Patlanjoglu.

Vom fi împreună în momentele anunţării câştigătorilor, când publicul, oriunde ar fi el, poate urmări în transmisiune directă spectacolul Galei pe TVR1 și Radio România Cultural, livestreaming pe www.tvr.ro și www.uniter.ro și preluat de pagina de Facebook a UNITER.

Vă reamintim că puteți fi parte din gală, puteți fi alături de artiștii nominalizați prin participarea la VOTUL PUBLICULUI până seara zilei de 7 mai, la ora 20.00.

Ne bucurăm că Festivalul Internațional de Teatru „Povești” organizat de Teatrul de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia (7-13 mai) va primi în cadrul Galei un premiu special. Anul acesta, în mod excepțional, programul celei de-a 13-a ediţii aduce în fața publicului din Alba Iulia trei spectacole nominalizate la Gala Premiilor UNITER:

Regele moare” de Eugène Ionesco, regia Andrei și Andreea Grosu, producţie a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, cu două nominalizări: Cea mai bună actriţă în rol principal – Mariana Mihuţ şi Cel mai bun actor în rol principal – Victor Rebengiuc.

Don Juan”, adaptare după Molière, regia Andrei şi Andreea Grosu, producție a Teatrului de Comedie București, cu nominalizare la categoria Cel mai bun actor în rol secundar – Liviu Pintileasa.

Şi negru şi alb şi gri”, autor și regie Mimi Brănescu, producție a Teatrului Metropolis Bucureşti, cu nominalizare la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar – Natalia Călin.

Foto: Adi Bulboacă

29
/11
/15

Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță cu imensă tristețe despărțirea prematură, după o lungă și curajoasă luptă cu o boală necruțătoare, de colegul MIRCEA ANCA, actor de teatru, de film și televiziune, regizor și profesor.

28
/11
/15

MEMORIA CULTURALĂ Cine-şi mai aminteşte de „Răzbunarea haiducilor”, „Răpirea fecioarelor”, „Zestrea domniţei Ralu” sau de serialul de televiziune „Toate pânzele sus!”? În peste 40 de ani de film românesc, Colea Răutu a creat roluri memorabile. S-a născut pe 28 noiembrie 1912.

27
/11
/15

Casa de producţie a TVR preia spectacolul „TARTUFFE sau Impostorul” de Moliere, în varianta originală, necenzurată pusă în scenă de Victor Ioan Frunză. Din distribuţie fac parte George Costin, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Adela Mărculescu. Spectacolul va fi difuzat luni, 30 noiembrie, la ora 20:10, la TVR2 şi TVR HD.

27
/11
/15

Uniunea Teatrală din România a venit cu câteva precizări, într-un comunicat de presă, ca răspuns la declaraţiile doamnei Aimée Iacobescu, apărute în articolul publicat în Ziarul Ring în data de 25.11.2015, autor Tudor Andrei şi în dezbaterea de la Antena 1 din data de 26 noiembrie.

27
/11
/15

Chiamatemi Francesco (Spuneți-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranți italieni din Argentina pentru a deveni șeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.

27
/11
/15

Pe 5 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc prima reprezentaţie susţinută de Teatrul Nottara în Sala de spectacole a Palatului Cotroceni. Această reprezenţie va avea loc sub sloganul „Teatrul Nottara şi invitaţii săi”, adică spectatori vor fi angajaţii teatrului şi cei care ne-au fost alături în această tumultoasă, precum şi invitații Preşedinţiei.

27
/11
/15

Antoaneta Ralian, una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă engleză, a murit la vârsta de 91 de ani, în noaptea de joi spre vineri, au precizat reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România. Grav bolnavă, Antoaneta Ralian fusese internată în spital în ultima perioadă.

27
/11
/15

Nicolae Iorga, omorât pe 27 noiembrie 1940, a fost istoric, enciclopedist, critic literar, documentarist, poet, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar, academician român. Păstorel Teodoreanu scria undeva că Iorga „scrie în fiecare zi câte o carte, duminica câte două”.

27
/11
/15

Într-o zi de 27 noiembrie (1940) se stingea din viaţă, în mod tragic, unul dintre titanii culturii româneşti interbelice. După o viaţă dusă pe culmile recunoaşterii universitare, ştiinţifice, sociale şi politice, reputatul om de ştiinţă, Iorga a sfârşit la marginea unei păduri, batjocorit şi împuşcat cu 9 gloanţe.

27
/11
/15

Anul 2016 se anunţă a fi unul al premierelor pentru publicul autohton, care va avea ocazia să vadă live, pentru prima dată în România, unul dintre cele mai aşteptate show-uri ale ultimilor ani. Astfel, trupa Queen şi Adam Lambert vor susţine un concert în România, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 21 iunie 2016. Biletele vor fi disponibile începând cu data de 3 decembrie, pe www.eventim.ro.

26
/11
/15

„Ofranda Muzicală” a lui J.S. Bach încheie cea de a zecea ediție a Festivalului de Muzică Veche București, sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio.

26
/11
/15

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. "Una dintre cele mai mari artiste ale tuturor timpurilor", conform revistei Rolling Stone, împlineşte astăzi 76 de ani. Tina Turner a vândut peste 200 de milioane de albume în cei peste 50 de ani de carieră.

26
/11
/15

Felicia Filip şi Ion Caramitru vor participa la Festivalul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Opera Comică pentru Copii (27 noiembrie - 1 decembrie). În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să ia parte la spectacole de gală, cu invitați consacrați ai scenei românești, alături de elevii olimpici din Orchestra Colegiului Național “George Enescu” din București, dirijată de Gheorghe Iliuță, împreună cu soliștii și baletul Operei Comice pentru Copii.

26
/11
/15

Bălţăţeanu, spunea actriţa Maria Filotti, „era un partener ideal, mai ales în sensul de a şti să se adapteze la jocul celuilalt, cu atâta supleţe, încât îi facilita jocul”. În 40 de ani de teatru, a avut noroc şi a jucat toate genurile, mergând din victorie în victorie. S-a născut pe 26 noiembrie 1893, la Drobeta-Turnu Severin.

26
/11
/15

Vineri, 4 decembrie (19.00), Radio România în colaborare cu Institutul Francez București prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez CLAUDE DEBUSSY, concert derulat cu participarea MIHAELEI MINGHERAŞ – COUTURE, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau la Théâtre du Châtelet.