Galeria „Madrigal 60” vernisează expoziția pictorului Virgiliu Parghel
https://www.ziarulmetropolis.ro/galeria-madrigal-60-verniseaza-expozitia-pictorului-virgiliu-parghel/

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi Centrul de Cultură Arcuş vernisează expoziţia pictorului Virgiliu Parghel, cea de a patra din seria aniversară Galeria „Madrigal 60”.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2023

Evenimentul va avea loc vineri, 28 aprilie, de la ora 19:00, la sediul Corului Madrigal din Aleea Dealul Mitropoliei 11, București. Expoziția va fi deschisă vizitatorilor în cadrul vernisajului, precum și în zilele de sâmbătă și duminică, pe 29-30 aprilie și 6-7 mai, între orele 10.00 și 18:00. Accesul publicului este gratuit.

Originar din Iași, pictorul Virgiliu Parghel este un artist fervent, prezent din anul 1974 în numeroase expoziții personale şi de grup în țară și străinătate, iar lucrările sale se regăsesc în diverse colecții publice şi private, atât în România, cât și peste hotare. Artistul plastic va expune în cadrul Galeriei „Madrigal 60” lucrări selectate din colecția personală și lucrări inspirate de arta interpretativă a Corului Madrigal.

„Deşi este un artist modern, încă de la începuturile creaţiei sale, Virgiliu Parghel a ales genurile clasice: peisajul, portretul, natura statică. Pictorul le abordează cu măiestrie, reuşind să le pună în valoare permanenta actualitate. Format la clasa lui Corneliu Baba, Parghel reţine în pânzele lui motive legate de propria biografie şi reuşeşte, prin exerciţiul neîntrerupt al picturii, să menţină vie legătura dintre pictura românească interbelică şi cea contemporană.” – Luiza Barcan, critic și istoric de artă.

Găzduită în impunătoarea vilă interbelică de pe Dealul Mitropoliei din București, Galeria „Madrigal 60” este un proiect sincretic, dedicat muzicii și artelor vizuale, realizat de Corul Național de Carmeră „Madrigal – Marin Constantin” în colaborare cu Centrul Cultural Arcuș în perioada martie – iunie 2023. Opt artiști plastici contemporani – consacrați sau aflați la început de drum – sunt invitați la repetițiile Corului Madrigal în cadrul unor rezidențe de creație, ce se desfășoară în spațiul încărcat de istorie al sediului ansamblului. La sfârșitul rezidenței, fiecare artist expune la Casa Madrigal lucrările create, precum și alte creații din colecțiile personale, pe parcursul a câte două weekend-uri consecutive.

Proiectul Galeria „Madrigal 60” se înscrie în programul aniversar care marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.