Galeria Posibilă lansează volumul „Categorii”, semnat de fotograful Bogdan Gîrbovan
https://www.ziarulmetropolis.ro/galeria-posibila-lanseaza-volumul-categorii-semnat-de-fotograful-bogdan-girbovan/

Galeria Posibilă vă invită miercuri, 20 martie, de la ora 18:00, la Modul Cărtureşti, unde va avea loc lansarea cărţii lui Bogdan Gîrbovan: „Categorii”.

Un articol de Liliana Matei|18 martie 2019

Categorii ia forma unei publicații bilingve care dorește să ofere o imagine de ansamblu asupra conceptelor și problematicilor expuse de artist. Proiectele realizate începând cu anul 2006 până în prezent sunt adunate și alăturate respectând relația lor la nivel conceptual. Poeta Svetlana Cârstean, criticii de artă Diana Marincu, Igor Mocanu, Sanda Watt, jurnalista Andra Matzal, artiștii Dan Perjovschi, Michele Bressan, Bogdan Gîrbovan, Nicu Ilfoveanu, Iosif Kiraly și galeristul Matei Câlția propun diferite moduri de a privi lucrările artistului.

Pentru Svetlana Cârstean, care deschide volumul cu eseul poetic Camera lucida, „Bogdan Gîrbovan ne scoate din zona de confort și nu din când în când, ci de fiecare dată. Nu o face în mod brutal, dar constant și precis. Ne scoate din zona de confort, din definițiile frumosului și ne țintuiește privirea exact în direcția în care poate nu am vrea să privim”.

Monografia face parte dintr-o serie viitoare care își dorește să medieze întâlnirea dintre fotografie și cititor.

„Când am obținut finanțarea eram nehotărâți cu privire la forma pe care să o ia cartea, dar un lucru am știut sigur, că trebuie să fie ceva diferit. Și atunci ce putea fi? Cărți s-au tot scris, cu și despre fotografie. Așa ne-am gândit la o simbioză între imagini și texte, care să le prezinte din perspective diferite. Au rezultat Categoriile, un efort comun: zece proiecte văzute prin ochii a zece oameni pe care mi-am dorit încă de la început să-i implic în proiect”, spune Bogdan Gîrbovan

Bogdan Gîrbovan (n. 1981, Drobeta-Turnu Severin) a absolvit în 2008 Universitatea Națională de Arte din București, departamentul Fotografie. Este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din România, proiectele 10/1 și Uniforme și Veșminte fiind expuse și publicate cu numeroase ocazii.

Pe lângă activitatea expozițională, Galeria Posibilă are o experiență editorială de peste 10 ani prin publicații precum: R.A.P.I. (2016), Borrowed Territories (2016), Petite Histoire (2010), fiind preocupată de felul în care este percepută fotografia la nivelul comunității.

Proiect editorial co-finanțat de AFCN.

Cartea va fi distribuită de Editura Trei.

COORDONATE eveniment de lansare

Data: miercuri, 20 martie, ora 18:00

Loc: Modul Cărturești, str. Academiei, nr. 18-20

Eveniment Facebook aici.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.