GALERIE FOTO Iaacovi şi Leidental – măştile fericirii
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-iaacovi-si-leidental-mastile-fericirii/

Vineri seara puteţi vedea pe scena de la Godot Café Teatru ,,Iaacovi si Leidental” de Hanoch Levin, un spectacol de licenţă UNATC, secţia regie.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

Vineri seara puteți vedea pe scena de la Godot Café Teatru „Iaacovi şi Leidental” de Hanoch Levin, un spectacol de licenţă UNATC, secția regie. Profesorii coordonatori  sunt conf. univ. dr. Felix Alexa şi conf. univ. dr. Ion Mircioagă.

Tânărul Andrei Raicu este un regizor plin de creativitate și reușește să facă un spectacol complex. În sprijinul său vine scenografia impresionantă prin simplitate, cât și prin forța de sugestie. Jocul de lumini și umbre trimite spectatorul în căutarea propriei umbre, în căutarea unor răspunsuri existențiale. Umbrele din spatele pânzei par a fi un alter-ego, iar scările pe care le urcă cele trei personaje drumul parcurs în căutarea fericirii. Uneori acest drum este greșit, apar obstacole sau personajul este ținut în loc.

Actorii Ionuț Niculae, Eduard Cîrlan și Alina Badea compun colțurile unui triunghi amoros în interiorul căruia se țese miza fericirii fiecăruia. Suprinzătoare este naturalețea cu care acești tineri absolvenți reușesc să redea felii de viață, să transforme în prezențe vii personajele.

Iaacovici si Leidental

Textul lui Hanoch Levin amintește de „Așteptându-l pe Godot” al lui Samuel Beckett, iar cuplul Iaacovi – Leidental este imaginea neputinței de a găsi fericirea, de a trăi în singurătate și de a dărâma zidurile propriei conștiințe. Încă din prima scenă, așteptarea este susținută vizual de fumul care se ridică alene din țigară și de zâmbetul ciudat al personajului, care pare să aibă luciri de nebunie în privire.

Sinopsis

Un spectacol care nu numai că spune o poveste, dar care pune şi întrebări. Şi nu întrebări existenţiale de tipul celor menite să te facă să te simţi profund, ci întrebări care te fac să te simţi om. Fără clişee, fără happy-end. „Ce să-i spuuun?” se întreabă Iaacovi când se află la masă cu o femeie pe care o place şi pe care de-abia a cunoscut-o. Este o scenă despre neputinţa de a-i vorbi unei persoane pe care o iubeşti.

Iaacovici si Leidental 2

Ideile unui spectacol: căsătoria cu un necunoscut din dorinţă de afirmare a propriei sexualităţi; remodelarea propriei identităţi în femeie fatală, pentru a ascunde o femeie copleşită de singurătate, al cărei singur companion este perna. Întrebări: cum fac să-l vrăjesc pe bărbatul ăsta pe care de-abia l-am cunoscut? Cum îl fac să fie dependent de mine? Cum fac să nu mă mai plictisesc? Cum fac să nu mai fiu nefericit? A fi. Acesta e răspunsul.

Iaacovici si Leidental 3

Info:

Iaacovi si Leidental, de Hanoch Levin

30.08.2013, ora 19.00, Godot Cafe Teatru

Spectacol de licenţă regie, prof. coordonatori conf. univ. dr. Felix Alexa şi conf. univ.dr. Ion Mircioagă

Cu: Ionuţ Niculae, Eduard Cîrlan, Alina Badea

Regia: Andrei Raicu

Scenografia: Marian-Claudiu Bortan

Mişcare scenică: Andreea Belu

Muzica: Alex Halka şi Vlaicu Golcea

Light design: Cristi Niculescu şi Paul Zamfir

Durata: 1h 40

Informații și rezervări: Tel: 021.31.61.682/ 0736.414.244 (L-D 12.00-19.00)
E-mail: [email protected] (L – V 12.00 – 19.00)

Foto credit: Elena Simion

 

28
/09
/14

Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Valeria Seciu şi Octavian Cotescu sunt câţiva dintre actorii care, în urmă cu patru decenii, le-au dat viaţă personajelor uneia dintre cele mai cunoscute piese ale dramaturgului rus A. P. Cehov – „Pescăruşul”. Spectacolul programat de Casa de Producţie TVR este o montare memorabilă a regretatului regizor Petre Sava Băleanu (adaptarea şi regia artistică) şi va fi difuzat luni, 29 septembrie, de la ora 20.10, la TVR 2.

27
/09
/14

Vineri, 10 octombrie, ora 19:00, pe scena Sălii Radio, se va desfășura Gala Aniversară VIORICA CORTEZ ŞI PRIETENII, o ocazie unică pentru melomanii bucureşteni de a se întâlni, în aceeaşi seară, cu şase dintre cei mai importanţi muzicieni români contemporani.

27
/09
/14

Coregraful Răzvan Mazilu repetă zilele astea la West Side Story (libretul Arthur Laurents, muzica Leonard Bernstein), un musical care se va juca în cadrul Festivalului Național de Teatru, pe 25 și pe 26 octombrie, la Teatrul Odeon.

27
/09
/14

Festivalul Național de Teatru se va desfășura în perioada 24 octombrie - 2 noimebrie și va cuprinde 31 de producții, reprezentative pentru stagiunea teatrală încheiată, care se vor desfășura în 18 locații din București și din Craiova.  

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

26
/09
/14

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, va părăsi Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află) şi va pleca la drum întâi prin parcurile bucureştene, apoi prin satele României, pentru a reveni la Braşov şi apoi la Bucureşti într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

26
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 26 septembrie (2008) s-a stins din viaţă îndrăgitul actor Paul Newman, câştigător, printre altele, al unui premiu Oscar, a trei premii Globul de Aur, al unui premiu Bafta şi al unui Emmy?

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.