GALERIE FOTO Unul dintre cei mai bine cotaţi regizori europeni, Eimuntas Nekrošius, revine în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-unul-dintre-cei-mai-bine-cotati-regizori-europeni-eimuntas-nekrosius-revine-in-romania/

Eimuntas Nekrošius revine la Sibiu, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru ce va avea loc în perioada 7 – 16 iunie 2013.

Un articol de Andrada Văsii|30 aprilie 2013

Eimuntas Nekrošius revine la Sibiu, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru (7 – 16 iunie 2013).

Câştigător al trei Premii Ubu pentru Teatru, regizorul lituanian Eimuntas Nekrošius prezintă în premieră naţională la Sibiu cea mai nouă producţie a companiei sale – spectacolul „Divina Comedie“ după Dante Alighieri. Regizorul despre care Arthur Miller spunea că este „un fel de geniu“ creează o lume fascinantă printr-o teatralitate ce pune accent pe folosirea poetică a imaginii şi a sunetului.

Călătoria lui Dante: transformarea

Nekrošius transformă călătoria lui Dante prin Infern, Purgatoriu şi Paradis, în căutarea frumoasei Beatrice, într-o redescoperire a iubirii prin cele mai ascunse colţuri ale sufletului uman. Rolul principal din acest spectacol este interpretat de actorul Rolandas Kazalaz, care îl portretizează pe Dante ca pe un personaj senzual, pasional, ce nu acceptă să piardă. Acesta aleargă după Beatrice în Infern, pentru că „iadul este oriunde fără ea“.

Fondatorul trupei Meno Fortas

Regizorul şi fondatorul companiei Meno Fortas, Eimuntas Nekrošius a mai fost prezent în România acum doi ani, în deschiderea celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, când a prezentat spectacolul „Idiotul“ la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.

 „Divina Comedie“ este una din operele de bază ale culturii universale. E posibil să regăsim ceva din ,,Divina Comedie“ în mai toate lucrările marilor autori. Putem să lucrăm la acest text o viaţă întreagă, încercând să înţelegem ceva, cu şansa de a nu reuşi niciodată.

Eimuntas Nekrošius,

regizor

Spectacol în lituaniană

Reprezentaţia de la Sibiu va avea loc duminică, 9 iunie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Biletele vor fi disponibile începând cu prima jumătate a lunii mai, odată cu anunţarea programului de evenimente. Spectacolul este prezentat în limba lituaniană, cu traducere în limba română și engleză și are o durată aproximativă de patru ore şi treizeci de minute, cu două pauze. Spectacolul este produs de Meno Fortas Theatre în parteneriat cu Teatro Pubblico Pugliese Bari, International Stanislavsky Foundation Moscow, Baltic House Festival St. Petersburg şi Lithuanian National Drama Theatre.

Un festival de anvergură

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa ca amploare şi dimensiune. Timp de zece zile, peste 2500 de artişti şi producători din toate colţurile lumii prezintă peste 350 de evenimente ce au loc în 60 de spaţii de joc din Sibiu.

 Info:

,,Divina Comedie“ după Dante Alighieri

Regia: Eimuntas Nekrošius;

Distribuția: Rolandas Kazlas, Vaidas Vilius, Ieva Triškauskaitė, Remigijus Vilkaitis, Paulius Markevičius, Audronis Rūkas, Marija Petravičiūtė, Julija Šatkauskaitė, Beata Tiškevič, Milda Noreikaitė, Jurgita Jurkutė, Darius Petrovskis, Simonas Dovidauskas, Vygandas Vadeiša, Pijus Ganusauskas, Justas Valinskas.

Foto credit: Meno Fortas (Site)

26
/10
/17

În luna noiembrie, spectacolul de teatru multimedia „Harun și Marea de povești”, care a avut premiera în cadrul celei de-a douăsprezecea ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est, revine cu șase reprezentații noi la Apollo111 Teatrul. Aceasta este prima adaptare de teatru după un roman al lui Salman Rushdie în România

25
/10
/17

Începând cu premiera din 9 mai, Florin Piersic Jr transformă spectacolul pe textul american Frați, împreună cu colegii săi din Teatrul Național din Timișoara, într-un adevărat live-show - un spectacol contemporan despre relații, aici și acum, relații între personaje, cât și între public și personaje.

25
/10
/17

Opera Națională București are onoarea de a vă invita duminică, 29 octombrie 2017, ora 18:30 la o seară aniversară dedicată artistei emerite Ileana Iliescu, pentru îndelungata și prodigioasa sa carieră artistică, recunoscută pe plan național și internațional. Cu această ocazie va avea loc spectacolul-eveniment ,,Un minut de dans sau Uf!!! și TragiComedy” marca Gigi Căciuleanu.

25
/10
/17

Apropierea, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, produs de Libra Film și co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), a câștigat o finanțare în valoare de 250.000 de euro din partea Eurimages, fondul cultural al Consiliului Europei pentru sprijinirea coproducțiilor cinematografice europene. Bugetul total al filmului este de 1,4 milioane de euro.

24
/10
/17

Romanul „Uriașul îngropat”, de Kazuo Ishiguro (traducere din limba engleză de Vali Florescu), a fost publicat la Editura Polirom, în anul 2015. Kazuo Ishiguro a primit în 2017 Premiul Nobel pentru Literatură.

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

24
/10
/17

Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 18.00, pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, va avea loc un dialog între două personalităţi marcante ale lumii artistice contemporane: George Banu – profesor, teoretician și reputat critic al teatrului european, şi Ion Caramitru – actor, regizor, director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

23
/10
/17

CRONICĂ DE FILM Conceput ca un film antispectacular, dedramatizat şi nonsenzaţional, dar asumat polemic, „Soldaţii. Poveste de Ferentari”, debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizoarei Ivana Mladenovic, poate rămâne, prin curajul său formal şi tematic, un reper în cinema-ul românesc.

23
/10
/17

Scurtmetrajul Offstage, scris și regizat de actorul Andrei Huțuleac, a câștigat sâmbătă seara Trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune în cadrul celei de-a 33-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia.

23
/10
/17

În data de 26 octombrie, de la ora 19:00, va avea loc lansarea platformei online www.cineama.ro, o colecție unică de filme de scurtmetraj digitizate de pe suport peliculă de 16 mm în perioada 1957-1989, documentare (etnografice, agricole, reportaje sportive, de protecția muncii), filme de ficțiune și de animație, precum și articole și interviuri cu cei mai activi cineamatori ai vremii.

23
/10
/17

„Bărbaţii sunt buni, dar femeile sunt magice.” – Catherine Deneuve. Îndrăgita actriță franceză a împlinit 74 de ani. În anull 2008, Deneuve a fost omagiată cu Premiul de Excelenta la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF.

23
/10
/17

Astăzi, 23 octombrie 2017, de la ora 11.00, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, va avea loc audiţia, cu public, a spectacolului Inimă de câine de Mihail Bulgakov. Spectacolul propus spre audiţie, este una dintre cele 42 de producţii radiofonice care fac parte din secţiunea On Air a Festivalului Naţional de Teatru, eveniment care, în acest an îl omagiază pe Victor Rebengiuc.