Gastronomie, muzică şi film, vineri, la Noaptea Institutelor Culturale
https://www.ziarulmetropolis.ro/gastronomie-muzica-si-film-vineri-la-noaptea-institutelor-culturale/

Cea de-a noua ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale are loc în Bucureşti vineri, începând cu ora 16.00, şi va aduce publicului un program variat, cu filme, muzică, teatru, spectacole de dans, ateliere de creaţie, degustări de preparate tradiţionale şi târguri de produse hand-made.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2015

Institutele şi centrele culturale membre ale Clusterului EUNIC Bucureşti şi partenerii lor oferă publicului manifestări diverse, printre care se numără şi concursuri, jocuri, lecturi, cursuri de limbă, expoziţii, evenimente alternative şi interactive. Participarea la evenimentele organizate de instituţii este liberă.

Coordonatorul ediţiei de anul acesta a Nopţii Institutelor Culturale, Institutul Francez, găzduieşte expoziţia „Cele mai frumoase cărţi din România” – un proiect cultural cu desfăşurare anuală, dedicat designului de carte şi dimensiunii artistice a cărţii văzută ca obiect. De asemenea, la Institutul Francez, publicul poate lua parte la un atelier de fabricare a cărţilor adresate copiilor, iar, de la ora 19.00, poate viziona spectacolul de teatru „Singur la Waterloo, Singur la Sfânta-Elena”, adus de Delegaţia Valonia-Bruxelles, în regia lui Răzvan Popa, avându-l ca unic protagonist pe Mihai Gruia Sandu.

Din traseul cultural al Nopţii Institutelor face parte şi Centrul Ceh. Aici sunt aduşi în prim-plan artiştii români care au fost înlăturaţi după 1989 din cauza asocierii lor cu vechiul regim, prin expoziţia pop-up „Artişti abandonaţi”. Grădina de Beton a instituţiei devine Discotecă, răsunând de muzica cehoslovacă a anilor ’60-’90, în intervalul orar 22.00 – 01.00, iar în Sala Mare se creează muzică cu ajutorul „life coding-ului” (o formă de artă în care se creează muzică scriind cod live, generând sunet/ imagine).

Ateliere au loc şi la Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, unde vizitatorii vor putea participa la workshop-uri şi la cursuri demonstrative de limba turcă. Vor avea loc proiecţii de film, dar şi o expoziţie de artă culinară şi vor exista spaţii special amenajate pentru demonstraţii de preparare al ceaiului şi cafelei turceşti.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti vine în întâmpinarea vizitatorilor cu un eveniment gastronomic al cărui personaj principal este gulaşul. Din program fac parte şi o expoziţie de produse hand-made, un workshop de pictură pe sticlă, dansuri populare, outdoor light design şi concursuri.

De cealaltă parte, Instituto Cervantes din Bucureşti invită la o incursiune în lumea creaţiei spaniole contemporane, prin prezentarea lucrărilor unuia dintre cei mai importanţi graficieni spanioli contemporani, Isidro Ferrer. În paralel, în sala de proiecţii, vor rula filme din producţia cinematografică recentă, precum „Vivir es facil con los ojos cerrados” (2013), de David Trueba, şi o colecţie de scurtmetraje reunite sub titlul „Madrid en corto”.

Institutul Cultural Român a pregătit un program extins: o expoziţie-capsulă care prezintă câteva dintre cele mai importante proiecte de design românesc recente, incluse în evenimentul Romanian Design Week, teatru nonverbal pentru copii cu vârste de la 1 la 3 ani, un concert susţinut de Electric Brother Live Band, un performance susţinut de dansatorul vienez de origine turcă Ziya Azazi (în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac) şi proiecţia celor mai recente scurtmetraje româneşti prezentate în secţiunea Short Film Corner a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2015.

Frumuseţea diversităţii culturale a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este sărbătorită la British Council. Din program nu lipsesc muzica şi poeziile scoţiene, bucătăria tradiţională britanică şi folkul irlandez. În plus, vizitatorii vor fi introduşi în cultura galeză. Vor fi proiectate filme britanice, dar vor fi servite şi specialităţi culinare indiene. Ritmurile contemporane britanice – indie, grime, dubstep, folk, soul, electro – se vor face, de asemenea, auzite.

Tema principală la Goethe-Institut este cultura culinară, motiv abordat şi de Institutul Polonez. După ora 18.00, musafirii sunt liberi să guste, să experimenteze, dar să pună şi sub semnul întrebării gastronomia germană, pentru ca la miezul nopţii să înceapă proiecţia comediei „Taverna Soul Kitchen/ Soul Kitchen” (2009), regizată de Fatih Akin, un film despre familie şi prieteni, despre dragoste şi loialitate. În antiteză, chef Piotr Slusarz pregăteşte meniul polonez „Măr în trei feluri”, în intervalul orar 19.00 – 23.00, la restaurantul din imediata vecinătate a Institutului Polonez.

Cei mici au parte de un program complex dedicat lor la Institutul Italian de Cultură: recitaluri de pian susţinute de interpreţi cu vârste de 6, respectiv 7 ani, proiecţii de film în grădina institutului, dar şi o întâlnire cu Bucătarul de la miezul nopţii, care le va oferi celor mai mari o lecţie de gătit.

Reprezentanţa Comisiei Europene şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România invită publicul în Spaţiul Public European la o seară cu muzică rock, jazz, blues, electro, alternative, rap, cu trei concerte, o proiecţie de film, o nouă expoziţie şi jocuri interactive. Aici se va afla în vizită şi Fundaţia Culturală Greacă, aducând expoziţia „Monumente paleocreştine şi bizantine din Thessalonic”, dar şi două scurtmetraje documentare.

Noaptea Institutelor Culturale este un proiect al Clusterului EUNIC Bucureşti (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), iar ediţia de anul acesta este coordonată de Institutul Francez din Bucureşti. La eveniment participă British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură şi Institutul Polonez din România, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

14
/02
/22

Serile de luni din martie vor sta sub semnul comediei la Warner TV, care va difuza, după ora 20:00, filme cu peripeții amuzante pentru întreaga familie. Seria va debuta pe 7 martie, cu lungmetrajul „Cei trei Ninja lovesc din nou/ 3 Ninjas Kick Back” (1994), regizat de Charles T. Kanganis.

09
/02
/22

Regizorul și scenaristul polonez Krzysztof Kieślowski va fi celebrat la cea de-a 21-a ediție a TIFF printr-o amplă retrospectivă prilejuită de comemorarea, în 2021, a 80 de ani de la nașterea cineastului. În perioada 17-26 iunie, zece dintre cele mai apreciate opere ale sale vor putea fi revizitate în cadrul secțiunii Close-up Krzysztof Kieślowski, ca parte dintr-un program special dedicat cinematografiei din Polonia, una dintre cele două țări invitate la această ediție de festival.

08
/02
/22

OPINIE Primul lucru care mi-a atras atenţia când m-am uitat pe nominalizările din acest an la Premiile Oscar, anunţate marţi de Academia Americană de Film, a fost numărul mare de filme cu subiecte plasate în trecut.

03
/02
/22

CRONICĂ DE FILM O frumoasă animaţie japoneză, „Belle” (2021, r. Mamoru Hosoda), care a avut anul trecut premiera mondială la Cannes, ajunge acum şi în cinematografele de la noi, atât în versiunea originală şi cu subtitări, cât şi dublată în română.

01
/02
/22

CRONICĂ DE FILM Pe măsură ce treceau minutele din „The Worst Person in the World” (2021) la proiecţia de la Cinema Elvire Popesco, mă tot gândeam: juriul de la Cannes a avut la îndemână acest „mare film existenţialist contemporan” (o descriere justă pe care aveam să o citesc apoi în revista Positif) pentru a-i acorda Palme d`Or, dar a preferat în schimb, din dorinţa de a scrie istorie, să aleagă un pariu riscant ca „Titane”?

31
/01
/22

CRONICĂ DE FILM "Lucruri pentru care merită să plângi" (2021), debutul în lungmetraj al regizoarei româno-maghiare Cristina Groşan, este portretul generaţiei de 30 de ani, cu fricile şi nesiguranţele ei. Cu premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo, filmul poate fi găsit în unele cinematografe din ţară.

28
/01
/22

„Miracol”, thrillerul psihologic regizat de Bogdan George Apetri, își începe circuitul pe marile ecrane din România chiar înainte de data premierei și va avea parte de avanpremiere și de proiecții speciale, urmate de Q&A cu echipa filmului, în Cluj, Timișoara, București, Sibiu și Piatra Neamț.

26
/01
/22

CRONICĂ DE FILM La fel ca „Neidentificat” (2020), prima parte a unei preconizate trilogii filmate la Piatra Neamţ şi în împrejurimi, „Miracol (2021) este prins între dorinţa de a spune lucruri tari din sfera dramelor morale şi încărcate psihologic şi înclinaţia de a testa convenţiile unui amestec de thriller şi policier.

20
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Regizorul mexican Michel Franco atinge o nouă culme a teribilismului cu „Nuevo orden”/"Noua ordine" (distribuit acum în cinematografele de la noi de Transilvania Film), câştigător în 2020 al unui de neînţeles Mare Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia.