Generația Z în luptă cu fenomenul fake news în cadrul festivalului luna.doc#7
https://www.ziarulmetropolis.ro/generatia-z-in-lupta-cu-fenomenul-fake-news-in-cadrul-festivalului-luna-doc7/

Se apropie a 7-a ediţie a festivalului de film documentar pentru liceeni luna.doc. Între 19 octombrie şi 10 noiembrie, profesorii din toată ţara şi elevii lor vor avea ocazia să vizioneze online o selecţie de 8 documentare (de lung, mediu şi scurt metraj) care abordează diverse aspecte ale fenomenului fake news.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2020

În cadrul festivalului luna.doc se vor lansa și rezultatele unei microcercetări realizate de sociologii Monica Stroe și Sebastian Țoc, privind modurile în care se informează adolescenții. Cercetarea va însoți un scurt ghid digital pentru o informare corectă realizat de Bloc Zero împreună cu Scena9 (documentat și scris de jurnalistul Andrei Petre), care va fi publicat în timpul festivalului. Pentru tinerii consumatori de conținut video, informațiile vor fi sintetizate și sub forma unui scurt clip animat. Festivalul va oferi șansa liceenilor interesați de fenomenul fake news să participe gratuit la o serie de ateliere online de educație media susținute de jurnaliști români, anunțați ulterior.

Participarea elevilor și profesorilor la proiecțiile luna.doc#7 este gratuită și se face prin înscriere pe baza unui formular dedicat, începând cu data de 13 octombrie 2020.

Cele 8 filme documentare incluse în proiect încearcă să răspundă unor întrebări precum:

Cine creează fake news și de ce?

Ce înseamnă jurnalismul independent, obiectiv și de succes?

Care e mecanismul prin care se creează fake news?

Care este relația dintre dezinformare și teoriile conspirației?

Cum se poate ajunge la adevăr pe căi etice?

Care e legătura dintre rețelele de socializare și fake news?

Care sunt efectele imediate ale dezinformării?

Am ales fenomenul fake news ca temă a acestei ediții pentru că am identificat o nevoie presantă de informare corectă, într-o perioadă în care avalanșa de informații de pe internet și din mass-media poate ajunge să facă mai mult rău decât bine. Mai mult de atât, ne-am dorit să înțelegem mai bine metodele prin care adolescenții se informează și felul în care ei se raportează la internet și la diferitele tipuri de media pe care le consumă. De aceea am lansat o microcercetare adresată liceenilor, ale cărei rezultate au fost analizate de sociologul Sebastian Țoc.”, declară Andreea Marcu de la Asociația Bloc Zero.

Răspunsurile colectate de la cei 1000 de adolescenți din toată țara denotă faptul că generația Z (tineri născuți după ‘95) înțelege impactul fenomenului fake news asupra sistemului democratic și are deja formate câteva mecanisme de recunoaștere a știrilor false: respondenții au identificat fotografiile trucate, lipsa surselor și greșelile gramaticale frecvente dintr-o știre, ca indicii relevante pentru acuratețea informațiilor transmise.

Deși se informează frecvent și sunt interesați de presă, mai mult de 70% dintre adolescenții nu au încredere în știri indiferent de conținutul lor, de instituția media care le-a publicat sau de autorul lor.

De aceea credem că este foarte important ca, în cadrul luna.doc#7, liceenii să poată viziona filme care să le ofere o perspectivă mai clară asupra felului în care funcționează mass-media și rețelele de socializare, dar și potențiale soluții pentru efectele dezinformării.”, adaugă Andreea Marcu de la Asociația Bloc Zero.

Pentru informații proaspete, de urmărit site-ul și platformele de social media.

Site (în construcție) kinoteca.bloczero.ro

Facebook https://www.facebook.com/bloczero

Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/

luna.doc – Festival online de film documentar pentru liceeni este organizat de Asociația Bloc Zero în parteneriat cu One World România prin programul One World Romania la Școală.

Proiect co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Festivalul luna.doc a început în 2014, fiind și prima inițiativă de educație prin film documentar desfășurată sub umbrela programului One World Romania la Școală. În cele șase ediții precedente, proiecțiile din cadrul festivalului s-a desfășurat în licee din  zeci de orașe din țară, ajungând la peste 10.000 de elevi.

Începând din 2020, organizarea festivalului este preluată de Asociația Bloc Zero.

Înființată în 2019, asociația Bloc Zero derulează proiecte și programe aflate la intersecția dintre educație și cultură care urmăresc crearea unor rețele culturale active în zone defavorizate cultural, precum și dezvoltarea managementului cultural și a ofertei culturale în zonele respective, implicând activ comunitățile locale în acest proces.

Metodologiile și modele de acțiune propuse de Asociația Bloc Zero includ elemente dintr-o varietate de arii artistice și de cunoaștere, de la artă cinematografică și arte vizuale, la antropologie, ecologie și educație civică și pentru drepturile omului.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.