Festivalul luna.doc se prelungește până pe 15 noiembrie!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-luna-doc-se-prelungeste-pana-pe-15-noiembrie/

Cea de-a 7-a ediţie a festivalului online de film documentar luna.doc se prelungeşte până pe 15 noiembrie pentru a da cât mai multor liceeni şi profesori interesaţi şansa de a participa la proiecţii de film şi discuţii pe marginea fenomenului ştirilor false.

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2020

Timp de încă o săptămână, profesorii din toată țara se mai pot înscrie pe platforma www.kinoteca.bloczero.ro pentru a viziona, alături de elevii lor, filmele din festival. Accesarea platformei online este gratuită, în baza unui cont de utilizator. Proiecțiile de film pot fi organizate atât în școli, cât și online, iar implicarea profesorilor va fi atestată cu o adeverință de participare.

Două noi documentare intră în festivalul luna.doc

Mai mult, între 5 și 15 noiembrie, profesorii și liceenii au ocazia să vizioneze două noi documentare aclamate, care vin să întregească selecția festivalului, disponibile pentru o perioadă limitată de timp.

Bellingcat – Adevărul într-o lume a post-adevărului (r. Hans Pool, 2018, Olanda, 88’) explorează inovațiile investigațiilor de tip „open source”, care se bazează pe analiza datelor accesibile publicului larg, și introduce spectatorii în lumea colectivului de jurnaliști cetățenești de investigație numit Bellingcat, iar Gunoierii digitali (r. Hans Block, Moritz Riesewieck, 2018, Germania, Brazilia, 88’) face o incursiune în interiorul industriei de „curățenie” digitală din lumea a treia, locul unde Internetul se leapădă de ce nu-i place. Însărcinați cu această muncă sunt așa numiții „gunoieri digitali” – angajați externalizați din Silicon Valley a căror slujba este aceea de a șterge conținutul inadecvat de pe internet. O muncă dură din punct de vedere psihologic, care duce adesea la o uzură de durată.

Peste 1500 de elevi de liceu și 63 de profesori înscriși

Până acum, peste 1500 de elevi au avut șansa de a viziona documentarele selecționate și au aflat mai multe despre fenomenul fake news și mecanismele dezinformării, dar și despre pașii de urmat pentru a se informa corect. Proiecțiile au fost organizate de un număr de 63 de profesori din toată țara care s-au înscris pe platforma Kinoteca Bloc Zero, prin intermediul căreia au putut avea acces la filmele din festival și la materiale educaționale care să ofere informații de context pentru abordarea subiectelor legate de educație media cu adolescenții.

Elevii și profesorii au apreciat atât ocazia de a viziona documentarele, cât și discuțiile care au însoțit filmele, lăsând numeroase feedback-uri pozitive care puneau în evidență: „implicarea, creativitatea și noutatea ideilor, a materialelor foarte atractive și utile”, reacțiile adolescenților care „au fost foarte încântați, dornici să se exprime pe un subiect interesant” sau impactul acestor conversații asupra elevilor care „nu prea depășesc marginea satului și astfel de discuții îi fac să se simtă importanți”.

Ateliere de informare corectă 

În a doua jumătate a festivalului luna.doc, discuțiile cu adolescenții care își doresc să cunoască mai în profunzime fenomenul știrilor false iau forma unor ateliere online de educație media. La ateliere s-au înscris 160 de liceeni care între 3 și 10 noiembrie au ocazia să intre în conversație directă cu 7 jurnaliștii și profesioniști din domeniul educației media.

Adolescenții au povestit că și-au dorit să ia parte la aceste ateliere pentru că se lovesc zi de zi de știri false, zvonuri sau informații trunchiate:

  • Șocant, vedeta nu știu care a ajuns la spital”, imediat mi-am dat seama că nu este adevărat, deoarece știrile false au tot timpul un titlu pompos. Spre exemplu: SENZAȚIONAL, INCREDIBIL, INCENDIAR etc.”
  • Adeseori găsesc știri false în mediul online. De la propagandă politică la diferite persoane care contrazic lucrurile demonstrate științific.”
  • Ma uitam liniștită pe TikTok când într-un filmuleț arăta că o vedeta a fost bătută… După mai multe cercetări mi-am dat seama ca este o știre falsă, imaginea cu aceasta fiind editată… Totul a fost doar un fake news!”

Jurnaliștii care au răspuns invitației noastre sunt: Andrada Lăutaru – Libertatea, Răzvan Luțac – Libertatea, GSP, Ștefan Mako – Inclusiv, Vlad Ursulean – Casa Jurnalistului, Andrei Petre- Casa Jurnalistului, Wall-Street.ro

De asemenea, seria de ateliere de educației media se bucură de sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, prin prezența Ioanei Avădani, expert media, care va susține două ateliere joi, 5 noiembrie, și vineri, 6 noiembrie.Centrul pentru Jurnalism Independent este, de asemenea, partener al Asociației Bloc Zero în realizarea cercetării despre sursele și modalitățile de informare ale adolescenților din România și a ghidului de informare corectă publicate în cadrul prezentei ediții a festivalului luna.doc, disponibile spre descărcare în mod gratuit pe pagina web dedicată.

Alte două ateliere vor fi susținute de Diana Filimon, președinta Asociației Forum Apulum, care începând din 2017 desfășoară activități în domeniul educației și activării civice.

Pentru informații proaspete, de urmărit site-ul și platformele de social media.

Site kinoteca.bloczero.ro 

Facebook https://www.facebook.com/bloczero

Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.