Generația Z în luptă cu fenomenul fake news în cadrul festivalului luna.doc#7
https://www.ziarulmetropolis.ro/generatia-z-in-lupta-cu-fenomenul-fake-news-in-cadrul-festivalului-luna-doc7/

Se apropie a 7-a ediţie a festivalului de film documentar pentru liceeni luna.doc. Între 19 octombrie şi 10 noiembrie, profesorii din toată ţara şi elevii lor vor avea ocazia să vizioneze online o selecţie de 8 documentare (de lung, mediu şi scurt metraj) care abordează diverse aspecte ale fenomenului fake news.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2020

În cadrul festivalului luna.doc se vor lansa și rezultatele unei microcercetări realizate de sociologii Monica Stroe și Sebastian Țoc, privind modurile în care se informează adolescenții. Cercetarea va însoți un scurt ghid digital pentru o informare corectă realizat de Bloc Zero împreună cu Scena9 (documentat și scris de jurnalistul Andrei Petre), care va fi publicat în timpul festivalului. Pentru tinerii consumatori de conținut video, informațiile vor fi sintetizate și sub forma unui scurt clip animat. Festivalul va oferi șansa liceenilor interesați de fenomenul fake news să participe gratuit la o serie de ateliere online de educație media susținute de jurnaliști români, anunțați ulterior.

Participarea elevilor și profesorilor la proiecțiile luna.doc#7 este gratuită și se face prin înscriere pe baza unui formular dedicat, începând cu data de 13 octombrie 2020.

Cele 8 filme documentare incluse în proiect încearcă să răspundă unor întrebări precum:

Cine creează fake news și de ce?

Ce înseamnă jurnalismul independent, obiectiv și de succes?

Care e mecanismul prin care se creează fake news?

Care este relația dintre dezinformare și teoriile conspirației?

Cum se poate ajunge la adevăr pe căi etice?

Care e legătura dintre rețelele de socializare și fake news?

Care sunt efectele imediate ale dezinformării?

Am ales fenomenul fake news ca temă a acestei ediții pentru că am identificat o nevoie presantă de informare corectă, într-o perioadă în care avalanșa de informații de pe internet și din mass-media poate ajunge să facă mai mult rău decât bine. Mai mult de atât, ne-am dorit să înțelegem mai bine metodele prin care adolescenții se informează și felul în care ei se raportează la internet și la diferitele tipuri de media pe care le consumă. De aceea am lansat o microcercetare adresată liceenilor, ale cărei rezultate au fost analizate de sociologul Sebastian Țoc.”, declară Andreea Marcu de la Asociația Bloc Zero.

Răspunsurile colectate de la cei 1000 de adolescenți din toată țara denotă faptul că generația Z (tineri născuți după ‘95) înțelege impactul fenomenului fake news asupra sistemului democratic și are deja formate câteva mecanisme de recunoaștere a știrilor false: respondenții au identificat fotografiile trucate, lipsa surselor și greșelile gramaticale frecvente dintr-o știre, ca indicii relevante pentru acuratețea informațiilor transmise.

Deși se informează frecvent și sunt interesați de presă, mai mult de 70% dintre adolescenții nu au încredere în știri indiferent de conținutul lor, de instituția media care le-a publicat sau de autorul lor.

De aceea credem că este foarte important ca, în cadrul luna.doc#7, liceenii să poată viziona filme care să le ofere o perspectivă mai clară asupra felului în care funcționează mass-media și rețelele de socializare, dar și potențiale soluții pentru efectele dezinformării.”, adaugă Andreea Marcu de la Asociația Bloc Zero.

Pentru informații proaspete, de urmărit site-ul și platformele de social media.

Site (în construcție) kinoteca.bloczero.ro

Facebook https://www.facebook.com/bloczero

Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/

luna.doc – Festival online de film documentar pentru liceeni este organizat de Asociația Bloc Zero în parteneriat cu One World România prin programul One World Romania la Școală.

Proiect co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Festivalul luna.doc a început în 2014, fiind și prima inițiativă de educație prin film documentar desfășurată sub umbrela programului One World Romania la Școală. În cele șase ediții precedente, proiecțiile din cadrul festivalului s-a desfășurat în licee din  zeci de orașe din țară, ajungând la peste 10.000 de elevi.

Începând din 2020, organizarea festivalului este preluată de Asociația Bloc Zero.

Înființată în 2019, asociația Bloc Zero derulează proiecte și programe aflate la intersecția dintre educație și cultură care urmăresc crearea unor rețele culturale active în zone defavorizate cultural, precum și dezvoltarea managementului cultural și a ofertei culturale în zonele respective, implicând activ comunitățile locale în acest proces.

Metodologiile și modele de acțiune propuse de Asociația Bloc Zero includ elemente dintr-o varietate de arii artistice și de cunoaștere, de la artă cinematografică și arte vizuale, la antropologie, ecologie și educație civică și pentru drepturile omului.

24
/06
/21

Filmul românesc este „regina balului” la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august, Cluj-Napoca), mai mult ca niciodată fidel misiunii sale de a promova și susține dezvoltarea cinematografiei autohtone.

23
/06
/21

Pe 23 iunie începe cea de-a 5-a ediție a American Independent Film Festival la București. Toate încasările vor fi donate copiilor din comunitățile vulnerabile prin Asociația Casa Bună.

21
/06
/21

Cel mai stimulant film văzut la ediţia din acest a Festivalului One World Romania, disponibil şi online până la 27 iunie, a fost „N-o să mai fie noapte” (2020), al cineastei franceze Eléonore Weber. Este un documentar făcut doar din imagini înregistrate de camerele instalate pe căştile de protecţie ale soldaţilor aflaţi în misiuni aeriene cu elicopterul în regiuni din Orientul Mijlociu.

20
/06
/21

Prin multe dintre filmele din selecţia din acest an, Festivalul One World, primul mare eveniment cinematografic desfăşurat fizic în 2021 în România, a arătat libertatea uriaşă pe care documentarul şi-o poate lua faţă de norme, atunci când cineaştii nu se tem să caute forme mai radicale pentru subiectele lor. O parte din selecţie poate fi văzută online în perioada 21-27 iunie.

18
/06
/21

După premiul al III-lea ex-aequo de la Cinéfondation de anul trecut, acordat Luciei Chicoș pentru filmul „Contraindicații’’, UNATC revine la Festivalul de la Cannes cu scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei-Gabriela Dașoveanu.

17
/06
/21

Cea de-a cincea ediție a festivalului internațional de scurtmetraje Transilvania Shorts ajunge la Cluj-Napoca în perioada 27 - 29 iunie, la Cinema Victoria și Cinema Dacia, cu o selecție de filme selectate și premiate în festivaluri de renume din întreaga lume.

16
/06
/21

Cea de-a V-a ediție a festivalului American Independent Film are loc anul acesta între 23 și 27 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului și Food Hood, și va aduce în fața spectatorilor cele mai noi producții de film american independent, fiind, pentru multe dintre ele, ocazia unică de a le vedea pe un ecran de cinema.

15
/06
/21

Programul „Filme alese”, difuzat de TNT în serile de miercuri, va continua în luna iulie cu o colecție de filme americane de referință, producții nominalizate la Oscar și apreciate de critici și de public, care prezintă povești mitologice, vorbesc despre caracter și despre legături de neșters.

14
/06
/21

Bradamante Film alături de o prestigioasă echipă internațională din care fac parte Michela Scolari (scenarist/ producător/ regizor), Felix Maximilian (producător), Jerry Ying (producător), David Zuckerman (producător) și Gianluca Fellini (regizor) filmează la București „Copiii din canale” / „The Sewer Kids”.

14
/06
/21

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est, revine cu o nouă ediţie ALTFEL, pe 19 și 20 iunie, la Opera Comică pentru Copii.

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.