Geo Saizescu: un festival de film studenţesc îi poartă numele
https://www.ziarulmetropolis.ro/geo-saizescu-un-festival-de-film-studentesc-ii-poarta-numele/

Timp de trei zile, între 14 şi 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante şi expresive scurtmetraje şi mediu metraje ale studenţilor şi absolvenţilor şcolilor de film din Bucureşti (promoţiile 2012, 2013).

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Motor! Acţiune! Se dă startul Filmului Studenţesc de scurtmetraj „Geo Saizescu“.

Ediția îi va fi dedicată fondatorului Facultății de Arte a Universității Hyperion, Geo Saizescu. O lungă istorie de pasiune și entuziasm, o rampă de lansare a talentelor cinematografice ale tinerei generații, se află în spatele celor 11 ediții ale Festivalului Internațional de Teatru și Film Studențesc Hyperion („Hyperion Stud Art Fest”), gândite și create de maestrul Geo Saizescu.

Timp de  trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române,  vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

Directorul festivalului este regizorul Cătălin Saizescu. Juriul –  alcătuit din criticul de film Cristina Corciovescu, regizorul de film Constantin Popescu jr, directorul de imagine Tudor Mircea și actorul Bogdan Dumitrache – este condus de  scriitorul, editorialistul și filmologul  Cristian Tudor Popescu.

Peste 50 de producții la Festivalul de Film Studențesc „Geo Saizescu“

În competiție vor fi prezente peste 50 de producții aparținând  Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, Universității Hyperion – Facultatea de Arte „Geo Saizescu” și  Universității  Media.

Nu va lipsi niciun gen cinematografic al scurtmetrajului, de la cel de ficțiune, documentar, până la cel experimental. Filmele vor fi proiectate joi, 14 noiembrie, între orele 15 și 20.00, iar, vineri, 15 noiembrie, între orele 15.00 și 22.00. O selecție a filmelor din competiție va fi redifuzată pe canalul de televiziune Pro Cinema.

Citiți și: Interviuri-document cu personalităţi româneşti (6): Geo Saizescu

Deschiderea propriu-zisă a festivalului de Film Studențesc „Geo Saizescu” va avea loc joi, 14 noiembrie,  la ora 20.30, când va fi proiectat ultimul lungmetraj de ficțiune al maestrului, „Iubire Elenă”. Vor fi prezente la evenimentul inaugural personalități din lumea filmului, a teatrului, critici, precum și prietenii de-o viață ai creatorului îndrăgitului personaj Păcală.

Geo Saizescu

Afișul festivalului Geo Saizescu

În ultima zi a festivalului, sâmbătă, pe 16 noiembrie,  înainte de Gala de decernare a premiilor, va fi proiectat de la ora  19.00  primul mediu metraj al maestrului Geo Saizescu,  „Doi vecini”, din 1958, realizat după schița omonimă a lui Tudor Arghezi.

Această sărbătoare a filmului studențesc de scurtmetraj este organizată de Institutul European de Cultură pentru Comunicare, Cunoaștere și Educație prin Imagine, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, alături de Universitatea Hyperion și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Pe 14 noiembrie, marele regizor Geo Saizescu, cel supranumit „regele comediei românești”, ar fi împlinit 81 de ani.  În semn de prețuire pentru opera sa, pentru tot ceea ce a realizat în filmul și teatrul românesc, în calitate de regizor, actor, scenarist, profesor, deschizător de drumuri atât în mișcarea cinecluburilor din România, cât și în apariţia primei Facultăți Particulare de Artă din București, dar și a primei reviste de umor internațional, „Harababura”, Festivalul de Film Studențesc – „Hyperion Stud Art” –  îi va purta numele.

Info:

Intrarea la Festival e liberă!

Foto credit: Cinemagia, foto cu Geo Saizescu

28
/02
/17

Festivalul Internațional de Film DaKINO aduce la București, în proiecții speciale, în premieră în România, o serie de filme nominalizate la Premiile Oscar. Evenimentul va avea loc în perioada 1-5 martie la: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea.

28
/02
/17

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român. Filmele vor fi precedate de documentarul Interviuri cu Radu Gabrea. Intrarea va fi liberă.

28
/02
/17

Între 28 martie și 2 aprilie, în parteneriat cu Arsenal - Institute for Film and Video Art și cu sprijinul generos al Goethe-Institut, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF oferă publicului românesc rara oportunitate de a viziona câteva dintre cele mai provocatoare titluri din selecția prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin, din secțiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded.

28
/02
/17

„Moonlight” / „În lumina lunii” a câștigat, ieri dimineață, premiul pentru Cel mai bun film la cea de-a 89-a ediție a galei Premiilor Oscar. Drama scrisă și regizată de Barry Jenkins a mai obținut statuetele pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali) și Cel mai bun scenariu adaptat (Barry Jenkins). Din 10 martie, Moonlight poate fi văzut în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film.

28
/02
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA BERLIN Despre filmul maghiar câştigător al Ursului de Aur, „A Teströl és Lélekröl”/„On Body and Soul”, regizat de Ildikó Enyedi. Şi despre „The Dinner”, în regia Oren Moverman şi cu Richard Gere şi Steve Coogan - o dramă americană desfășurată în jurul unei cine dintr-un restaurant simandicos.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

27
/02
/17

CORESPONDENȚĂ DE LA BERLIN Despre cât de greu se obţin biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Despre filmul care a deschis ediţia din acest an - "Django", povestea celebrului chitarist de jazz Django Reihardt. Şi despre o dramă japoneză plină de sensibilitate şi candoare.

26
/02
/17

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

25
/02
/17

În perioada 14-17 septembrie 2017, va avea loc a doua ediție a DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București. Proiecțiile, concertele, evenimentele și atelierele pentru copii și tineri se vor desfășura în mai multe cartiere ale capitalei.

24
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Danny Boyle ţinteşte resursele de nostalgie după tinereţe ale spectatorilor, cu „T2 Trainspotting”, reîntâlnirea a patru personaje celebre după 20 de ani. În schimb, „Copacul cu poveşti”, de spaniolul J.A. Bayona, este o melodramă care evadează din când în când în fantastic, însă fără o mare îndrăzneală.

23
/02
/17

„Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și „Sieranevada” (regia Cristi Puiu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.

22
/02
/17

Cele mai bune filme de peste an vin în 2017 la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a cărui ediție cu numărul 16 va avea loc între 2 și 11 iunie. Premiate în marile festivaluri sau incluse în topurile de sfârșit de an ale criticilor, primele titluri anunțate din programul festivalului prefigurează o selecție eclectică, din care nu vor lipsi filme ce abordează teme fierbinți ale momentului - politică, religie, societate - , dar și filme de gen cu cârlig la marele public.