George Banu, la Conferinţele Teatrului Naţional, cu “Parisul personal. Locuri și teatre”
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-banu-la-conferintele-teatrului-national-cu-parisul-personal-locuri-si-teatre/

Teatrul Naţional Bucureşti, împreună cu Institutul Francez, vă invită duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 11, la Sala Mică a TNB, la conferinţa Parisul personal. Locuri şi teatre, susţinută de George Banu.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2014

Teatrul Național București, împreună cu Institutul Francez, vă invită duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 11, la Sala Mică a TNB, la conferința Parisul personal. Locuri și teatre, susținută de George Banu.

În ziua de sfârșit de an a lui 1973, George Banu sosea la Paris. Îndelungul celor patruzeci de ani petrecuți în capitala Franței el și-a construit un „Paris personal”, oraș ce-l poartă cu sine și căruia îi revelă acum harta interioară.

Ea ne permite să descoperim locuri ascunse, spații subiective, să vizităm teatre și piețe secrete. Strada lui Cioran și sala lui Peter Brook, curtea unui palat, dragă Oanei Pellea și casa de pe marginea Senei pe a cărei fațadă sunt înscrise cuvintele lui Camille Claudel: „Întotdeauna rămâne ceva absent”.

George Banu

Actorul Marius Manole va citi fragmente din cartea lui George Banu, apărută la editura Nemira

Locurile și teatrele, astfel reunite, se constituie în repere ale acestei „autobiografii urbane” pe care o revelă George Banu împreună cu Mihaela Marin, prietena care, cu talent și afecțiune, i-a fotografiat „Parisul”.

George Banu

Coperta volumului Parisul personal, de George Banu

În cadrul conferinței lui George Banu, imaginile parcursului subiectiv desenat de-a lungul a patruzeci de ani vor fi prezentate, iar actorul Marius Manole va citi fragmente din cartea sa, apărută la editura Nemira, Parisul personal, care va fi lansată cu această ocazie, când autorul își va semna volumul mărturie. Prețul volumului este de 27 de lei.

O carte despre experiența unui emigrant care a integrat Franța fără a-și uita apartenența.

Despre George Banu

Profesor la Sorbona și alte universități, e președinte de onoare al Asociației Internaționale de Critici și președinte al Premiului Europa pentru teatru.

Recent, George Banu a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Redactor șef al revistei de reputație internațională, Alternatives théâtrales și director de colecție la editura Actes Sud, a publicat un număr important de volume consacrate teatrului modern și principalilor săi protagoniști, Peter Brook, Patrice Chéreau, Luc Bondy…

Printre ultimele apariții în română, Livada de vișini, teatrul nostru, Shakespeare, lumea ca teatru, Reformele teatrului (ed. Nemira), Iubire și neiubire de teatru (ed. Polirom), Aproape de scenă (ed. Curtea veche).

INFO Conferinţele Teatrului Naţional, George Banu

– duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 11, la Sala Mică a TNB

– prețul biletului: 16 lei.

Foto cu George Banu şi Marius Manole – Mihaela Marin şi facebook

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.