George Enescu – 140 la Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-enescu-140-la-radio-romania-muzical/

Un simbol pentru cultura românească, cel mai important compozitor român al timpurilor, George Enescu a venit pe lume în 19 august 1881; în 2021 se împlinesc 140 ani de la naşterea sa.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2021

Aniversarea lui George Enescu este sărbătorită la nivel național și internațional, iar Radio România Muzical, unicul post de radio românesc dedicat muzicii culte, a pregătit o întâlnire specială cu George Enescu pentru ascultătorii săi.

Începând cu data de 1 aprilie 2021, în fiecare zi de joi, până în 30 decembrie 2021, la Radio România Muzical poate fi ascultată integrala creațiilor lui George Enescu, alături de toate înregistrările pe care George Enescu le-a lăsat în calitate de interpret: violonist, pianist și dirijor.

40 episoade de aproximativ o oră, difuzate săptămânal în jurul orei 14.30, în cadrul emisiunii Polifonii – despre George Enescu, compozitorul a 33 de opusuri, dar și al unui mare număr de lucrări fără număr de opus și al unor lucrări inedite sau neterminate, (re)descoperite după moartea sa. Dar și despre interpretul George Enescu, un legendar violonist al secolului XX, în egală măsură, un mare pianist și dirijor.

Audiția lucrărilor enesciene este însoțită de comentariile unuia dintre cei mai importanți exegeți ai creației lui George Enescu: compozitorul Pascal Bentoiu. În 2005, Pascal Bentoiu (1927-2016) a fost autorul unei serii de emisiuni dedicate lui George Enescu la Radio România Muzical – comentariile sale au fost strânse pe un album apărut în 2017 la Editura Casa Radio, un extraordinar document audio, o contribuție esențială la cunoașterea creației enesciene, concepută pentru un public larg.

Din 1 aprilie, în fiecare zi de joi, emisiunile dedicate aniversării George Enescu 140 sunt realizate de Sorina Bobeico și Monica Cengher, beneficiind și de un minisite în pagina www.romania-muzical.ro pentru audiții ulterioare.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.