George Ivaşcu: ,,Valentin Nicolau iubea foarte mult teatrul şi era un dramaturg generos”
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-ivascu-valentin-nicolau-iubea-foarte-mult-teatrul-si-era-un-dramaturg-generos/

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a declarat că a jucat în două spectacole realizate după scenarii scrise de Valentin Nicolau – care a murit marţi seară – şi că îşi aminteşte că acesta iubea foarte mult teatrul şi era un dramaturg generos, care ţinea cont de părerile actorilor şi regizorilor.

Un articol de Liliana Matei|14 ianuarie 2015

Valentin Nicolau a decedat marţi, la vârsta de 54 de ani, în urma unui top cardio-respirator.

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, a declarat pentru Mediafax că a jucat în două spectacole realizate după scenarii scrise de Valentin Nicolau – „Legenda ultimului împărat”, în regia lui Alice Barb, la Teatrul Naţional din Bucureşti, şi „Ultima haltă în Paradis”, care a fost şi filmat, în regia lui Alexandru Tocilescu.

„În relaţia cu domnul Nicolau, pot să vă spun că ambii regizori, respectiv Alice Barb, cea care a făcut «Legenda ultimului împărat», dar şi Alexandru Tocilescu, precum şi noi, actorii, am avut şansa de a lucra cu un dramaturg care, în afara faptului că scria piesele, era tot timpul acolo şi era deosebit de deschis către opţiunile regizorilor şi ale actorilor. Pe scurt, era un dramaturg generos, nu un dramaturg care spune «aşa am scris, aşa spui textul», fără să aibă niciodată aplecare şi înţelegerea pe care i-o supune regizorul şi actorul”, a declarat George Ivaşcu, menţionând că Valentin Nicolau iubea teatrul foarte mult.

Valentin Nicolau va fi înmormântat vineri, în Bucureşti. Detaliile privind slujba şi înmormântarea nu au fost încă stabilite, urmând să fie făcute publice în următoarea perioadă.

Scriitor, proprietar al grupului Nemira, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, Valentin Nicolau a fost de formaţie geofizician.

Valentin Nicolau a condus Televiziunea Română, din funcţia de preşedinte-director general, în perioada 2002 – 2005. De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru în fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a şefiei TVR.

În 1999 şi 2000, talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial prin cele două nominalizări succesive la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a marelui premiu „Camil Petrescu” pentru dramaturgie al Ministerului Culturii, pentru „Ca zăpada şi cei doi”, pusă ulterior în scenă la Teatrul Nottara din Bucureşti sub titlul „Uzina de plăceri S.A.”.

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, „Dacă aş fi un înger”, „Ultimul împărat”, „Mai jos de Figueras”, antologia „Taina îngerilor” şi, printre cele mai recente, „Povești din al nouălea cer” şi „Păstrează copia şi nu uita originalul”. De asemenea, piesa „Taina îngerilor” a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul „Le mystère des anges”, la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse şi publicate în antologii colective.

La ediţia de anul trecut a Târgului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau şi-a lansat volumul „Basmania, Răspântia gândurilor” (cartea 1), cu ilustraţii de Tudor Popa. Potrivit editurii Nemira, romanul „Basmania. Răspântia gândurilor” este „un îndemn adresat nouă, tuturor, de a nu înceta să visăm şi să credem că poveştile încă ne mai pot salva”.

06
/02
/14

Centrul Cultural Casa Artelor sector 3 a colaborat cu peste 3.200 de copii și 650 de artiști. Instituţia a organizat anul trecut 14 evenimente culturale la care a colaborat cu peste 3.200 de copii și 650 de artiști, la care au participat peste 80.000 de spectatori.

06
/02
/14

Se tot joacă la Metropolis spectacolul „Tom si Jerry”, de Rick Cleveland, în regia lui Florin Piersic Jr., cu Florin Piersic Jr., Paul Ipate și Laurențiu Bănescu. În oraș se spune că e un spectacol care și-a atins limita de public. E fals, e nefondat: încă umple sala.

06
/02
/14

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

06
/02
/14

Luni, 10 februarie, Transilvania Film vă invită la proiecţia filmului ”Nunta Muta” în regia lui Horaţiu Mălăele, o poveste la limita dintre fantezie si comedie, care surprinde însă tragediile provocate de dictatură.

05
/02
/14

CRONICĂ DE FILM Dacă ideea provocatoare din „Her” („Ea”) ar fi ajuns pe mâinile lui David Cronenberg, am fi avut probabil un film greut de uitat. Aşa, Spike Jonze nu oferă decât un film convenţional, în pofida semnalelor stridente că încearcă să fie altfel.

05
/02
/14

Nu în întregime, ci parţial. Independenţa Film va aduce în România două dintre filmele participante la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin , care începe joia aceasta: In Order of Disappearance, cu Stellan Skarsgård şi Dans la cour, cu Catherine Deneuve. Berlinala se va desfăşura în perioada 06 - 16 februarie 2014.

05
/02
/14

Au început înscrierile pentru cea de-a șaptea ediţie a festivalului Man.In.Fest, care va avea loc între 23 şi 25 mai la Cluj-Napoca. Ea va fi dedicată în totalitate performance-urilor stradale, inclusiv statuilor vivante.

05
/02
/14

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu ȋn opera sa. Ȋn 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China și munții Asiei Centrale ȋn Iran și Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.

05
/02
/14

Studio Amena prezintă sâmbătă, 8 februarie, începând cu ora 19:00, prima reprezentație a spectacolului Black & White de Keith Waterhouse și Willis Hall, o producţie de succes a Teatrului Bulandra din 1995. Spectacolul se va juca într-o nouă versiune, în onoarea actorului, regizorului și traducătorului comediei, Florian Pittiș, care ar fi împlinit anul acesta 70 de ani, pe 4 octombrie.

05
/02
/14

Pe 15 februarie, la ora 12:00, la Teatrul de Comedie, în memoria marelui comedian Grigore Vasiliu Birlic, trupa de teatru Birlic de la Fălticeni va prezenta piesa Karagiale Reloaded.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

05
/02
/14

Tradus recent în limba maghiară, romanul Zogru, de Doina Ruşti, a apărut la Editura Sétatér Kulturális Egyesület. Versiunea traducătoarei Szenkovics Enikő a făcut obiectul bursei „Franyó Zoltán”, oferită de guvernul maghiar, iar editarea cărţii se datorează Fundaţiei „Communitas”.