George Mihăiță, invitatul conferinței speciale FITS și TNRS din decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-mihaita-invitatul-conferintei-speciale-fits-si-tnrs-din-decembrie/

George Mihăiţă, unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi actori de teatru şi film din România, este invitatul ultimei conferinţe speciale FITS şi TNRS din 2019, care va avea loc vineri, 20 decembrie 2019, de la ora 18:00, la Spaţiul Habitus, Piaţa Mică. „Actorul, poezia şi viaţa” este tema acestei conferinţe.

Un articol de Liliana Matei|10 decembrie 2019

George Mihăiţă (n. 23 septembrie 1948) este actor, iar din 2002 este și directorul Teatrului de Comedie București. Recunoscut pentru expresivitate facială, dar și pentru vocea distinctivă, Mihăiţă a jucat în mai mult de 70 de filme și este considerat un actor emblematic al României. Rolul Vuică din „Reconstituirea” de Lucian Pintilie (pelicula a fost aleasă drept cel mai bun film românesc din toate timpurile de către Asociația Criticilor Români de Film) a fost prima apariție într-un film și totodată rolul care l-a propulsat în carieră.

A studiat Arta Actorului la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale” din București, absolvind în 1971. Cariera sa de peste patru decenii a însumat numeroase roluri atât în teatru cât și în filme. Cu spectacolul „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Horațiu Mălăele, în care George Mihăiță joacă rolul Primarului, a participat la numeroase festivaluri din Europa, dintre care: Festivalul International Fringe, Edinburgh, Scoţia, Bukarest Festtage, Viena, Austria, Teatrul Arenal Madrid, Spania, Teatrul Katona Joszef, Budapesta, Ungaria. Pe lângă actorie, s-a dedicat tinerilor și problemelor acestora, încercând să îi ajute și să îi încurajeze prin revistele Salut și Salut Generația Pro, pe care le-a înființat. Două publicații emblematice pentru presa scrisă din România. A publicat cartea Dramele adolesenților, o carte care s-a bucurat de mare succes, în care răspunde întrebărilor puse de adolescenți despre problemele specifice acestei vârste. Ca președinte al Clubului UNESCO Adolescenții, și ca o dovadă a implicării sale în aceast domeniu, a înființat Festivalul de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria” și de asemenea, în 1994, la inițiativa sa, a fost instaurată Ziua Adolescenților.

Ca director al Teatrului de Comedie a revitalizat această instituție prin introducerea mai multor proiecte importante: Festivalul Comediei Românești – festCO (unic în România), COMEDIA ȚINE LA TINEri, Concursul de Comedie Românească, workshop-uri, dar și alte evenimente culturale importante. Abordarea sa modernă și campaniile inedite de marketing au propulsat Teatrul de Comedie ca fiind unul dintre cele mai importante instituții culturale din România.

În 2002 a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.

Numele George Mihăiță este strâns legat de teatru, de cinema și de adolescenți, dar este totodată sinonim cu inovația și cu un spirit tânăr.

Conferințele speciale FITS și TNRS sunt organizate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în parteneriat cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Habitus. Informații pe larg despre evenimentele TNRS sunt publicate pe site-ul oficial al teatrului: www.tnrs.ro.

Foto: Gabriel Nedelcu, TNRS

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.