Ghid de bună purtare la teatru. 10 lucruri pe care nu trebuie să le faci
https://www.ziarulmetropolis.ro/ghid-de-buna-purtare-la-teatru-10-lucruri-pe-care-nu-trebuie-sa-le-faci/

Suntem în secolul 21, e secolul vitezei şi cam toate codurile fie ele de bune maniere sau de orice fel sunt azi încălcate cu bună ştiinţă şi chiar cu voluptate. Totuşi, Ziarul Metropolis vă propune azi Zece reguli la care să fiţi atenţi în sala de teatru.

Un articol de Monica Andronescu|25 aprilie 2019

Azi, mersul la teatru nu mai înseamnă neapărat un eveniment monden, așa cum a fost secole de-a rândul, un prilej de etalat toalete și de socializare. Azi, codul bunelor maniere s-a schimbat, ca să nu spunem că a fost cu totul desființat, iar felul cum se poartă publicul în sala de spectacol a stârnit uneori chiar reacții vehemente din partea actorilor care s-au oprit din joc din cauza comportamentului neadecvat al spectatorilor. Am alcătuit un set de zece reguli pe care, din respect pentru actorii de pe scenă și pentru ceilalți spectatori, ar trebui să le respectați atunci când alegeți să vă petreceți o seară într-o sală de teatru.

1.Închideți telefoanele! Deși acest anunț este repetat cu consecvență în fiecare sală de teatru înainte de începerea spectacolului, întotdeauna în timpul reprezentației se aude cel puțin un sunet cristalin, în cele mai nepotrivite momente și cineva se străduiește pe întuneric să ajungă la obiectul cu pricina rătăcit printr-un fund de geantă. În așa fel încât până să apuce să închidă, telefonul sună isteric și deranjează momente importante din spectacol. Și nu uitați, actorii sunt ființe sensibile și merită respect pentru ceea ce se întâmplă pe scenă, un act care necesită concentrare… De asemenea, noua modă este ca telefoanele să fie lăsate pe vibrație, motiv pentru care de nenumărate ori se aude câte un „mârâit” insistent și deranjant din câte o geantă și numai ce s-a oprit unul că începe altul…

2.Nu stați pe Facebook și nu verificați telefoanele în timpul spectacolului! Lumina pe care o emit ecranele telefoanelor este extrem de deranjantă pentru actori și chiar și pentru ceilalți spectatori. Puneți-vă o clipă în locul actorilor de pe scenă și imaginați-vă cum se vede o mare de luminițe într-o sală întunecată… Apoi e limpede că stând pe Facebook pierdeți exact acea întâlnire specială pe care o presupune actul teatral.

3.Nu mâncați în timpul spectacolului! Sala de teatru nu e sală de cinema. Sunt deranjante mirosurile și e deranjantă lipsa de concentrare și orice zgomot. Nici chipsuri, nici floricele, nici prăjiturile, nici sandvișuri… Nimic nu-și are locul în sala de teatru în timpul reprezentației.

4.Nu deschideți sticle cu băuturi acidulate! Pentru că fâsâie… Și în liniștea unui moment pe scenă nu e nimic mai „frumos” decât să auzi cum cineva răsucește dopul unei sticle cu coca-cola…

5.Nu fâșâiți pungi și nu căutați la nesfârșit obiecte prin geantă! Se întâmplă adesea să ai o vecină de scaun care începe să caute prin geantă în cele mai nepotrivite momente cine știe ce pachet de gumă de mestecat sau bomboane sau orice altceva. Și momentul se dilată, se dilată și pungile fâșâie, și doamna nu găsește obiectul care pare că se ascunde și mai abitir.

6.Nu vorbiți cu partenerul în timpul spectacolului! Orice discuție, fie ea cât de discretă, e extrem de deranjantă pentru spectatorii de lângă și sunt de ajuns câteva clipe pentru ca magia să se destrame.

7.Nu încercați să vă găsiți locul după ce spectacolul a început! Dacă ați întârziat la teatru și vi s-a dat voie, totuși, să intrați în sală, nu deranjați un rând întreg ca să vă găsiți locurile după ce luminile s-au stins. Se creează rumoare, oamenii sunt nevoiți să se ridice, zgomotul și foșgăiala se aud până la scenă. Așteptați până la pauză – în cazul în care ea există – și atunci vă puteți recupera locurile.

8.Atunci când intrați în sală verificați în ce parte sunt locurile dvs! Întrebați plasatoarea și orientați-vă în așa fel încât să intrați prin acea parte a rândului care e mai aproape de locurile dvs. Mai exact, dacă rândul are 30 de locuri, iar dvs aveți locul 25, nu intrați prin dreptul locului 1, ci prin partea opusă, pentru că riscați să ridicați un rând întreg de oameni…

9.Nu intrați în sală cu obiecte voluminoase! Lăsați-le la garderobă! Dacă ați fost la cumpărături înainte, nu luați cu dvs sacoșele în sala de teatru! Pentru că blocați tot rândul și e incomod să vă mișcați și-i poate incomoda și pe ceilalți spectatori.

10.Nu veniți la teatru dacă știți că sunteți răciți și aveți din când în când crize de tuse! Se știu deja glumele care circulă pe Facebook cum că atunci când sunt răciți oamenii nu merg la doctor, ci la teatru… Ei bine, da, e o parte de adevăr în asta, pentru că, mai ales în sezonul gripelor, sala e zguduită din toate părțile de accese de tuse care nu pot fi oprite.

06
/11
/16

Romanul de dragoste are milioane de fani în toată lumea, iar de-a lungul istoriei multe dintre titluri au iscat scandaluri serioase. Ziarul Metropolis vă oferă un top al celor mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, zece povești pe care trebuie să le citești într-o viață.

28
/10
/16

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.

19
/10
/16

Crede că cea mai mare problemă a generației lui este că trăiește într-un context haotic. Se simte norocos că face parte din trupa lui Victor Ioan Frunză și crede că atunci când ți se întinde o mână trebuie s-o prinzi. Face teatru cu voluptate, iar cele mai recente roluri în care-l puteți vedea sunt Mozart și Tipătescu în spectacolele „Amadeus” și „O scrisoare pierdută” de la Teatrul Metropolis.

20
/09
/16

Timișoara va fi Capitală europeană a culturii în anul 2021. Anunțul a fost făcut vineri și oamenii au plâns de bucurie când au aflat. Care este pulsul străzii și cum se vede „cultura” din mijlocul mulțimii?

11
/09
/16

Am fost la cinema, ba chiar la mall, să văd Sieranevada (propunerea României pentru Premiile Oscar, da?), scris și regizat de Cristi Puiu. Am plătit bilet, am luat loc în sală. Îmi place să înjur pe banii mei, da? Era o vineri și era un amurg. Nu eram douăzeci de oameni la film. Și uite care e treaba.

05
/09
/16

Pentru a înţelege mai bine cinematografia, este întotdeauna util să revenim la filmul mut, a cărui diversitate a fost remarcabilă. Acolo s-au pus bazele gramaticii vizuale, prin căutările marilor cineaşti-pioneri, aşa cum reaminteşte volumul nou apărut „Limbajul cinematografic în era filmului mut”, de Silviu Şerban.

14
/08
/16

Dragă domnule Zweig, vă scriu tocmai din Europa de Est, în anul 2016, după Hristos, pentru a vă informa că, așa cum v-ați temut, lumea a continuat să-și piardă mințile...

22
/07
/16

În Piazza Navona e cald, e torid, sunt grupuri de asiatici care zumzăie și fac poze la orice, sunt o mulțime de turiști care-și fac selfie în orice colțișor, zâmbind frumos și seducător în ecranul telefonului așezat pe bățul de selfie, ca să surprindă, desigur, și „obiectivele”, adică pe ei lângă „obiective”...

21
/06
/16

"Filmul „Poziția copilului”, , regizat de Călin Netzer, a fost foarte tulburător pentru mine. E un film despre întreaga noastră societate, despre cum ieșim dintr-un fel de a trăi și intrăm în altul, ceea ce pentru unii oameni e imposibil. A fost o onoare să fac parte din juriul care a hotărât premiul pentru acest film." - Tim Robbins