Gianina Cărbunariu, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/gianina-carbunariu-cavaler-al-ordinului-artelor-si-literelor/

Gianina Cărbunariu, manager al Teatrului Tineretului, a fost decorată cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 20 noiembrie, la sediul Ambasadei Franţei în România.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2019

Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, a decorat șapte personalități ale lumii culturale care au avut o contribuție remarcabilă la succesul sezonului Franța-România.

„În urmă cu aproape un an, preşedinţii Macron şi Iohannis deschideau solemn Sezonul Franţa-România, la Paris, primul de acest fel între două state membre ale Uniunii Europene. De-a lungul acestui an, francezii şi românii au putut să se descopere şi să recreeze această legătură intimă care a consolidat istoria noastră comună. Am plăcerea să ofer în această seară însemnele Ordinului Artelor şi Literelor unui număr de şapte personalităţi pe care ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a ales să le onoreze pentru contribuţia lor la succesul acestui Sezon”, a declarat Ramis.

Prezidat de ministrul Culturii, Ordinul Artelor şi Literelor „are scopul de a recompensa persoanele care s-au distins prin creaţiile lor în domeniul artistic sau literar sau prin contribuţia pe care au adus-o la strălucirea Artelor şi Literelor în Franţa şi în lume”. Acest ordin a fost acordat unor personalităţi precum Marcel Pagnol, Georges Braque, Marc Chagall şi Eugen Ionescu.

„Pentru mine, prezența în cadrul Sezonului Franța-România a fost o ocazie foarte frumoasă de a mă întâlni atât cu publicul francez – lucru care mă emoționează profund, ori de câte ori se joacă spectacolele noastre în Franța, cât și cu profesioniști francezi”, a declarat Gianina Cărbunariu.

Gianina Cărbunariu a fost prezentă, în 2014, în selecția oficială a Festivalului Avignon cu „Solitaritate”, o co-producție a TNRS Sibiu, a Festivalului Avignon și a Teatrului Național din Bruxelles. Doi ani mai târziu, în 2016, a revenit în selecția oficială a Festivalului Avignon ca autoare a textului Tigrul, produs de Royal Dramatic din Stockholm si compania suedeză Jupither&Josephsson. Piese ale Gianinei Cărbunariu au fost traduse și publicate în Franța la Editurile L’espace d’un instant și Actes Sud, iar spectacole ale sale au fost prezente, de-a lungul anilor, în turnee la Centre Wallonie-Bruxelles Paris și Théâtre de la Ville Paris.

01
/08
/23

Cramele Recaș, partener principal al proiectului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în 2023, continuă inițiativele pentru susținerea culturii, turismului și promovării vinului românesc prin lansarea „Bufetului Simțurilor: o expoziție interactivă a elementelor care definesc experiența degustării vinului, prin folosirea simțurilor vizual, olfactiv și „gustativ”.

31
/07
/23

Cea de-a doua ediție a SUNSCREEN Film & Arts Festival va avea loc la Constanța, între 17 și 20 august 2023. Inițiat anul trecut de organizatorii celui mai mare eveniment de film din țară – TIFF, festivalul își propune să aducă în fața publicului de la malul mării cele mai noi și apreciate filme românești și internaționale, concerte și invitați speciali.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

28
/07
/23

Cine sunt eu în relație cu tine, pe care te iubesc dar adesea abia te cunosc? Cum se modifică percepția asupra realității în funcție de ce reușim să înțelegem fragmentat din ea? O poveste despre ceea cine suntem și ce devenim în funcție de ceea ce (nu) știm, în relațiile noastre.