Gigi Căciuleanu, aniversat la 70 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigi-caciuleanu-aniversare70-ani-la-tnb/

Cu ocazia aniversării a 70 de ani a maestrului Gigi Căciuleanu, duminică, 14 mai 2017, a avut loc un eveniment special dedicat artistului, la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti şi totodată a fost programat spectacolul D’ale noastre (joi 11 mai 2017).

Un articol de Corina Dima|19 mai 2017

Evenimentul – conferinţă intitulat ’’L’Om GiGi: Linii Trasee Semne Sensuri’’ a fost o incursiune în laboratorul de creație al artistului. Gigi Căciuleanu a tras cortina de-o parte şi ne-a invitat, într-un mod firesc, în lumea sa plină de frumos.

O lume cu miresme de muzică şi poezie, cu toate glasurile Pământului înfrăţite într-un dans al descoperirii, umorului şi bucuriei de a fi, o lume cu oameni speciali care i-au modelat parcursul artistic – de la profesoara şi mentorul său, Miriam Răducanu sau „Măiastra’’, la tinerii săi discipoli.

Cu o prezenţă impunătoare şi atât de expresivă, îmbrăcat în negru (într-o ţinută lejeră, de parcă ar fi venit de pe stradă) Căciuleanu a dansat cu dăruire şi firesc, vrăjind şi uimind audinţa cu energia sa, la cei 70 ani! Apoi a citit versuri din poeziile scrise chiar de dânsul şi l-a invitat pe dansatorul Daniel Pop să îi ţină companie, într-un balans al metaforelor – poezia, cuvântul, ilustrate prin dans, mişcare.

’’Scriem cum vorbim, vorbim cum gândim, gândim cum dansăm şi dansăm cum scriem’’ a descifrat artistul. Căciuleanu a făcut o paralelă între limbile străine din toate zările şi dansurile popoarelor din care provin. Caligrafii şi coregrafii. Continuă parcă, precum un arc peste timp, o incursiune pe care a început-o în spectacolul montat acum 2 ani „Un minut de dans sau Uf!!!“.

Aflăm despre limbile slave care iubesc consoanele, cele asiatice unde cel mai mic semn schimbă tot înţelesul, scrierile arabe care arată precum dunele de nisip, limba ungurească ca o limbă extraterestră care sună a ceardaș, englezii ce au inventat o limbă foarte strânsă, concentrată, sau francezii care au un grai ce respiră ’’teatralitate animalică’’.Gigi Căciuleanu

Limba română curge frumos cu diftongi şi triftongi ca şi cum vocalele s-ar iubi una pe alta. De aici rezultă ’’un dans savant şi curgător în acelaşi timp’’. Profesoara care l-a inspirat pe parcursul acestor ani, muza sa, Miriam Răducanu,’’dansează pe româneşte’’.

Şi pentru că un artist trăieşte prin arta şi inspiraţia pe care o dăruieşte celorlalţi dar şi prin seminţele pe care le sădeşte cumpătat la încolţit în ceilalţi artişti, cadourile se întorc înmiit către acesta. Câţiva dintre ucenicii săi, în frunte cu Lari Giorgescu, au apărut pe scenă şi i-au făcut o surpriză maestrului, oferindu-i, ce altceva mai frumos, decât un dans. Apoi, la invitaţia profesorului, Lari s-a întors pe scenă şi au reconstituit împreună câteva fragmente dintr-un spectacol mai vechi (Oui ba da).
Conexiunea dintre coregraf şi elevii săi este organică. Chiar dacă se află pe marginea scenei urmărind dansurile, profesorul respiră în acelaşi timp cu dansatorii, rezonează cu ei, vibrează, se transformă.

Dacă prima parte a spectacolului se construieşte în jurul dansului şi poeziei unde artistul Căciuleanu, ca un maestru de ceremonii, introduce pe rând elementele discursului (interacţiune de la artist către public), partea a doua se construieşte în sens invers, de la audienţă către artist: maestrul răspunde la întrebările publicului, primeşte cadouri şi urări în Sala Pictură a Naţionalului bucureştean.

Căciuleanu nu cere aplauze la scenă deschisă şi ovaţii, nu îi plac exagerările. Artisul ne dezvăluie omul firesc şi echilibrat în căutare de frumos în viaţă şi în artă. El ne face atenţi la lucrurile simple din jurul nostru şi ne dezvăluie câteva exemple. Şi ne împărtăşeşte din misterele din dans.

La aniversarea a 70 ani, după o intensă carieră internaţională (dansator, coordonator de ansambluri coregrafice, de ateliere sau master class-uri, din Paris până în Chile) Gigi Căciuleanu îşi păstrează tonusul creator şi energia molipsitoare şi ne dezvăluie omul cumpătat şi artistul plin de inspiraţie.

Biografie Gigi Căciuleanu

Gigi Căciuleanu (n. 13 mai 1947) este un personalitate cu o carte de vizită impresionantă: cariera sa începe la 14 ani; după Școala Națională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolshoi din Moscova iar la începutul anilor 70, câștigă primele premii internaționale.

În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 creează, în Franța, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. În anii următori conduce Baletul la Teatrul de la Nancy.

Între 1978 și 1993 colaborează cu celebrități ale dansului și muzicii, printre care: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, MaïaPlissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse.

Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo, la Teatrul Municipal din Sao Paolo unde colaborează cu compania braziliană de dans Cisne Negro, în Israel compania Bat-Dor. Organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin la Buenos Aires, Tokyo, Bruxelles.

Este decorat in Franţa cu titlul de Chevalier în Ordinului de Arte şi Litere. În 1994, se stabilește la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu. Dansează la Paris, dar și la Santiago, la Buenos Aires, Sao Paolo și Torino. La începutul anilor 2000, conduce Direcția Artistică a Baletului Național din Chile.

Gigi Căciuleanu predă dans contemporan în ateliere și master class la instituții precum Conservatorul Naţional Superior La Villette, l’ Ecole de l’ Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze: Boulogne -Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes.

Foto: Gigi Căciuleanu – Mircea Albutiu

21
/08
/23

Organistul Eduard Antal va interpreta un aranjament inedit al celebrei Bohemian Rapsody, hitul trupei Queen din 1975 , pe orga din Biserica Neagră din Brașov, sâmbătă, 26 august, de la ora 18:00, în cadrul stagiunii Organ Nights.Programul concertului conține și alte lucrări scrise pentru ”Regina instrumentelor” compuse de Joseph Rheinberger, Maurice Duruflé, Jean Langlais sau Rachmaninov.

18
/08
/23

7.100 de spectatori la Concertele Corului Național de Cameră ”Madrigal – Marin Constantin” dirijate de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, alături de actorul Marius Manole, peste 8.000 de participanți la recitalurile Cantus Mundi susținute de copii și formațiile VUNK, Zoli Toth, The Mono Jacks, Lora, Ducu Bertzi, Mircea Baniciu și Emeric Imre, sunt numai câteva din rezultatele celei de-a doua ediții a Turneului AVE MARIA, co-producție a Corului Madrigal și a Primăriei Constanța.

18
/08
/23

Cea mai mare ediție a Brașov Jazz & Blues Festival a avut loc timp de șase zile, între 10 și 15 august 2023, în șapte locații din oraș și în două localități din proximitatea Brașovului, și a adus iubitorilor de muzică bună, atât localnici, cât și turiști, concerte, jam-sessions, petreceri, ateliere muzicale, târg de viniluri, filme muzicale și documentare biopics la Cinema Astra, proiecții de filme în aer liber și activități pentru copii.

17
/08
/23

Maeștrii Ruxandra Donose, Ramón Vargas și Leontina Văduva vor pregăti 22 de tineri din întreaga lume, care vor participa, în perioada 23-27 august, la International Salbek Opera Masterclass, primul curs de măiestrie de acest fel din România, care se va desfăşura pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?

14
/08
/23

La împlinirea a 15 ani (pe data de 15 august) de la înființarea Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, proiect creat și coordonat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, Orchestra Română de Tineret a fost pentru a șaptea oară invitată la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de gen din întreaga lume.

11
/08
/23

De la muzică renascentistă și barocă la folclor tradițional georgian și momente de improvizație: Seria de concerte de la miezul nopții din cadrul ediției din acest an al Festivalului Internațional George Enescu vine cu 11 propuneri de recitaluri de neratat, pe scena Ateneului Român. Concertele nocturne sunt programate în vinerea, sâmbăta şi duminica, de la 22:30, între 1 si 23 septembrie, cu o singură excepţie: concertul pe care Corul Naţional de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” îl va susţine joi, 7 septembrie.