Gigi Căciuleanu, aniversat de TNB, la împlinirea a 70 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigi-caciuleanu-aniversat-de-tnb-la-implinirea-a-70-de-ani/

Sub titlul L’Om GiGi: Linii Trasee Semne Sensuri, Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti îi invită pe iubitorii teatrului într-o incursiune în laboratorul de creaţie al artistului de talie internaţională Gigi Căciuleanu, la aniversarea a 70 de ani.

Un articol de Petre Ivan|5 mai 2017

TNB a programat două evenimente axate în jurul personalității artistice de excepție a artistului Gigi Căciuleanu.

Mai întâi, joi, 11 mai 2017, de la ora 20:00, la Sala Studio – spectacolul “D’ale noastre”, probabil cel mai atipic spectacol inspirat din opera lui Caragiale; o producţie artistică complexă, un carousel coregrafic a cărui ilustrație muzicală eterogenă trece prin Mozart, Vivaldi, Bethoven și ajunge până la DJ Vasile și Vlaicu Golcea.

Apoi, duminică, 14 mai 2017, de la ora 11:00, la Sala Pictura, Gigi Căciuleanu va putea fi văzut într-o ipostază mai puțin obișnuită, aceea de conferențiar, în cadrul evenimentului L’Om GiGi:  Linii Trasee Semne Sensuri. O întâlnire prin care publicul va putea intra în laboratorul artistului Căciuleanu.

Liniile pot fi trasate, pe hârtie, pe un ecran, pe o tablă de școală, adică pe orice suprafață plană transformându-se astfel în litere, în cuvinte sau desene. Dar pot fi trasate și în cele patru dimensiuni, ale continuumului spațiu-timp. Devenind atunci dinamică și vitalitate. Pașii noștri desenează trasee pe podele și străzi; roțile le desenează pe planurile zbuciumate ale geografiei. Avioanele lasă urme tridimensionale pe cer. Toate acestea reprezintă semne vizibile și descifrabile pentru cine posedă cheia necesară ca să o facă. Devenind niște ustensile ale comunicării între ființe observatoare și gânditoare. Iar pentru cei care doresc, îi oferă și sensuri (mai mult sau mai puțin ascunse!), lectura cărora depinde de pregătirea celui care dorește să sape și să găsească… Metafore. Dansul este, pe lângă atâtea altele, și linie, și traseu, și semn, și sens. Toate acestea legând între ele niste puncte/clipe. Dacă ar fi să dau o definiție conceptului de Coregrafie, atunci aș numi-o: drumul cel mai frumos și interesant dintre două puncte imaginate. Așa se face că Poezia se privește în oglinzile Dansului. – Gigi Căciuleanu

Despre Gigi Căciuleanu

Gigi Căciuleanu (n. 13 mai 1947) este un nume cu o carte de vizită impresionantă: cariera sa începe la 14 ani; după Școala Națională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolshoi din Moscova iar la începutul anilor 70, câștigă primele premii internaționale.

În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 creează, în Franța, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. În anii următori, conduce Baletul la Teatrul de la Nancy.Gigi Caciuleanu

Între 1978 și 1993 colaborează cu celebrități ale dansului și muzicii, printre care: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, Maïa Plissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse.

Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo, la Teatrul Municipal din Sao Paolo unde colaborează cu compania braziliană de dans Cisne Negro, în Israel compania Bat-Dor. Organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin la Buenos Aires, Tokyo, Bruxelles.

Este decorat Franţa cu titlul de Chevalier în Ordinului de Arte şi Litere. În 1994, se stabilește la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu. Dansează la Paris, dar și la Santiago, la Buenos Aires, Sao Paolo și Torino.  La începutul anilor 2000, conduce Direcția Artisitică a Baletului Național din Chile.

Gigi Căciuleanu predă dans contemporan, în ateliere și master class la instituții precum Conservatoriul Naţional Superior La Villette, l’ Ecole de l’ Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze: Boulogne -Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes.

În repertoriul Teatrului Național “I.L. Caragiale” București are trei spectacole – D’ale noastre (un spectacol pornind de la opera lui Caragiale), Folia, Shakespeare & Co și L’Om Dada.

Între 11 și 14 mai 2017, Gigi Căciuleanu va fi aniversat la Teatrul Național “I. L. Caragiale” București, la împlinirea a 70 de ani.

Biletele pentru cele două evenimente se pot achiziționa de pe www.mystage.ro dar și de la casa de bilete a teatrului la prețuri cuprinse între 16 lei și 50 lei.

Foto: Gigi Căciuleanu – tnb.ro

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.