Gigi Caciuleanu: Opera lui Shakespeare deschide ferestre
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigi-caciuleanu-opera-lui-shakespeare-deschide-tot-felul-de-ferestre-de-unde-alegi-diferite-replici/

Coregraful Gigi Căciuleanu a declarat, după avanpremiera spectacolului „Folia, Shakespeare &Co” de la Teatrul Metropolis din Capitală, că a citit toată opera lui William Shakespeare, care i-a deschis tot felul de „ferestre”, de unde a ales replici „care înseamnă ceva”.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

„Folia, Shakespeare & Co” este parte a unui turneu naţional şi internaţional pe care Gigi Caciuleanu Romania Dance Company îl va susţine în toamna acestui an. „Sunt românii altfel?” este provocarea pe care o lansează spectacolul şi turneul.

Trecând prin Ion Luca Caragiale şi William Shakespeare, turneul le propune românilor o viziune nouă asupra unei teme sensibile, identitatea naţională: „românii nu sunt diferiţi, ci universali”, notează Mediafax.

„Cu acest spectacol am vrut să ne arătăm aşa cum suntem noi, artiştii, mai ales artiştii corporali”, a spus Gigi Căciuleanu, după avanpremiera spectacolului „Folia, Shakespeare &Co”, care a avut loc miercuri, la Teatrul Metropolis din Capitală.

Coregraful a precizat că pentru acest spectacol a plecat de la „Folia”, o frază muzicală de câteva note, care a trăit secole, şi a adăugat „zvârcoliri” ale iubirii.

„Am plecat de la această temă muzicală, «Folia», în care am încercat să adaug nişte zvârcoliri ale iubirii, care ne sunt proprii tuturor celor care iubim şi care suntem iubiţi sau nu iubim sau am fost iubiţi şi nu mai suntem sau niciodată n-am fost şi dorim să fim sau pur şi simplu cei care pot să se uite o viaţă ochi în ochi şi să se simtă bine. Nu există, cred eu, eu nu cunosc în orice caz, relaţie aşa plană, ca o encefalogramă unde nu mai există nimic sau o cardiogramă unde nu mai există sus şi jos, jos şi sus, ci rămâne totul aşa plan”, a declarat coregraful.

Gigi Caciuleanu: „Am citit tot Shakespeare de la cap la coadă. E monstruos (…)

Gigi Căciuleanu a precizat că a citit opera lui William Shakespeare „de la cap la coadă” pentru a realiza acest spectacol.Gigi Caciuleanu

„Am citit tot Shakespeare de la cap la coadă. E monstruos, pentru că îţi deschide tot felul de ferestre, de uşi, îţi vine să iei orice replică care înseamnă ceva şi, în spatele acelei replici care înseamnă ceva, mai e ceva şi, în spatele acelei replici care înseamnă ceva şi în spatele ei fiind încă ceva, mai e ceva şi uite aşa la infinit. A trebuit să scot foarte mult din toate textele pe care le-am iubit şi am vrut să le pun”, a completat coreregraful.

Replicile din spectacol sunt în engleza veche, Gigi Căciuleanu menţionând că i s-a părut important să se joace cu „acele sonorităţi ale acestei limbi”.

De asemenea, Gigi Căciuleanu a precizat că acest spectacol ţine foarte mult de interpretarea artiştilor şi nicio reprezentaţie nu seamănă cu alta, informează Mediafax.

Coregraful reuşeşte prin această montare să îl readucă pe William Shakespeare în actualitate, punându-l faţă în faţă cu societatea contemporană, chiar la 450 de ani de la naşterea acestuia.

Spectacolul „Folia, Shakespeare & Co” este produs de Fundaţia Art Production, în parteneriat cu Teatrul Metropolis.

Următorul spectacol va avea loc joi, iar mai multe reprezentaţii sunt programate în luna mai.

Foto: Gigi Caciuleanu – Simion Buia

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.