Gigi Caciuleanu: Opera lui Shakespeare deschide ferestre
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigi-caciuleanu-opera-lui-shakespeare-deschide-tot-felul-de-ferestre-de-unde-alegi-diferite-replici/

Coregraful Gigi Căciuleanu a declarat, după avanpremiera spectacolului „Folia, Shakespeare &Co” de la Teatrul Metropolis din Capitală, că a citit toată opera lui William Shakespeare, care i-a deschis tot felul de „ferestre”, de unde a ales replici „care înseamnă ceva”.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

„Folia, Shakespeare & Co” este parte a unui turneu naţional şi internaţional pe care Gigi Caciuleanu Romania Dance Company îl va susţine în toamna acestui an. „Sunt românii altfel?” este provocarea pe care o lansează spectacolul şi turneul.

Trecând prin Ion Luca Caragiale şi William Shakespeare, turneul le propune românilor o viziune nouă asupra unei teme sensibile, identitatea naţională: „românii nu sunt diferiţi, ci universali”, notează Mediafax.

„Cu acest spectacol am vrut să ne arătăm aşa cum suntem noi, artiştii, mai ales artiştii corporali”, a spus Gigi Căciuleanu, după avanpremiera spectacolului „Folia, Shakespeare &Co”, care a avut loc miercuri, la Teatrul Metropolis din Capitală.

Coregraful a precizat că pentru acest spectacol a plecat de la „Folia”, o frază muzicală de câteva note, care a trăit secole, şi a adăugat „zvârcoliri” ale iubirii.

„Am plecat de la această temă muzicală, «Folia», în care am încercat să adaug nişte zvârcoliri ale iubirii, care ne sunt proprii tuturor celor care iubim şi care suntem iubiţi sau nu iubim sau am fost iubiţi şi nu mai suntem sau niciodată n-am fost şi dorim să fim sau pur şi simplu cei care pot să se uite o viaţă ochi în ochi şi să se simtă bine. Nu există, cred eu, eu nu cunosc în orice caz, relaţie aşa plană, ca o encefalogramă unde nu mai există nimic sau o cardiogramă unde nu mai există sus şi jos, jos şi sus, ci rămâne totul aşa plan”, a declarat coregraful.

Gigi Caciuleanu: „Am citit tot Shakespeare de la cap la coadă. E monstruos (…)

Gigi Căciuleanu a precizat că a citit opera lui William Shakespeare „de la cap la coadă” pentru a realiza acest spectacol.Gigi Caciuleanu

„Am citit tot Shakespeare de la cap la coadă. E monstruos, pentru că îţi deschide tot felul de ferestre, de uşi, îţi vine să iei orice replică care înseamnă ceva şi, în spatele acelei replici care înseamnă ceva, mai e ceva şi, în spatele acelei replici care înseamnă ceva şi în spatele ei fiind încă ceva, mai e ceva şi uite aşa la infinit. A trebuit să scot foarte mult din toate textele pe care le-am iubit şi am vrut să le pun”, a completat coreregraful.

Replicile din spectacol sunt în engleza veche, Gigi Căciuleanu menţionând că i s-a părut important să se joace cu „acele sonorităţi ale acestei limbi”.

De asemenea, Gigi Căciuleanu a precizat că acest spectacol ţine foarte mult de interpretarea artiştilor şi nicio reprezentaţie nu seamănă cu alta, informează Mediafax.

Coregraful reuşeşte prin această montare să îl readucă pe William Shakespeare în actualitate, punându-l faţă în faţă cu societatea contemporană, chiar la 450 de ani de la naşterea acestuia.

Spectacolul „Folia, Shakespeare & Co” este produs de Fundaţia Art Production, în parteneriat cu Teatrul Metropolis.

Următorul spectacol va avea loc joi, iar mai multe reprezentaţii sunt programate în luna mai.

Foto: Gigi Caciuleanu – Simion Buia

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".