Globurile de Aur 2014: un sezon hollywoodian ultracompetitiv
https://www.ziarulmetropolis.ro/globurile-de-aur-2014-un-sezon-hollywoodian-ultracompetitiv/

Globurile de Aur 2014 (ediţia cu numărul 71) deschid, duminică, la Los Angeles, sezonul anual al marilor premii hollywoodiene, un an marcat de o abundenţă neobişnuită de filme care au şanse reale de a se impune în această competiţie.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2014

Globurile de Aur 2014 (ediția cu numărul 71) deschid, duminică, la Los Angeles, sezonul anual al marilor premii hollywoodiene, un an marcat de o abundenţă neobişnuită de filme care au şanse reale de a se impune în această competiţie.

În ciuda faptului că dispun de o bază de votanţi mult mai mică, Globurile de Aur, decernate de aproximativ 100 de membri ai Asociaţiei presei străine de la Hollywood (HFPA), s-au impus de-a lungul anilor ca o etapă obligatorie în cursa spre Oscaruri – ale căror nominalizări vor fi anunţate pe 16 ianuarie.

La categoria „cel mai bun film-dramă”, lungmetrajul „12 Years a Slave”, care prezintă destinul tragic al unui bărbat de culoare liber, răpit şi obligat să trăiască în sclavie timp de 12 ani, în secolul al XIX-lea, va concura alături de „Captain Phillips”, „Gravity”, „Philomena” şi „Rush”, informează Mediafax.

La categoria „cel mai bun film-comedie”, filmul „American Hustle”, ce prezintă aventurile unui cuplu de mici escroci şi ale unui agent FBI implicaţi într-o vastă operaţiune anticorupţie în anii ’70, va concura alături de „Her”, „Inside Llewys Davis”, „Nebraska” şi „The Wolf of Wall Street”.

Filmele „12 Years a Slave” şi „American Hustle” şi-au plasat de altfel principalii actori din distribuţie pe lista nominalizărilor la categoriile de interpretare: Chiwetel Ejiofor, Lupita Nyong’o şi Michael Fassbender pentru primul şi Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams şi Jennifer Lawrence pentru al doilea.

Ceilalţi actori şi actriţe aflate în cursă pentru rolurile principale şi secundare demonstrează de altfel un nivel foarte ridicat al competiţiei din acest an – Cate Blanchett, Sandra Bullock, Emma Thompson, Kate Winslet, Meryl Streep, Julia Roberts, Tom Hanks, Idris Elba, Robert Redford şi Leonardo DiCaprio.

Trofeul pentru cel mai bun regizor se va disputa între Alfonso Cuaron („Gravity”), Paul Greengrass („Captain Phillips”), Steve McQueen („12 Years a Slave”), Alexander Payne („Nebraska”) şi David O. Russell („American Hustle”).

 Globurile de Aur 2014

Alexander Payne („Nebraska”), nominalizat la categoria cel mai bun regizor, la Globurile de Aur 2014

Lungmetrajul francez „La vie d’Adèle”, de Abdellatif Kechiche, laureat al trofeului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes din 2013, va concura la categoria „cel mai bun film străin”,

alături de pelicula iraniană „The Past”, regizată iranianul Asghar Farhadi, filmul italian „La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino, thrillerul danez „The Hunt”, de Thomas Vinterberg, şi animaţia japoneză „The Wind Rises”, de Hayao Miyazaki.

Trei filme îşi vor disputa trofeul pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie: „The Croods”, „Frozen” şi „Despicable Me 2”.

În ceea ce priveşte producţiile de televiziune, Globurile de Aur vor reproduce probabil, cel puţin parţial, palmaresul galei Primetime Emmy Awards din septembrie 2013.

Pentru trofeul decernat la categoria cel mai bun serial-dramă sunt în cursă marele favorit, „Breaking Bad”, „Downton Abbey”, „The Good Wife”, „House of Cards” şi „Masters of Sex”, notează Mediafax.

Cel mai bun serial-comedie va fi ales dintre producţiile „The Big Bang Theory”, „Brooklyn Nine-Nine”, „Girls”, „Modern Family” şi „Parks and Recreation”.

Foto cu Globurile de Aur 2014: 12 Years a Slave și Alexander Payne – Cinemagia

 

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.