Globurile de Aur 2014: un sezon hollywoodian ultracompetitiv
https://www.ziarulmetropolis.ro/globurile-de-aur-2014-un-sezon-hollywoodian-ultracompetitiv/

Globurile de Aur 2014 (ediţia cu numărul 71) deschid, duminică, la Los Angeles, sezonul anual al marilor premii hollywoodiene, un an marcat de o abundenţă neobişnuită de filme care au şanse reale de a se impune în această competiţie.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2014

Globurile de Aur 2014 (ediția cu numărul 71) deschid, duminică, la Los Angeles, sezonul anual al marilor premii hollywoodiene, un an marcat de o abundenţă neobişnuită de filme care au şanse reale de a se impune în această competiţie.

În ciuda faptului că dispun de o bază de votanţi mult mai mică, Globurile de Aur, decernate de aproximativ 100 de membri ai Asociaţiei presei străine de la Hollywood (HFPA), s-au impus de-a lungul anilor ca o etapă obligatorie în cursa spre Oscaruri – ale căror nominalizări vor fi anunţate pe 16 ianuarie.

La categoria „cel mai bun film-dramă”, lungmetrajul „12 Years a Slave”, care prezintă destinul tragic al unui bărbat de culoare liber, răpit şi obligat să trăiască în sclavie timp de 12 ani, în secolul al XIX-lea, va concura alături de „Captain Phillips”, „Gravity”, „Philomena” şi „Rush”, informează Mediafax.

La categoria „cel mai bun film-comedie”, filmul „American Hustle”, ce prezintă aventurile unui cuplu de mici escroci şi ale unui agent FBI implicaţi într-o vastă operaţiune anticorupţie în anii ’70, va concura alături de „Her”, „Inside Llewys Davis”, „Nebraska” şi „The Wolf of Wall Street”.

Filmele „12 Years a Slave” şi „American Hustle” şi-au plasat de altfel principalii actori din distribuţie pe lista nominalizărilor la categoriile de interpretare: Chiwetel Ejiofor, Lupita Nyong’o şi Michael Fassbender pentru primul şi Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams şi Jennifer Lawrence pentru al doilea.

Ceilalţi actori şi actriţe aflate în cursă pentru rolurile principale şi secundare demonstrează de altfel un nivel foarte ridicat al competiţiei din acest an – Cate Blanchett, Sandra Bullock, Emma Thompson, Kate Winslet, Meryl Streep, Julia Roberts, Tom Hanks, Idris Elba, Robert Redford şi Leonardo DiCaprio.

Trofeul pentru cel mai bun regizor se va disputa între Alfonso Cuaron („Gravity”), Paul Greengrass („Captain Phillips”), Steve McQueen („12 Years a Slave”), Alexander Payne („Nebraska”) şi David O. Russell („American Hustle”).

 Globurile de Aur 2014

Alexander Payne („Nebraska”), nominalizat la categoria cel mai bun regizor, la Globurile de Aur 2014

Lungmetrajul francez „La vie d’Adèle”, de Abdellatif Kechiche, laureat al trofeului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes din 2013, va concura la categoria „cel mai bun film străin”,

alături de pelicula iraniană „The Past”, regizată iranianul Asghar Farhadi, filmul italian „La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino, thrillerul danez „The Hunt”, de Thomas Vinterberg, şi animaţia japoneză „The Wind Rises”, de Hayao Miyazaki.

Trei filme îşi vor disputa trofeul pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie: „The Croods”, „Frozen” şi „Despicable Me 2”.

În ceea ce priveşte producţiile de televiziune, Globurile de Aur vor reproduce probabil, cel puţin parţial, palmaresul galei Primetime Emmy Awards din septembrie 2013.

Pentru trofeul decernat la categoria cel mai bun serial-dramă sunt în cursă marele favorit, „Breaking Bad”, „Downton Abbey”, „The Good Wife”, „House of Cards” şi „Masters of Sex”, notează Mediafax.

Cel mai bun serial-comedie va fi ales dintre producţiile „The Big Bang Theory”, „Brooklyn Nine-Nine”, „Girls”, „Modern Family” şi „Parks and Recreation”.

Foto cu Globurile de Aur 2014: 12 Years a Slave și Alexander Payne – Cinemagia

 

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.