Globurile de Aur 2014: un sezon hollywoodian ultracompetitiv
https://www.ziarulmetropolis.ro/globurile-de-aur-2014-un-sezon-hollywoodian-ultracompetitiv/

Globurile de Aur 2014 (ediţia cu numărul 71) deschid, duminică, la Los Angeles, sezonul anual al marilor premii hollywoodiene, un an marcat de o abundenţă neobişnuită de filme care au şanse reale de a se impune în această competiţie.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2014

Globurile de Aur 2014 (ediția cu numărul 71) deschid, duminică, la Los Angeles, sezonul anual al marilor premii hollywoodiene, un an marcat de o abundenţă neobişnuită de filme care au şanse reale de a se impune în această competiţie.

În ciuda faptului că dispun de o bază de votanţi mult mai mică, Globurile de Aur, decernate de aproximativ 100 de membri ai Asociaţiei presei străine de la Hollywood (HFPA), s-au impus de-a lungul anilor ca o etapă obligatorie în cursa spre Oscaruri – ale căror nominalizări vor fi anunţate pe 16 ianuarie.

La categoria „cel mai bun film-dramă”, lungmetrajul „12 Years a Slave”, care prezintă destinul tragic al unui bărbat de culoare liber, răpit şi obligat să trăiască în sclavie timp de 12 ani, în secolul al XIX-lea, va concura alături de „Captain Phillips”, „Gravity”, „Philomena” şi „Rush”, informează Mediafax.

La categoria „cel mai bun film-comedie”, filmul „American Hustle”, ce prezintă aventurile unui cuplu de mici escroci şi ale unui agent FBI implicaţi într-o vastă operaţiune anticorupţie în anii ’70, va concura alături de „Her”, „Inside Llewys Davis”, „Nebraska” şi „The Wolf of Wall Street”.

Filmele „12 Years a Slave” şi „American Hustle” şi-au plasat de altfel principalii actori din distribuţie pe lista nominalizărilor la categoriile de interpretare: Chiwetel Ejiofor, Lupita Nyong’o şi Michael Fassbender pentru primul şi Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams şi Jennifer Lawrence pentru al doilea.

Ceilalţi actori şi actriţe aflate în cursă pentru rolurile principale şi secundare demonstrează de altfel un nivel foarte ridicat al competiţiei din acest an – Cate Blanchett, Sandra Bullock, Emma Thompson, Kate Winslet, Meryl Streep, Julia Roberts, Tom Hanks, Idris Elba, Robert Redford şi Leonardo DiCaprio.

Trofeul pentru cel mai bun regizor se va disputa între Alfonso Cuaron („Gravity”), Paul Greengrass („Captain Phillips”), Steve McQueen („12 Years a Slave”), Alexander Payne („Nebraska”) şi David O. Russell („American Hustle”).

 Globurile de Aur 2014

Alexander Payne („Nebraska”), nominalizat la categoria cel mai bun regizor, la Globurile de Aur 2014

Lungmetrajul francez „La vie d’Adèle”, de Abdellatif Kechiche, laureat al trofeului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes din 2013, va concura la categoria „cel mai bun film străin”,

alături de pelicula iraniană „The Past”, regizată iranianul Asghar Farhadi, filmul italian „La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino, thrillerul danez „The Hunt”, de Thomas Vinterberg, şi animaţia japoneză „The Wind Rises”, de Hayao Miyazaki.

Trei filme îşi vor disputa trofeul pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie: „The Croods”, „Frozen” şi „Despicable Me 2”.

În ceea ce priveşte producţiile de televiziune, Globurile de Aur vor reproduce probabil, cel puţin parţial, palmaresul galei Primetime Emmy Awards din septembrie 2013.

Pentru trofeul decernat la categoria cel mai bun serial-dramă sunt în cursă marele favorit, „Breaking Bad”, „Downton Abbey”, „The Good Wife”, „House of Cards” şi „Masters of Sex”, notează Mediafax.

Cel mai bun serial-comedie va fi ales dintre producţiile „The Big Bang Theory”, „Brooklyn Nine-Nine”, „Girls”, „Modern Family” şi „Parks and Recreation”.

Foto cu Globurile de Aur 2014: 12 Years a Slave și Alexander Payne – Cinemagia

 

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.